Europa

Waarom naar St. Petersburg gaan?

St. Petersburg

St. Petersburg staat op de geografische en culturele grenzen van het westen en het oosten. Hoewel het uiterlijk van de stad beïnvloed werd door de ingewikkelde en geordende architectuur van West-Europa, is ze toch doordrenkt van een levendige en volhardende Russische geest. Sint-Petersburg dankt zijn dualistische aard grotendeels aan zijn stichter, Peter de Grote, een ongegeneerd liefhebber van alles wat Europees is. In het begin van de jaren 1700 liet Peter de straten en de architectuur van de stad lijken op die van zijn favoriete westerse steden.

En het resultaat van het grote experiment van de tsaar? Een grootse stad in Europese stijl, vol met lange boulevards, smalle grachten en grootse openbare pleinen. Het is ook een epicentrum van uitgesproken Russische cultuur, als de plaats waar literatuur- en muziekgrootheden als Dostojevski, Tsjaikovski en Prokofjev allen hun stem vonden. Moskou mag dan bekend staan om zijn luxe en decadentie, maar St. Petersburg biedt een compromis tussen de dure smaken van Ruslands hoofdstad en de vaak overschatte (en gewoon overvolle) steden van West-Europa.

3 Beste dingen om te doen in St. Petersburg

St. Petersburg is een geweldige stad om bezienswaardigheden te bekijken, met een overvloed aan met kunst gevulde galerijen en schitterende architectuur om te verkennen. Wandel over de Nevsky Prospekt en drink een kopje koffie in een plaatselijk café, verken de bezienswaardigheden aan de noordkant zoals het Winterpaleis en het Hermitage Museum en de ingewikkeld versierde Kerk van de Verlosser op het Bloed. Of maak een dagtocht naar het Peterhof Paleis & Tuin, het zomerpaleis van Peter de Grote, dat gemodelleerd werd naar het Franse Versailles. Bewonder de kunstzinnigheid van de beroemde paaseieren en andere voorwerpen die door Carl Fabergé werden vervaardigd in een museum dat aan zijn werk is gewijd, en bezoek dan enkele van de sierlijke paleizen in en rond de stad, waar ook weelderige parken liggen die ideaal zijn om te ontspannen.

1. Hermitage Museum en het Winterpaleis

Hermitage Museum en het Winterpaleis

Catharina de Grote stichtte het Hermitage museum in 1764 als een plaats om haar privé kunstverzameling onder te brengen. Het hoofdcomplex van het museum omvat zes gebouwen, waaronder het Winterpaleis, dat bijna 200 jaar lang het onderkomen van de tsaren was. Het werd uiteindelijk in 1852 voor het publiek geopend, en is sindsdien een van de grootste en interessantste musea in de wereld. Het trekt elk jaar meer dan 4 miljoen bezoekers – in feite is dit museum de belangrijkste reden waarom sommige reizigers St. Petersburg in de eerste plaats bezoeken. Recente reizigers waren vol lof over zowel de tentoongestelde kunst als het weelderige gebouw waarin de werken zijn ondergebracht. Voor velen was het enige minpunt de voortdurende drukte.

Uit zijn voegen barstend van kunst van meesters als Leonardo da Vinci en Pablo Picasso, vraagt de Hermitage een aanzienlijke tijdsbesteding om zelfs maar een deel van haar collectie, die 3 miljoen kunstwerken en kunstvoorwerpen omvat, te zien. Sommige eerdere bezoekers meldden dat ze zeven uur over het terrein deden. Als je van plan bent veel tijd te besteden aan het bewonderen van de kunstwerken, overweeg dan de tweedaagse toegangskaart te kopen.

Je vindt het museum op het Paleisplein. Admiralteyskaya is het dichtstbijzijnde metrostation. Recente reizigers en de website van de Hermitage raden beide aan vooraf kaartjes te kopen via het online portaal van het museum om de (meestal erg lange) rij aan de kassa te vermijden. Bij online aankoop kosten de kaartjes $ 17,95 voor een dag toegang tot het Hoofdmuseumcomplex en het Generale Stafgebouw. Intussen kost een tweedaags ticket voor het Hoofdmuseum Complex, Generaal Stafgebouw, Winterpaleis van Peter de Grote, Mensjikov Paleis en het Museum van de Keizerlijke Porseleinfabriek $ 23,95. Koop je kaartjes op de dag van je bezoek, dan krijg je korting op de toegangsprijs (kaartjes kosten tussen 300 en 700 roebel, of ongeveer $ 5 tot $ 11, afhankelijk van het aantal gebouwen dat je wilt bezoeken), maar je hebt wel te maken met erg lange rijen. Online gekochte kaartjes zijn 180 dagen na aankoop geldig.

Rondleidingen met gids zijn ook beschikbaar tegen betaling. Er zijn ook audiogidsen verkrijgbaar voor 500 roebel (ongeveer $8). Gesloten op maandag, is het museum open op dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag van 10.30 tot 18.00 uur; op woensdag en vrijdag blijft het open tot 21.00 uur. Kijk voor meer informatie op de Hermitage website.

2. Kerk van de Verlosser op vergoten bloed

Kerk van de Verlosser op vergoten bloed

De Kerk van de Verlosser op Gedorst Bloed is een van de belangrijkste attracties in St. Petersburg, die menigten trekt naar de sierlijk versierde uivormige koepels en de schitterende mozaïeken die erin zijn ondergebracht. Alexander III gaf in 1883 opdracht tot de bouw van de kerk als eerbetoon aan zijn gedode vader, Alexander II, die op deze plaats vermoord werd door een groep revolutionairen. De naam van de kerk verwijst naar deze moord en veel van de kunst binnen heeft een martelaarschapsthema.

Recente bezoekers waren steevast lovend over de schoonheid van het gebouw, waarbij de ingewikkelde mozaïeken binnen regelmatig als bijzonder opmerkelijk werden aangehaald. Reizigers zeiden ook dat de kerk klein is, dus je kunt de binnenkant waarschijnlijk in minder dan een uur bezichtigen.

De Kerk van de Verlosser op Vergoten Bloed is open van 10.30 tot 18.00 uur van donderdag tot en met dinsdag, waarbij de kassa om 17.30 uur sluit. Avondtoegang is ook mogelijk van eind april tot eind september van 18.00 tot 22.30 uur van donderdag tot en met dinsdag. Het is niet langer een actieve kerk en de toegang kost je 350 roebel (of ongeveer $ 5,50). Audiogidsen zijn verkrijgbaar voor 200 roebel (ongeveer $ 3) extra. De kerk ligt in het centrum van de stad en is gemakkelijk bereikbaar vanaf het metrostation Nevsky Prospekt. Het sterk aanbevolen Russisch Museum ligt op korte loopafstand. Voor meer informatie bezoek je de officiële website.

3. St. Isaac’s kathedraal

St. Isaac's kathedraal

De bouw van de St. Isaac’s kathedraal werd in het begin van de jaren 1800 bevolen door Alexander I. Dit neoklassieke wonder werd na 40 jaar bouwen eindelijk voltooid in 1858. St. Isaac’s heeft een interessante geschiedenis: ze overleefde nazi-beschietingen in de Tweede Wereldoorlog en diende zelfs kort als museum van het atheïsme onder het Sovjet-regime.

De St. Isaac’s kathedraal is aan de buitenkant imposant aanwezig met zijn enkele massieve koepel, maar je zult ook het weelderige interieur willen bekijken, met zijn veelkleurige marmeren vloeren en schitterende fresco’s, die nooit nalaten indruk te maken op bezoekers.

De kathedraal staat in het Admiralteysky district van de stad en is bereikbaar vanaf de metrostations Sennaya Ploshchad en Nevsky Prospekt. De toegang kost je ongeveer 350 roebel (of ongeveer $ 5). Als je de zuilengalerij op wilt voor een uitstekend uitzicht over St. Petersburg (een must, volgens recente bezoekers), wees dan bereid 262 treden te beklimmen en 200 roebel (of ruwweg $ 3) extra te betalen. Je kunt de kathedraal elke dag bezoeken, behalve op woensdag, want dan is ze gesloten, van 10.30 tot 18.00 uur. Van eind april tot eind september biedt de kathedraal ook avonduren, waarbij bezoekers welkom zijn van 18.00 tot 22.30 uur. Kaartjes zijn te koop via de website van de kathedraal.

Ook interessant misschien?