Europa

Waarom naar Florence gaan

Florence

Deze kleine stad, verscholen tussen de Toscaanse heuvels, werpt een lange schaduw door de geschiedenis. Firenze (of Florence), de bron van de Renaissance, bood onderdak aan de machtige familie Medici en inspireerde kunstenaars als Michelangelo (David) en Brunelleschi (de Duomo). Zonder de modieuze Italianen en de chique winkels langs de Via Tornabuoni zou je denken dat je terug in de tijd was gereisd naar de 14de eeuw. Maar kunst uit de renaissance is niet de enige reden om te komen: Je bezoekt Florence ook voor de schitterende zonsondergangen, de Italiaanse keuken en de romantische charme. Haal het meeste uit je tijd in de stad door je door een plaatselijke gids te laten rondleiden op een van de beste rondleidingen in Florence.

3 leukste dingen om te doen in Florence

De bezienswaardigheden van Florence draaien grotendeels om kunst – van de werken die in de Uffizi en de Galleria dell’Accademia hangen tot de architectuur van de Duomo en het Palazzo Pitti. Maar al het moois is niet in steen en doek vastgelegd; trek je terug in de groene Boboli Tuinen, maak een wandeling langs de Arno en over de Ponte Vecchio of eet je een weg door de cafés, gelato winkels en ristorantes van Firenze. Voor hulp bij het navigeren door de leukste dingen die je in de stad kunt doen, schrijf je je in voor een van de beste rondleidingen in Florence.

1. Piazza della Signoria

Piazza della Signoria

Loggia dei Lanzi, op het Piazza della Signoria, is een openlucht (en gratis) museum dat in de 14de eeuw ontworpen werd door Orcagna, een invloedrijk architect en kunstenaar. Onder de gebogen bogen van het gebouw staan tientallen beeldhouwwerken (opmerkelijke zijn Giambologna’s Verkrachting van de Sabijnen en Cellini’s Perseus), die massa’s toeristen en plaatselijke bewoners trekken. Daarachter ligt de Galleria degli Uffizi. Ook het Piazza della Signoria is gevuld met zijn (meer dan) behoorlijke portie beeldhouwwerken, waaronder een torenhoge replica van Michaelangelo’s David.

Neem de tijd om rond te dwalen, en als je moe wordt, pak je een zitplaats langs de Loggia dei Lanzi, of baan je een weg naar een café bij de Fontein van Neptunus. Recente bezoekers zeiden dat dit een must-see plek is en een prima plek om mensen te kijken, prachtige beeldhouwwerken te bekijken en vermoeide voeten te laten rusten (hoewel eerdere reizigers aanraadden de restaurants in dit gebied te mijden, omdat ze ze “schandalig overprijsd” noemden. Om het hoogtepunt van de drukte te vermijden, bezoek je het best ‘s avonds. De toegang tot het gebied is 24/7 gratis.

2. Duomo (Kathedraal van Santa Maria del Fiore)

Duomo (Kathedraal van Santa Maria del Fiore)

De Cattedrale di Santa Maria del Fiore (kortweg de Duomo genoemd) is niet alleen het religieuze centrum van Florence, het is ook de meest herkenbare attractie van de stad. Deze enorme gotische kathedraal, die het Piazza del Duomo in het hart van de stad bezet, werd in de 14de eeuw gebouwd op de vroegere plaats van de Romeinse kerk Santa Reparata. Je weet dat je op de juiste plaats bent als je merkt dat je je nek spant om de massieve, iconische koepel van de kerk te zien. De rood betegelde koepel werd ontworpen door Brunelleschi en wordt door zowel deskundigen als reizigers beschreven als een must-see.

Bezoekers grappen graag dat de kathedraal binnenstebuiten werd ontworpen: de buitenkant vertoont ingewikkelde ontwerpen en adembenemende kenmerken, terwijl het interieur verrassend eenvoudig is. Voor velen is de belangrijkste reden om de kathedraal te bezoeken de klim naar de top van de koepel (de cupola), waar je een spectaculair uitzicht over de stad hebt. (Wees je ervan bewust dat er geen lift is en dat je bij sommige van de smalle looppaden opzij moet gaan staan terwijl mensen in de tegenovergestelde richting passeren. Sommige bezoekers melden dat dit niet voor claustrofoben is). Als je echter belangstelling hebt om binnen rond te kijken, zijn er rondleidingen beschikbaar.

De toegang tot de kathedraal wisselt per seizoen, maar over het algemeen is de kerk dagelijks open van 10 tot 16.30 uur (met verkorte uren op zondag); de koepel werkt op andere uren. Als je er vooral bent om de meer dan 400 treden te beklimmen, kun je het beste proberen er te komen zodra de deuren opengaan (meestal rond 8.30 uur) om de drukte voor te zijn. Kaartjes, die 18 euro (ongeveer $20) kosten, geven toegang tot alle vijf monumenten op het Piazza Duomo, inclusief de koepelbeklimming. Ze moeten vooraf online gereserveerd worden. Kies je alleen voor een bezoek aan de kathedraal, dan betaal je geen toegangsprijs (hoewel je wel kunt verwachten dat je in een snel bewegende rij moet wachten). Je bent ook welkom om de mis en andere religieuze plechtigheden bij te wonen. Meer informatie vind je op de website van de Duomo.

3. Piazzale Michelangelo

Piazzale Michelangelo

Het Piazzale Michelangelo, dat vanaf zijn uitkijkplaats in de wijk Oltrarno over de stad uitkijkt, is een van de populairste uitzichtpunten van de stad, en zeker de moeite waard als je er voor het eerst komt. Dit sierlijke plein staat bekend om zijn spectaculaire uitzichten en zijn torenhoge replica van Michelangelo’s David. Het kan een hele tocht te voet zijn om op het piazza te komen (er is een intimiderende trap die van het Piazza Poggi leidt), maar recente bezoekers zeiden dat het panoramische uitzicht over de stad de inspanning meer dan waard is en je niet mag missen. Bovendien zijn er bovenaan verkopers die drankjes en souvenirs verkopen, mocht je behoefte hebben aan een verfrissing.

Je kunt ook naar de zonsondergang kijken vanaf een van de terrasjes langs het plein. Ook zijn er twee bloementuinen die in de lentemaanden tot leven komen met duizenden soorten rozen en irissen. Wil je de drukte vermijden, plan dan om vroeg in de ochtend of ‘s avonds te komen. Piazzale Michelangelo is 24/7 gratis toegankelijk.

Ook interessant misschien?