Europa

Waarom naar Venetië gaan?

Venetië

Venetië is betoverend. Ja, dat is misschien cliché om te zeggen, maar als je de stad eenmaal zelf op het water ziet, zul je het er zeker mee eens zijn. Stap uit het treinstation Santa Lucia en het adembenemende Canal Grande begroet je al snel. Je ziet watertaxi’s langs coasteren, onder de Ponte degli Scalzi (Brug van de Blote Voeten) door varen en hoort misschien de vaagste zweem van een serenade aan een viool, of is dat je verbeelding? Het zit misschien niet allemaal in je hoofd. Romantische gondels met verliefde paartjes glijden door het web van de vele waterwegen van de stad, en de gondelbestuurders staan erom bekend dat ze zingen als het moment goed voelt. Op het land kronkelen smalle doorgangen langs etalages en woningen uit de Oude Wereld, en over bruggen. Kaarten zijn hier niet erg behulpzaam en verdwalen is de norm – omarm de desoriëntatie, of roep de hulp in van een plaatselijke bewoner door je in te schrijven voor een van de beste Venetië rondleidingen.

De belangrijkste trekpleister van deze met grachten overdekte stad is de magische sfeer, maar je vindt er ook heel wat afleidingen: De rondleiders in de Basiliek van San Marco en het Dogenpaleis geven een goed historisch inzicht; de Gallerie dell’Accademia hangt werken van Titiaan, Veronese en andere beroemde Venetianen; en het Teatro La Fenice brengt enkele wereldberoemde opera’s. Je kunt ook naar nabijgelegen eilanden reizen, zoals Lido voor het strand, Murano voor het bekende glas en Burano voor het kantwerk.

3 Beste dingen om te doen in Venetië

Jezelf verliezen in de charme van Venezia is de belangrijkste reden voor een bezoek. Maar je moet ook een bezoek brengen aan monumenten als de Basiliek van San Marco en het Dogenpaleis. Om de eeuwige drukte rond deze plaatsen te vermijden, kun je je inschrijven voor een van de beste rondleidingen door Venetië; vele bieden toegang tot de stad door de rij over te slaan. Op een andere dag kun je een veerboot (vaporetto) nemen naar de kleinere eilanden Lido, Murano of Burano. Je moet ook tijd maken voor kunst: Mis de Peggy Guggenheim Collectie of de Gallerie dell’Accademia niet. En als je ernaar verlangt een Italiaanse opera te horen, boek dan kaartjes voor een voorstelling in het Teatro La Fenice.

1. Basiliek van Sint Marcus

Basiliek van Sint Marcus

Deze ingewikkelde kerk staat op het populaire piazza met dezelfde naam. De kerk werd gebouwd ter ere van St. Marcus de evangelist, wiens overblijfselen uit hun huis in Alexandrië (Egypte) werden gestolen en in vaten met varkensvlees en koolbladeren verborgen door een stel listige Venetianen, die van plan waren hem in Venetië te ruste te brengen.

Vervaardigd uit vele verschillende bouwstijlen, straalt vandaag de weelde uit bijna elke hoek – van de vier bronzen paarden die de ingang bewaken tot de duizenden vierkante meters mozaïeken aan de Pala d’Oro. Als je goed naar de middelste gevel van de kerk kijkt, zie je een standbeeld van Marcus samen met het embleem van Venetië: een leeuw met vleugels.

Velen beschouwen de basiliek als een bezienswaardigheid die je niet mag missen als je in Venetië bent. Anderen zeiden dat, hoewel de rijen om binnen te gaan de neiging hebben lang te worden, ze vrij snel voorbij zijn. Om de eeuwige drukte te vermijden, volg je het advies van eerdere reizigers op en plan je aankomst meteen als de kerk opengaat. Of schrijf je in voor een van de beste Venetië rondleidingen; vele bieden toegang tot de kerk door de rij over te slaan.

Houd er rekening mee dat rugzakken binnen in de basiliek niet zijn toegestaan en dat fotograferen/videografie verboden is. Ook kleding moet gepast zijn voor een plaats van eredienst. De uren variëren in de loop van het jaar, maar over het algemeen is de basiliek open van 9:30 tot 17:30 of 17:30 uur van maandag tot en met zaterdag; op zondag is ze open van 14:00 tot 16:30 of 17:00 uur. Het museum van de basiliek is dagelijks open van 9:35 of 9:45 uur. m. tot 16:45 of 17:00 uur. De toegang tot de basiliek is gratis, maar om van het museum te genieten betaal je 5 euro (ongeveer $ 6); toegang tot de Pala d’oro kost 2 euro (minder dan $ 2,50); toegang tot de Schatkist kost 3 euro (ongeveer $ 3,50). Om de rijen over te slaan kun je ook voor 3 euro (ongeveer $ 3,50) een toegangskaart voor gevorderden boeken, die eerdere bezoekers ten zeerste aanbevelen. Meer informatie vind je op de website van de kerk.

2. Grand Canal

Grand Canal

Het 2 mijl lange Canal Grande, dat als de hoofdstraat van Venetië wordt beschouwd, is een van de populairste en meest gefotografeerde attracties van de stad. Recente reizigers raden aan een gondelier te huren voor een romantisch (maar duur) tochtje over het kanaal. Als je deze optie hoopt te doen, reken dan op een vork van tussen de 80 en 100 euro (ongeveer $95 tot $120) voor de rit. Veel anderen stelden voor om aan boord te stappen van de vaporetto, of de openbare waterbus, voor een veel goedkopere ervaring. Vaporetto lijn nr. 1 vaart het Canal Grande af en stopt onderweg in de zes sestieri, of buurten. Reisexperts raden sterk aan een Venezia Unica Stadspas te kopen als je niet van plan bent je hele reis te voet af te leggen, vanwege de hoge kosten van het tarief voor een enkele reis (7,50 euro, of ongeveer $ 9). De aanhoudende drukte kan een domper zetten op de ervaring, dus overweeg ‘s avonds een ritje te maken voor een rustigere, sfeervollere rit.

Welke manier van vervoer je ook kiest, reizigers zijn het erover eens dat het Canal Grande een schitterende attractie is die je tijdens je reis moet meemaken. Voor meer informatie over rondleidingen, raadpleeg onze gids over de beste Venetië rondleidingen.

3. Rialtobrug

Rialtobrug

Enkele eeuwen geleden was de Rialtobrug de enige manier om het Canal Grande over te steken. Er zijn nu vier grote bruggen die het kanaal oversteken, maar Rialto is verreweg de beroemdste. De huidige incarnatie van de brug is het handwerk van Antonio da Ponte, die Michelangelo en Palladio voor deze klus versloeg. Antonio da Ponte’s naam betekent “Antonius van de Brug”, en hij bouwde de Rialtobrug geheel van Istrische steen nadat de brug meerdere malen ingestort was door eerdere ontwerpen. Door critici voorspeld dat de brug zou mislukken, staat ze nog steeds overeind en wordt ze als een ingenieurswonder beschouwd.

Recente bezoekers raden aan van de brug te genieten ofwel vroeg op de dag ofwel na zonsondergang, want ze zeiden dat het tegen de middag nogal druk wordt. Toch zeggen de meesten dat het mooie uitzicht vanaf de top elk gemanoeuvreer van de menigte dat je moet doen waard is. Anderen raden aan de drukte helemaal over te slaan en met een waterbus vanaf het water van het uitzicht op de Rialtobrug te genieten. Houd er rekening mee: De meeste van de beste Venetië rondleidingen maken hier een stop. De toegang tot de brug, die de wijken San Marco en San Polo met elkaar verbindt, is 24/7 gratis.

Ook interessant misschien?