Europa

Waarom naar Sicilië gaan?

Sicilië

Stel je een tropisch eiland voor – zachte golven die overspoelen op zandige kusten, zonneschijn die schittert op een fonkelende zee en vulkanen die stoom spuiten in de verte. Voeg aan dat beeld toe: weelderige, glooiende heuvels, bekroond door ruïnes uit de oudheid zoals die in de Vallei der Koningen bij Luxor in Egypte. En dan moet je je de rijke smaken van verse zeevruchten, decadente pasta’s en desserts voorstellen. Dit is Sicilië – een zwoel, ontspannen toevluchtsoord met een Italiaanse mentaliteit, vooral te zien in de keuken en de levenslust. Je vindt dit grote, driehoekige eiland, dat toevallig het grootste eiland in de Middellandse Zee is, aan de teen van de laars van Italië, omringd door de Tyrreense, de Middellandse en de Ionische zee.

3 Beste dingen om te doen in Sicilië

Sicilië is groot, met een bijna eindeloze lijst van dingen die er te doen zijn. Enkele van de topvermaaksmiddelen van het eiland zijn natuurlijk de stranden. Dan zijn er de merkwaardige ruïnes – de Vallei van de Tempels en het Griekse Theater van Taormina, onder andere. De pracht van de Etna, een actieve vulkaan, ervaren is een andere top-activiteit, die je het best met een georganiseerde rondleiding kunt meemaken. Eten – alles van arancini (gevulde rijstballetjes) tot zeevruchten – is een andere waardige onderneming. Het nachtleven varieert van je een weg eten over de straatmarkten van Palermo tot live optredens in het grootste operagebouw van Italië, Teatro Massimo.

1. Eolische eilanden

Eolische eilanden

Er liggen veel mooie eilanden voor de kust van Sicilië, en het moeilijkste kan zijn te kiezen welke je wilt zien. Een populaire keuze zijn de Eolische Eilanden, die bij Messina liggen en uit zeven hoofdeilanden bestaan, die door actieve vulkanen zijn ontstaan. Je vindt er ongelooflijke plekken zoals een Griekse acropolis, een Normandische kathedraal, mooie stranden, vulkanische openingen en zelfs lava die in zee stroomt.

Eerdere bezoekers raadden aan ook de vulkaan Stromboli te bezoeken (hem ‘s nachts zien uitbarsten is extra spectaculair), het Museo Archeologico Regionale Eoliano op Lipari, de Scalata al Cratere op Isola Vulcano en de Chiesa Vecchia di Quattropani op Lipari.

Om de eilanden te bereiken kun je een draagvleugelboot, veerboot of helikopter nemen vanuit verschillende steden op Sicilië. Met de draagvleugelboot bereik je de eilanden in niet meer dan 40 minuten. De eilanden hebben wel enkele hotels en resorts om te overnachten (Lipari is een van de populairste), maar je kunt er ook prima een dagtocht maken. Kijk op de website van Liberty Lines voor de draagvleugelboot- en veerbootroutes.

2. De Etna

De Etna

De Etna, gelegen aan de oostkust van het eiland, is misschien wel Sicilië’s bekendste geologische kenmerk, dat bijna 48.000 acres omvat in het Etna Nationaal Park. De Etna staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is de hoogste vulkaan van Europa die bekend staat om zijn veelvuldige activiteit (hij is nog in het voorjaar van 2019 uitgebarsten). De Etna is een gastheer voor wandelaars in de zomermaanden en skiërs in de winter. Het is een geweldige halte voor natuurliefhebbers. Behalve de vulkaan zelf zijn er verschillende interessante geologische kenmerken zoals grotten, grottos en zelfs een gletsjer. Het Etna Park Visitor Center biedt rondleidingen door natuurgidsen die vanuit het centrum vertrekken.

Bezoekers raden aan de Circumetnea Railway te nemen, een bijna 130 mijl lange rit rond de vulkaan, maar adviseren dat je misschien moet betalen om te parkeren en dat je laagjes kleding meeneemt voor de wisselende temperaturen. Je kunt ook kiezen voor een kabelbaan die door Funivia Dell’Etna wordt geëxploiteerd, gevolgd door een busrit om het hoger gelegen kratergebied van de vulkaan te bereiken. Het zuidelijk gelegen gebied met toegang tot de kabelbaan, Rifugio Sapienza, biedt gratis parkeergelegenheid. Je kunt ook op elk punt wandelen, maar voor bepaalde hoogten heb je een gids nodig.

Door reizigers goedgekeurde bedrijven zoals Excursions Etna, Go-Etna en Etna Tribe (een van onze beste Italië rondreizen) bieden een keur aan begeleide tochten van een halve of een hele dag. De meeste bedrijven halen reizigers op bij hun accommodatie in Catania of Taormina – de twee dichtstbijzijnde steden naar de top. Bezoek de website van het Etna Nationaal Park voor meer informatie.

3. Grieks theater van Taormina

Grieks theater van Taormina

Geschiedenisliefhebbers zullen dit oude Griekse theater, dat uitkijkt over de Ionische Zee, zeker willen bezoeken. Het theater, gebouwd in de derde eeuw v. Chr., kon duizenden mensen herbergen die oude Griekse voorstellingen en later gladiatorenspelen bijwoonden. Het bouwwerk is opgetrokken uit rotsen en zo ontworpen dat de aanwezigen vanuit elk deel van het theater goed konden horen. Tegenwoordig worden er moderne concerten en evenementen in gehouden.

Eerdere bezoekers zeiden dat dit een bezienswaardigheid is die je niet mag missen en dat de uitzichten op de kust en de Etna ongelooflijk zijn. Ze raadden een bezoek ‘s morgens aan om drukte te vermijden.

Het theater ligt aan de noordoostelijke kust van Sicilië. Kaartjes kosten 10 euro (of ongeveer $ 11) voor een bezoek, dat afhankelijk van de tijd van het jaar wisselende uren open is, maar meestal dagelijks van 9 uur ‘s morgens tot 4 of 6.30 uur ‘s avonds. Meer informatie vind je op de officiële website.

Ook interessant misschien?