Europa

Waarom naar Lyon gaan

Lyon

De op twee na grootste stad van Frankrijk, na Parijs en Marseille, is zeker niet de op twee na beste. In feite zeggen velen dat Lyon reizigers een voorproefje geeft van de authentieke Franse cultuur, en niet te vergeten van de meest meesterlijke keuken ter wereld, waarom de stad vaak de gastronomische hoofdstad van Frankrijk wordt genoemd.

Lyon werd in 43 v. Chr. gesticht op de samenvloeiing van de glinsterende rivieren Rhône en Saône en zijn lange geschiedenis is vandaag de dag nog steeds te zien, van het Antieke Theater van Fourvière tot de Renaissance-wijk Vieux Lyon. Maar Lyon is ook een stad die vooruit gaat: Opkomende buurten zoals Confluence zijn het bewijs, net als het ruime aanbod van uit de kluiten gewassen muziekclubs. En als je nog meer reden nodig had om hierheen te reizen, Lyon is ook de toegangspoort tot de Rhône vallei – en de honderden wijnhuizen die zich over de glooiende heuvels uitstrekken.

3 Beste dingen om te doen in Lyon

Of je nu door de renaissancestraten van Vieux Lyon slentert of een rondleiding door het uitgestrekte Musée des Beaux Arts maakt, bezoekers vinden in Lyon een keur aan dingen om te doen. Naast de schone kunsten zijn er musea gewijd aan miniaturen en films (Musée Miniature et Cinema) en wereldculturen (Musée des Confluences), naast andere culturele instellingen. Lyon herbergt ook verschillende ontzagwekkende kerken om te verkennen, zoals de Basilique Notre Dame de Fourvière, en plaatsen die je eeuwen terug in de tijd voeren, zoals de Theatres Romains de Fourvière.

1. Romeinse theaters van Fourvière

Romeinse theaters van Fourvière

De Theatres Romains de Fourvière, gebouwd in 15 v. Chr., zijn de ruïnes van drie oude Romeinse plaatsen, waaronder een theater, een kleiner theater en een tempel, gelegen op de heuvel van Fourvière. Het is ook de plaats van de sfeervolle Nuits de Fourvière, een jaarlijks festival voor podiumkunsten dat in juni en juli plaatsvindt.

Recente bezoekers raadden aan een bezoek aan de Theatres Romains de Fourvière in te lassen na een bezoek aan de Basilique Notre Dame de Fourvière, omdat die op de wandeling naar beneden ligt. Anderen merkten op dat de akoestiek geweldig is, en dat het uitzicht over het omringende Lyon spectaculair is. Sommigen waren echter teleurgesteld over de beperkte bewegwijzering. Je vindt een museum naast de ruïnes, maar alle informatie is in het Frans geschreven. Overweeg je in te lezen over de site of een gids in te huren als je een rijkere ervaring wilt.

De ruïnes zijn gratis te bezoeken en zijn dagelijks geopend van 7 tot 19 uur. Bezoekers vinden deze attractie ten zuiden van de Basilique Notre Dame de Fourvière.

2. Basiliek van Notre-Dame de Fourvière

Basiliek van Notre-Dame de Fourvière

De Basilique Notre-Dame de Fourvière bekroont Lyon vanaf haar baars op de heuvel Fourvière, die ook wel “de biddende heuvel” genoemd wordt. Ze werd aan het eind van de 19de eeuw gebouwd door architect Pierre Bossan, die neo-Byzantijnse stijlen in het ontwerp verwerkte. Binnen vinden bezoekers ontzagwekkende mozaïeken op de muren, rijk gekleurd gebrandschilderd glas, vergulde beeldhouwwerken en een crypte. Tuinen, ook door Bossan ontworpen, omringen de basiliek.

Recente reizigers waren lovend over de sierlijke Basilique Notre-Dame de Fourvière, en zeiden dat de mozaïeken die de muur omzomen prachtig zijn. Recente bezoekers raden aan de kabelspoorweg Saint-Jean – Fourvière te nemen of een taxi tot aan de op een heuvel gelegen basiliek, maar naar beneden te lopen om van het landschap te genieten zonder je benen behoorlijk te belasten.

Je vindt de basiliek met uitzicht op Vieux Lyon. Ze is dagelijks geopend van 8 tot 18.45 uur. Hoewel de toegang tot de basiliek gratis is, kost de rondleiding op het dak, die sterk aanbevolen wordt, 7 euro (ongeveer $ 8,30) voor volwassenen en 4 euro (ongeveer $ 4,75) voor kinderen. Rondleidingen op het dak zijn tussen de maanden april en november verschillende keren per dag mogelijk. Er worden van april tot november ook verschillende keren per dag “ontdekkingstochten” onder leiding van een gids aangeboden (de rondleiding is gratis, hoewel giften worden aanvaard). Tot de voorzieningen ter plaatse behoren een seizoensgebonden museum, twee souvenirwinkels, een seizoensgebonden snackbar, toiletten en een parkeerplaats. Voor meer informatie over de basiliek kun je de website bezoeken.

3. Oud Lyon

Oud Lyon

Vieux Lyon, of Oud Lyon, is de renaissancewijk van de stad, gelegen in het 5e arrondissement. Hier vinden bezoekers veel bezienswaardigheden, zoals de Place du Change, het vroegere zakenplein van de stad, en de Rue St-Jean, een populaire plaats om te wandelen – deels vanwege de traboules (geheime paden en trappen die door gebouwen lopen). Men gelooft dat deze doorgangen dateren uit de vierde eeuw, toen de bewoners een manier nodig hadden om van hun huizen naar de rivier (hun bron van zoet water) te komen zonder door de kronkelige straatjes van de stad te hoeven kronkelen. Ze werden later gebruikt door de zijdehandel en daarna door het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dat deze geschiedenis intact blijft is te danken aan Andre Malraux, de Franse Minister van Cultuur in 1962, die de wijk van sloopplannen redde door ze tot beschermd gebied te verklaren. Dit gaf het startsein voor een opknapbeurt van de wijk. Slechts tientallen jaren later werd de opgeknapte renaissancewijk tot UNESCO Werelderfgoed verklaard.

Sommigen zeggen dat Vieux Lyon in sommige delen toeristisch kan aanvoelen, maar ze zeggen dat het niettemin charmant is. In feite zeggen de meeste bezoekers van Lyon dat een paar uur slenteren door Vieux Lyon een must-do is, waarbij ze de interessante traboules, de overvloed aan restaurants en cafés, en de prachtige architectuur aanhalen. De wijk is gratis te bezoeken en 24/7 toegankelijk. Merk op dat niet alle traboules voor het publiek toegankelijk zijn. Doorgangen in Vieux Lyon zijn gemarkeerd met een bronzen schild; die welke open zijn voor het publiek zijn te herkennen aan een klein zegel, terwijl die welke privé zijn achter gesloten poorten of deuren liggen. Je kunt op eigen houtje op zoek gaan naar de traboules, maar vroegere bezoekers raden ten zeerste aan een rondleiding met een gids te nemen, want de doorgangen kunnen moeilijk te vinden zijn en een gids levert ook een grote hoeveelheid historische achtergrond. Als je een Lyon City Card kocht, is een rondleiding in je pas inbegrepen.

Ook interessant misschien?