Europa

Waarom naar Milaan gaan

Milaan

Als easygoing Italië is wat je zoekt, boek dan een vakantie in Toscane of Sicilië. Milaan is, net als New York City of Londen, go-go-go. Als thuisbasis van de Italiaanse beurs en de modeweek, plus een bruisend nachtleven, lijkt Milaan erg op veel andere grote internationale steden. Toch zijn er subtiele verschillen: Ten eerste calcio (voetbal) – de stad gaat er helemaal voor uit, vooral in het San Siro stadion. Milaan bevat ook ontzagwekkende voorbeelden van Italiaanse kunst en architectuur – van “Het Laatste Avondmaal” muurschildering tot de schitterende Duomo. En het heeft creatieve genialiteit, van zijn inventieve meubelmakers tot zijn modeontwerp. Dus als je wilt winkelen en feesten tot je erbij neervalt, genieten van culturele meesterwerken en je tegoed wilt doen aan Italiaanse lekkernijen van cappuccino en biscotti tot mousserende wijnen en risotto’s, dan is Milaan de plek voor jou.

3 Beste dingen om te doen in Milaan

Milaan staat bekend als een van de modehoofdsteden van de wereld, maar zijn grootste aantrekkingskracht heeft het culturele aanbod. De Duomo en Leonardo da Vinci’s “Het Laatste Avondmaal” zijn onbetwiste must-visits voor elke toerist. Reizigers slenteren ook graag over Milano’s Monumentale Begraafplaats of bezoeken de Ambrosiana Bibliotheek en Fotogalerij, waar nog eens duizenden van da Vinci’s kunstwerken zijn ondergebracht. Nadat je de nodige bezienswaardigheden hebt bezocht, kun je in Milaan het beste de bruisende sfeer (het is een grote zakenstad) in je opnemen, bij voorkeur op een piazza en met wat gelato in de hand. En als je het kunt opbrengen, koop dan een klein souvenir in het mooiste winkelcentrum dat je waarschijnlijk ooit zult zien, de Galleria Vittorio Emanuele II.

1. Sforza kasteel

Sforza kasteel

De voormalige vesting en residentie van Milans machtigste heersers is nu een campus voor enkele van de beste culturele instellingen van de stad. Castello Sforzesco, minder dan een mijl ten noordwesten van de Duomo, heeft een overvloed aan musea en galerijen die zich op kunst en geschiedenis richten. Zo is er de Pinacoteca, of Fotogalerij, de Raccolta di Mobili, Meubelverzameling, Museo delle Arti Decorative, het Museum voor Decoratieve Kunsten, het Museo Egizio, Egyptisch Museum en nog veel meer. Er is ook de Oreficerie, waar een van de grootste collecties muziekinstrumenten van Europa bewaard wordt. Als je weinig tijd hebt, moet je volgens reizigers het Museo della Pieta Rondanini bezoeken, waar Michelangelo’s laatste meesterwerk, de Pietà Rondanini, bewaard wordt.

Zelfs als je geen tijd hebt om musea of tentoonstellingen te bezoeken, zeggen reizigers dat het Castello Sforzesco nog steeds een omweg waard is vanwege de mooie architectuur en het weelderige terrein. Het Castello Sforzesco is verbonden met het Parco Sempione, dat wandelpaden, een kleine vijver, cafés en zijn eigen bezienswaardigheden heeft, waaronder de Porta Sempione, die een opvallende gelijkenis vertoont met de Arc de Triomphe du Carrousel in de Tuilerieën tuinen in Parijs. Mocht je een van de culturele hotspots van het kasteel willen bezoeken, dan raden recente bezoekers aan vroeg te komen om mogelijke drukte te vermijden. En als je wat poen wilt besparen, bezoek het Castello Sforzesco dan dinsdag na 14 uur of het laatste uur voor sluiting woensdag tot en met zondag om van gratis toegang te genieten.

Het kasteel is gratis te bezoeken, maar als je ook een van de musea wilt bezoeken, kost de toegang 5 euro (ongeveer $ 6) voor volwassenen en 3 euro (ongeveer $ 3,50) voor kinderen. De openingstijden voor het kasteel zijn 7 uur tot 19.30 uur en 9 uur tot 17.30 uur voor de musea. Je vindt het Castello Sforzesco op een paar blokken afstand van de metrohaltes Cardorna FN, Lanza en Cairoli Castello. Meer informatie vind je op de website van het kasteel.

2. Monumentale begraafplaats van Milaan

Monumentale begraafplaats van Milaan

Het lijkt misschien vreemd om tijdens je vakantie een begraafplaats te bezoeken, maar als je eenmaal een blik werpt op de architectuur waaruit Il Cimitero Monumentale bestaat, zie je waarom het als zo’n must-visit site wordt beschouwd. Il Cimitero Monumentale werd aan het eind van de 19de eeuw geopend en ligt vol graven, dat wel, maar ook Griekse tempels, sierlijke obelisken en overal indrukwekkende, bijna levensechte beeldhouwwerken. De begraafplaats is zo decoratief dat reizigers zeggen dat ze gemakkelijk als openluchtmuseum zou kunnen dienen. De reden dat het kerkhof er zo mooi uitziet is dat delen ervan vroeger exclusief gereserveerd waren voor de rijken en beroemdheden. Dus in plaats van rijen eenvoudige grafstenen versierden de nabestaanden van de overledenen begraafplaatsen met, of maakten ze tot, kunstwerken. Reizigers zeggen dat het niet lang duurt voor je een paar behoorlijk ontroerende graven tegenkomt (denk: engelen die over kavels staan, beelden die huilend over graven verspreid staan), let zeker op de bronzen “Last Supper” herschepping, een begraafplaats die toebehoorde aan een vooraanstaande Campari familie.

Ten noorden van het stadscentrum kun je van de metrohalte Monumentale stappen om bij de Monumentale Begraafplaats te komen. De begraafplaats is open van 8 tot 18 uur van dinsdag tot zondag en is gratis te bezoeken. Trek er een paar uur voor uit, want reizigers zeggen dat ze uiteindelijk veel langer bleven dan ze hadden verwacht. Voor meer informatie kun je terecht op de website van de dienst voor toerisme van Milaan.

3. Kathedraal van Milaan (Duomo)

Kathedraal van Milaan (Duomo)

Als je maar tijd hebt om één bezienswaardigheid in Milaan te zien, moet de Duomo het zijn. De Duomo van Milaan wordt beschouwd als het grootste en meest unieke gotische complex in heel Italië, want de bouw ervan nam ongeveer een half millennium in beslag. En als je eenmaal wat tijd in de Duomo hebt doorgebracht, is het gemakkelijk te zien waarom het als een meesterwerk wordt beschouwd. De Duomo vertoont een buitensporige hoeveelheid indrukwekkende architectonische details, zowel binnen als buiten zijn muren. De buitenkant is bezaaid met duizenden ingewikkeld gebeeldhouwde beelden (2.300 om precies te zijn) die zowel religieuze figuren als verhalen uit de Bijbel uitbeelden, waaronder Jezus’ kruisiging. En de interieurs zijn nog ingewikkelder. Binnen vind je nog eens duizend beelden, torenhoge marmeren zuilen, vergulde plafonds, opvallende gebrandschilderde ramen en heel veel schilderijen verspreid. Het detail gaat zelfs helemaal tot in de vloeren, waar je overal in geometrisch patroon bekleed marmer vindt.

Maar laten we de top niet vergeten. Nog iets dat de Duomo zo uniek maakt is het toegankelijke dak. Van hieruit kunnen reizigers de ingewikkelde steunberen, pinakels en torenspitsen van de Duomo van dichtbij bewonderen, terwijl ze genieten van het uitzicht over de piazza beneden. En vergeet vooral de Madonna niet te zien, die op de hoogste torenspits staat. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liet de kerk, om af te leiden van bommenwerpers, het gouden beeld bedekken zodat het niet gemakkelijk in de lucht te zien zou zijn.

Reizigers zeggen dat de drukte en de rijen die deze kerk trekt de moeite waard zijn om haar schoonheid te aanschouwen. Bezoekers zeggen dat je, om de grootsheid ervan ten volle te kunnen bevatten, elk deel van de kathedraal moet bezoeken, zowel van binnen als van buiten, en ook de top. Minder doen zou je ervaring bederven. Sommigen stelden voor een stapje verder te gaan en ter plekke een audiogids op te pikken om de geschiedenis van de vele details van de Duomo beter te begrijpen. Om te vermijden dat je de ruimte deelt met massa’s toeristen (en dat zul je), kun je het beste een bezoek in de vroege ochtend plannen.

Je vindt de Duomo in het centrum van de stad, vlak bij de metrohalte Duomo. De kerk is gratis te bezoeken, maar er zijn kleine entreeprijzen. De toegang tot de Sint-Carolus Crypte is 3 euro (ongeveer $ 3,60) en om het dak te betreden is het 9 euro (ongeveer $ 10,75) extra. Als je de trappen naar het dak niet wilt beklimmen, kun je 13 euro (of $ 15,60) betalen voor toegang tot de lift. De Duomo is dagelijks open van 8 tot 19 uur (laatste toegang is om 18 uur). De crypte, het dak, het museum ter plaatse en andere bezienswaardigheden in de kerk hebben hun eigen openingstijden. Voor meer informatie kun je terecht op deze website.

Ook interessant misschien?