Europa

Waarom naar Reykjavik gaan

Reykjavik

Laten we eerst een paar dingen op tafel leggen. Ja, Reykjavik ligt in IJsland, dat in feite ongeveer de helft van het jaar een ijzig eiland is. En, ja, IJsland was de boosdoener in het vulkaanuitbarstingsfiasco van 2010. Maar wat je misschien niet weet is dat IJslanders zich in de koude, lange winter opwarmen in de geothermische kuuroorden van deze hoofdstad; en ver weg van de stadslichten kunnen ze de schoonheid van de aurora borealis in zich opnemen. In de zomer is het weer goddelijk en zijn de dagen lang – sommige dagen zien 20 uur zonlicht. En vulkanen, zoals de beruchte Eyjafjallajökull, zijn maar één deel van IJslands dramatische en etherische landschap. Je vindt er ook klaterende watervallen, ontzagwekkende geisers, uitgestrekte gletsjers en uitgestrekte velden vol IJslandse paarden en schapen. Bovendien heeft Reykjavik een bruisend nachtleven en een verzameling interessante musea en plaatselijke winkels.

De hoofdstad en grootste stad van IJsland is een prima uitvalsbasis voor het verkennen van veel van de meest kostbare natuurwonderen van het land, zoals de Gouden Cirkel. Wil je niet je eigen reisroute uitstippelen, overweeg dan in te schrijven op een van de beste IJsland rondreizen, die worden geleid door goed geïnformeerde plaatselijke bewoners die alle planning en logistiek voor je regelen.

3 Beste dingen om te doen in Reykjavik

In Reykjavik is van alles te doen, variërend van de gebruikelijke attracties (musea zoals het Nationaal Museum van IJsland en de tentoonstelling over de nederzettingen) tot meer ongewone attracties zoals de geothermische kuuroorden in de nabijgelegen Blue Lagoon. Je kunt er ook winkelen in de vorm van markten, openluchtwijken en winkelcentra, en natuurwonderen in overvloed zoals de Golden Circle’s Gullfoss (Gouden Watervallen) en Thingvellir National Park – populaire stopplaatsen op veel van de beste IJsland rondreizen. Wandel op een heldere, zonnige dag langs de Oude Haven van Reykjavik om foto’s te maken van de omringende bergen, het Sun Voyager standbeeld en de Harpa concertzaal. Sluit je dag tenslotte af in een van de bars en clubs die rond Laugavegur liggen.

1. Aurora Borealis (Noorderlicht)

Aurora Borealis (Noorderlicht)

De aurora borealis (of noorderlicht) kan een bijna griezelig gezicht zijn: Stel je smaragdgroene wervelingen voor die de anders verduisterde hemel kleuren. Maar wetenschappers hebben een saaie verklaring voor dit fenomenale natuurlijke lichtspektakel – “botsingen tussen elektrisch geladen deeltjes van de zon die de atmosfeer van de aarde binnendringen,” volgens het Northern Lights Centre. Toch is het een behoorlijk adembenemend schouwspel, en als je Reykjavik in de winter bezoekt, wil je misschien wel wat tijd uittrekken om noorderlicht te kijken.

Hoewel je het licht vanuit Reykjavik kunt zien, vergroot je je kansen om het buiten de stad te zien. Eerdere reizigers raden je aan een rondreis te maken met plaatselijke bedrijven als BusTravel Iceland of Reykjavik Excursions – een paar van de beste IJsland rondreizen. (Maar bedenk dat de aurora borealis een perfecte cocktail van klimaatomstandigheden nodig heeft om zich te kunnen vertonen – dus je bent niet zeker dat je de ongrijpbare lichtverschijning te zien krijgt, zelfs niet als je een rondreis boekt.) Als je liever op eigen houtje op jacht gaat naar dit natuurverschijnsel, timet je bezoek dan tussen september en half april.

Het spotten van de aurora borealis is gratis, maar georganiseerde tochten kosten je 6.400 tot 39.900 IJslandse króna (of $62 tot $386) per persoon, afhankelijk van de touroperator en het soort excursie. Meer informatie over het bekijken van het noorderlicht in IJsland vind je op de pagina Aurora Borealis van Visit Reykjavík.

2. Gouden Cirkel

Gouden Cirkel

De Gouden Cirkel is een zeer populaire, 190 mijl lange toeristische route die voert langs het Thingvellir Nationaal Park; de tweevoudig trapsgewijze waterval Gullfoss (Gouden Watervallen) van 105 voet hoog; en de geothermische Strokkur van de Haukadalur vallei, een geiser die om de vijf minuten water van 60 tot 100 voet de lucht in spuit; naast andere attracties.

Volgens recente bezoekers is de Gouden Cirkel, die in Zuid-IJsland ongeveer 25 mijl van Reykjavik ligt, een niet te missen deel van IJsland, zelfs op een regenachtige dag. Maar openbaar vervoer rijdt niet naar de streek, dus huur een auto of neem deel aan een georganiseerde tocht. Eerdere reizigers bevelen bedrijven aan als GeoIceland en Reykjavik Excursions, die voorkomen op onze lijst van de beste IJsland rondreizen.

De Golden Circle is 24 uur per dag gratis te bezoeken, maar voor bepaalde bezienswaardigheden (zoals Kerid, een vulkaankrater) betaal je een toegangsprijs. Als je besluit je op te geven voor een rondleiding, reken dan op minstens 8.516 IJslandse króna ($82) per persoon. Bij alle attracties kun je gratis parkeren; de meeste hebben ook toiletten, cadeauwinkels en snelbedieningsrestaurants. Kijk op de website van Visit South Iceland om meer te weten te komen over de natuurwonderen van de Golden Circle.

3. Zon Voyager (Sólfar)

Zon Voyager (Sólfar)

Je vindt veel beeldhouwwerken verspreid over Reykjavik, maar voor een panoramisch uitzicht en een blik op een van de meest iconische stukken van de stad, loop je langs de waterkant naar de Sun Voyager (plaatselijk bekend als Sólfar). Dit stalen beeldhouwwerk, dat ontworpen werd door Jon Gunnar Arnason, bootst een Vikingschip na en brengt een eerbetoon aan de zon. De plaats biedt ook een schilderachtig uitzicht op de Esja berg, een uitgestrekte berg vol wandelpaden.

Hoewel je waarschijnlijk meer tijd zult besteden aan het lopen van en naar de Sun Voyager (ongeveer een mijl van het stadscentrum) dan aan het maken van foto’s ervan, zeiden recente bezoekers dat het beeld een must see is, vooral op een heldere dag bij zonsopgang of zonsondergang. Harpa ligt ook in de buurt, waardoor dit een leuke attractie is om te bezoeken voor of na het ronddwalen in de concertzaal.

De Sun Voyager is een van de vele bezienswaardigheden die je kunt bekijken tijdens een wandeling of jogging over de Sculpture and Shore Walk bij de haven. Hij is 24 uur per dag gratis te bezoeken, maar er zijn ter plaatse geen voorzieningen, dus plan dienovereenkomstig. De beste manier om de Sun Voyager te bereiken is te voet vanuit het centrum van Reykjavik. Voor meer informatie over dit niet te missen kunstwerk kun je terecht op Visit Reykjavík’s Sun Voyager pagina.

Ook interessant misschien?