Europa

Waarom naar Oslo gaan

Oslo

Van de opgeknapte waterkant van Aker Brygge tot de besneeuwde heuveltoppen van Holmenkollen lijkt Oslo de reiziger alles te bieden wat hij maar kan wensen: hippe cafés en nachtleven, een groen landschap (Oslo is een van de meest beboste steden ter wereld) en een cultuur die doordrenkt is van kunst en geschiedenis. Waar kan het misgaan in deze stad?

Het is duur. De stad behoort steevast tot de meest overprijsde ter wereld. Dus hoe omzeil je de kostenbarrière? Overweeg een tussenstop voor een weekend vanuit elders in Europa (hoteltarieven zijn goedkoper op vrijdag) en geniet van de hoofdstad van Noorwegen nu het nog een stad in opkomst is.

3 Beste dingen om te doen in Oslo

De attracties van Oslo zijn verfijnd en ontspannen. Geniet van een kopje koffie en een hapje in een van de vele cafés (reizigers bevelen Habits Coffee en Tim Wendelboe aan), maak een wandeling door het centrum op een warme zomeravond, ga naar het noorden om te skiën in de winter of vergaap je aan een van Edvard Munch’s “De Schreeuw” schilderijen, die te zien zijn in het Munch Museum en het Nationaal Museum voor Kunst, Architectuur en Design. Zorg ook voor een dosis vikinggeschiedenis in het Vikingschipmuseum voordat je een voorstelling bijwoont van The Norwegian National Opera & Ballet.

1. Oslo Fjord

Oslo Fjord

Het Oslo Fjord, dat 766 vierkante mijl beslaat, trekt inwoners en toeristen in drommen aan, vooral tijdens de warmere maanden. Uitzicht op het water is mogelijk vanuit vele delen van de stad, waaronder populaire attracties als het Operahuis van Oslo en het Akershus Fort. Je kunt er ook voor kiezen het water op te gaan in een kano of kajak, maar om de volledige ervaring te beleven kun je overwegen je in te schrijven voor een Oslo Fjord cruise. Bezienswaardigheden en visexcursies zijn het hele jaar door beschikbaar op allerlei soorten boten, van opblaasbare boten (bekend als RIBs) tot zeilboten en jachten tot veerboten.

Door reizigers goedgekeurde cruisemaatschappijen zijn o.a. RIB Oslo en Norway Yacht Charter, maar de goedkoopste en populairste manier om de fjord te verkennen is via een tocht met Båtservice Sightseeing. Deze veerbootmaatschappij, die gelieerd is aan Norway Yacht Charter, biedt verschillende fjordenrondleidingen aan, zoals een sightseeing excursie van twee uur overdag en drie uur durende cruises met krab-, jazz- en blues-thema. Eerdere bezoekers raden aan de avondboottocht te boeken, die drie uur varen omvat en een hoog aangeschreven all-you-can-eat garnalenbuffet. Maar vergeet niet extra geld mee te nemen voor drankjes en een jas als je van plan bent buiten te zitten.

De fjord zelf is 24 uur per dag gratis te bezoeken. De prijzen van cruises variëren echter per maatschappij en excursie. Standaard sightseeing tochten met Båtservice Sightseeing zijn het hele jaar door twee, drie of zes keer per dag beschikbaar. In de lente, zomer en herfst vinden de cruises dagelijks plaats, terwijl het vertrek in de winter beperkt is tot zaterdag, zondag en maandag. Deze uitstapjes kosten 315 kronen (ongeveer $ 38,50) per persoon, maar reizigers met een Oslo Pass kaart krijgen 15 procent korting. De meeste tochten vertrekken vanaf de pier bij het stadhuis van Oslo. Voor meer informatie over Oslo Fjord cruises kun je terecht op Visit Oslo’s pagina over boottochten of op de website van Viator. En voor aanvullende informatie over de fjord kun je terecht op de Oslo Fjord pagina van de dienst voor toerisme.

2. Vigeland Park (Vigelandsparken)

Vigeland Park (Vigelandsparken)

Het Vigeland Park, dat in Ullern en Majorstuen’s Frogner Park ligt, is ‘s werelds grootste beeldenpark met werken van één enkele kunstenaar. Het park bestaat uit vijf hoofdgebieden: de Hoofdpoort, het Levenswiel, de Fontein, het Monolietenplateau en de Brug. Het hoogtepunt zijn de meer dan 200 bronzen, granieten en smeedijzeren beelden, gemaakt door de naamgever van het park, Gustav Vigeland. Mensen komen hier om te zonnen, te picknicken en over het mooie terrein te dwalen.

Reizigers zijn dol op het goed onderhouden terrein van dit park en, natuurlijk, op de wereldberoemde beeldhouwwerken. Maar vergeet niet dat het Vigeland Park een van de populairste attracties van Noorwegen is, dus het kan er soms druk worden. Om hordes toeristen te vermijden, kun je overwegen ‘s morgens vroeg of ‘s avonds laat te komen. Sommige recensenten raden aan je bezoek te timen tijdens de middernachtzon in de zomer.

Het Vigeland Park ligt ongeveer twee mijl ten noordwesten van het stadscentrum en is te bereiken door de No. 20 bus, de No. 12 tram of een willekeurige T-baanlijn naar station Majorstuen te nemen. De toegang is gratis, en het park is 24 uur per dag open. Beschikbare voorzieningen zijn een speeltuin, een bezoekerscentrum, een café en een souvenirwinkel. Het Vigeland Museum ligt ook even ten zuiden van het park. Kijk op de pagina Vigeland Park van het Vigeland Museum om meer te weten te komen.

3. Karl Johans poort

Karl Johans poort

De Karl Johans poort strekt zich uit tussen het treinstation van Oslo in het centrum en het Palace Park, een uitgestrekt park dat het Koninklijk Paleis omringt. Boetieks, cafés, bars, nachtclubs en hotels zijn slechts enkele van de voorzieningen die je langs deze centrale doorgangsweg vindt. In het kleinere Studenterlunden Park, dat aan het westelijke uiteinde van de straat grenst, kun je een voorstelling bijwonen in het laat 19de-eeuwse Nationale Theater, schaatsen op de openlucht ijsbaan of gewoon een ontspannen wandeling maken. Dit deel van de boulevard is ook een blok verwijderd van de Nationale Galerie, een van de vier gebouwen die samen het Nationaal Museum voor Kunst, Architectuur en Design vormen.

De Karl Johans poort mag dan Oslo’s populairste straat zijn, maar door de brede opzet en de ruime hoeveelheid groen voelt ze verrassend rustig en niet druk. Om een volledig beeld van de doorgaande weg te krijgen, raden enkele reizigers aan meerdere bezoeken te brengen op wisselende tijdstippen. Anderen raden aan mensen te kijken vanaf een van de openlucht cafés. Vergeet niet het bronzen tijgerstandbeeld te bekijken dat aan het oostelijke uiteinde van de boulevard staat. Het werd in 2000 aan de stad geschonken ter ere van het 1.000-jarig bestaan van Oslo.

Naar de Karl Johans poort komen is een makkie dankzij de centrale ligging en de ruime vervoersmogelijkheden. Een verscheidenheid aan bussen, trams en T-baan treinen maken haltes binnen een blok van de straat. Het is 24 uur per dag gratis te bezoeken, maar houd er rekening mee dat de openingstijden van voorzieningen per plaats verschillen. Winkel- en eetgelegenheden variëren van plaatselijke specialiteiten tot buitenposten van internationale merken als Michael Kors, TGI Fridays, H&M, Burger King en Hard Rock Cafe.

Ook interessant misschien?