Europa

Waarom naar Kreta gaan

Kreta

Als er één woord was om het Griekse eiland Kreta te beschrijven, dan zou het “afwisselend” zijn. Zandstranden verbergen zich tussen hoog oprijzende bergen, palmbomenbossen groeien te midden van uitgestrekte vlakten, bruisende moderne steden delen kustlijnen met eeuwenoude bouwwerken. En over steden gesproken – op Kreta weerspiegelen ze de mensen die ervoor kwamen. De straten zijn omzoomd met architectuur die de stijlen van de Minoërs, de Venetianen en de Ottomanen weerspiegelt, maar ook die van de hedendaagse Grieken. Ondanks de zichtbare tegenstellingen behoudt dit eiland een gevoel van eenheid, dat voelbaar is telkens als je op straat stapt, dineert in een plaatselijke taverna, of geniet van een glas raki in een café op het trottoir.

Kreta’s ervaringen zijn even gevarieerd als zijn geschiedenis, dus neem de tijd om uit te maken wat voor soort vakantie je zoekt voor je iets vastlegt. Voor een stedelijke omgeving met een keur aan restaurants, bars en nachtclubs overweeg je een verblijf langs de noordkust in Chania of Heraklion. Wie liever de vrije natuur in trekt, kan het beste naar Rethymnon of Agios Nikolaos gaan voor de vele mooie stranden.

3 Beste dingen om te doen op Kreta

Je vindt op Kreta genoeg om je bezig te houden. Geschiedenisfanaten zullen genieten van een bezoek aan het paleis van Knossos en het archeologisch museum van Heraklion, terwijl zonaanbidders langs de zandkusten van het eiland kunnen genieten van de stralen. Buitenmensen kunnen hun hart ophalen aan de Samaria kloof in Chania en winkelliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de met boetiekjes omzoomde boulevards van Agios Nikolaos.

1. Rethymno Oude Stad

Rethymno Oude Stad

Ben je in Rethymno, dan mag je de gelegenheid niet voorbij laten gaan om te dwalen door de smalle steegjes van de Oude Stad, een wijk aan zee die dateert uit de 11de eeuw. Hier vind je eersteklas voorbeelden van Venetiaanse renaissance architectuur, samen met spatten van Turkse invloed verspreid over de stad.

De eet- en winkelmogelijkheden in Old Town zijn schijnbaar eindeloos, maar de doolhofachtige straten kunnen verwarrend zijn. Als je toch verdwaalt, wanhoop dan niet: Het gebied is niet enorm groot, en als je eenmaal het Venetiaanse Fortezza of de haven ziet, kun je je gemakkelijk weer oriënteren. Recente reizigers hebben het verdwalen in de Oude Stad eigenlijk omarmd omdat de straatjes zo charmant zijn, de plaatselijke bevolking zo vriendelijk en het eten zo lekker. Geval apart: Old Town Rethymno is gewoonweg prachtig.

Old Town omvat het noordelijke deel van Rethymno, dat zich rond de zuidelijke en oostelijke muren van het Venetiaanse Fortezza wikkelt. De historische wijk ligt op wandelafstand van het centrum van Rethymno, ongeveer 50 mijl ten westen van Heraklion.

2. Elafonisi

Elafonisi

Het strand van Elafonisi, gelegen in de zuidwestelijke hoek van Kreta, schittert met roze getint zand en kristalhelder Middellandse-Zee water. Als je je avontuurlijk voelt, kun je over Elafonisi’s ondiepe lagune waden naar een klein, onbewoond eiland, dat alleen een historische vuurtoren, een kapel en meer dan 100 inheemse plantensoorten herbergt. Recente reizigers roemen Elafonisi als een van de mooiste stranden van Kreta, zo niet van heel Griekenland.

Elafonisi’s schoonheid gaat echter gepaard met een paar nadelen. Ten eerste moet je kronkelige wegen en schrijnende bergpassen trotseren om er te komen. Eenmaal aangekomen kunnen je visioenen van ongerepte zandvlakten bedorven worden door de legioenen toeristen die ook de tocht gemaakt hebben, vooral in de zomermaanden. Maar vrees niet: Je kunt de drommen bezoekers vermijden door je een eindje verder van de parkeerplaats te wagen. Een korte wandeling naar het oosten of westen en je treft kleinere, maar meer afgelegen oevers, omzoomd door een jeneverbesbos. Een andere trefzekere manier om de drukte te vermijden is een bezoek in het laagseizoen. Van eind oktober tot april heb je het strand misschien wel helemaal voor jezelf.

Je vindt het Elafonisi strand ongeveer 45 mijl ten zuidwesten van Chania. In het hoogseizoen (mei tot september) kun je een openbare bus nemen van Paleochora of Chania naar Elafonisi, maar die rijdt maar één keer per dag. Er is gratis parkeergelegenheid, dus misschien wil je zelf de rit naar het strand maken. Als je er bent, let dan op de regels: Elafonisi is een beschermd natuurgebied, dus geen parasols (behalve de verstrekte), vuurtjes, kamperen, afval maken of planten vernielen. Voor meer informatie over het Elafonisi strand kun je terecht op de website van Visit West Crete.

3. Vai Beach (Palm Beach)

Vai Beach (Palm Beach)

Vai Beach, ook bekend als Palm Beach, is vooral bekend om zijn schitterende landschap. Het strand herbergt het grootste palmenbos van Europa met 4.500 palmbomen die er al meer dan 2.000 jaar staan. Dus als je geen strandparasol wilt huren, ben je hier op de juiste plaats voor wat natuurlijke schaduw. Het zand kan druk worden door busladingen toeristen, maar een korte wandeling over een heuvel aan de zuidkant van Vai Beach onthult een onderbenut, maar daarom niet minder mooi stuk kust.

Recente bezoekers roemden Vai Beach om zijn netheid en mooie uitzichten, niet alleen vanaf het strand maar ook van boven op de nabijgelegen heuvels. Reizigers roemden ook de schilderachtige oprijlaan die het strand binnenkomt. Anderen betreurden echter de afstand en de toestand van de wegen, en raadden degenen die niet aan de oostkant van het eiland verblijven aan hun bezoek te heroverwegen. Wie de drukte wil voor zijn, raden bezoekers aan vóór 14 uur het zand op te gaan.

Vai Beach ligt in de uiterste noordoostelijke hoek van Kreta. De beste manier om er te komen is met een van de drie rechtstreekse dagelijkse bussen die uit Sitia vertrekken. Kies je voor de auto, weet dan dat parkeren bij Vai Beach een kleine vergoeding kost.

Ook interessant misschien?