Europa

Waarom naar Salzburg gaan

Salzburg

De stad die Mozart, Haydn en Julie Andrews inspireerde, blijft betoveren. En ook jij kunt erdoor betoverd worden als je door de barokke gebouwen en de romaanse bogen slingert, in de hoop de aanhoudende echo’s van Mozart’s fortepiano te horen of een “Do-Re-Mi” van de Trapp Family Singers. Omdat daar weinig kans op is, kun je in plaats daarvan proberen de stad te bezoeken tijdens een van de vele festivals of concerten, zoals het zomerfestival van Salzburg. Als je er toch bent, maak dan een wandeling door de gotische Festung Hohensalzburg, bid een gebed in de Dom zu Salzburg of dineer met schnitzel en knoedels in de Altstadt (Oude Stad) wijk. Je zult al snel merken dat deze stad van meer dan alleen muziekgeschiedenis is doordrenkt; ze kan ook bogen op een majestueuze opstelling van middeleeuwse bolwerken en magische paleizen en tuinen.

3 Beste dingen om te doen in Salzburg

Leef je liever als een koning of als een wereldberoemde klassieke componist? Kies je voor het eerste, dan voel je je thuis in het Schloss Hellbrunn terwijl je het meubilair en het terrein bewondert, of in de Mirabellgarten terwijl je de bloemen bestudeert. Als je de voorkeur geeft aan de artistieke levensstijl, zul je genieten van een rondleiding door de residenties van Mozart en van het doorkruisen van de straten van de Altstadt (Oude Stad), onderweg langs oude marktplaatsen en restaurants. Zowel het vorstelijke als het muzikale komen samen in de Dom zu Salzburg, al eeuwenlang het religieuze middelpunt van de streek en een must-see voor bezoekers.

1. Altstadt (Oude Stad)

Altstadt (Oude Stad)

Omdat deze centrale wijk – die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat – enkele van de populairste attracties van de stad bevat, zoals Mozarts Geburtshaus en het Salzburg Museum, zul je hier ongetwijfeld uren doorbrengen met je verkenningstocht. Medereizigers raden je echter aan je er niet doorheen te haasten, want er zijn tonnen architectonische hoogstandjes, markten en winkels te zien.

Dwaal door de Judengasse (de Joodse wijk) van de Altstadt en onderzoek de St. Florian fontein op de Alter Markt, een marktplaats die uit de 13de eeuw dateert. En voor architectuurliefhebbers is er genoeg tijd om je te vergapen aan de waaier van gebouwen in de wijk. Sommige bouwwerken werden oorspronkelijk in de Middeleeuwen opgetrokken, andere zijn meer eigentijds en tonen de vooruitgang van Alstadt in de loop van de tijd.

Hoewel de straten elke dag 24 uur vrij toegankelijk zijn, zijn veel van de winkels en restaurants in de buurt geopend van 9 of 10 tot 18 uur van maandag tot en met vrijdag en van 9 tot 17 uur op zaterdag, volgens recente reizigers. Bedenk wel dat sommige winkels en eetgelegenheden ‘s middags sluiten voor een lunchpauze, en dat vele niet open zijn op zondag. Eerdere bezoekers waarschuwden ook dat de prijzen in de winkels en restaurants hier hoog zijn, dus wees voorbereid op wat sticker shock. Kijk voor meer informatie op de website van Altstadt.

2. Kathedraal van Salzburg (Dom zu Salzburg)

Kathedraal van Salzburg (Dom zu Salzburg)

De Dom zu Salzburg, een reusachtig monument voor de religie, macht en rijkdom van deze stad, maakt indruk op bezoekers met zijn turkooizen koepels en torenhoge gevel. Het huidige bouwwerk – dat in de jaren ’40 en ’50 werd gerenoveerd nadat het dak in de Tweede Wereldoorlog schade had opgelopen – werd in de afgelopen millennia meerdere malen gebouwd, afgebrand en herbouwd en toont het toppunt van de vroegbarokke kerkelijke architectuur.

Let bij je bezoek aan dit 17de-eeuwse monument vooral op de kleinere details van het bouwwerk – zoals de beelden van de apostelen Petrus en Paulus aan de voorkant, of de afzonderlijke muurschilderingen op de copula’s – om het opperste vakmanschap en de versieringen te waarderen. En muziekliefhebbers zullen de prominente plaats van de kathedraal in het leven van Mozart op prijs stellen: Het gebouw diende als plaats van de doop van het muzikale wonderkind, en ook als plaats waar enkele van zijn stukken gecomponeerd werden tijdens zijn tijd als organist.

Recente bezoekers waren onder de indruk van het sierlijke interieur van de kerk en noemden het een “must-see”. Zelfs als je er niet voor kiest naar binnen te gaan, zul je de imposante koepel en torens waarschijnlijk vanaf verschillende uitkijkpunten zien als je door de stad toert.

Er wordt een donatie van 5 euro (ongeveer $ 5,40) gevraagd om de Dom zu Salzburg binnen te gaan voor volwassenen van 18 jaar en ouder. Je kunt zeker in je eigen tempo door de kathedraal wandelen, maar om een diepgaander inzicht in de betekenis en de geschiedenis te krijgen, kun je overwegen te kiezen voor een audiogids, die bij je donatie is inbegrepen. De toegangstijden variëren naargelang de maand. Doorgaans is de kathedraal voor toeristen geopend van 8 tot 17 uur van maandag tot zaterdag en van 13 tot 17 uur op zon- en feestdagen. Tijdens de warmere maanden en rond de feestdagen blijft de kathedraal open tot 18 of 19 uur. Voor meer informatie bezoek je de officiële website.

3. Mirabell tuinen

Mirabell tuinen

Dit 17de-eeuwse paradijs aan de oostkant van de rivier de Salzach herbergt opmerkelijke plekken zoals de Pegasus Fontein, de Dwergentuin en de trap waar Julie Andrews en haar gezelschap “Do-Re-Mi” oefenden in “The Sound of Music”. Bezoekers verkennen graag de mooie kronkelpaden, maken foto’s van de unieke beeldhouwwerken of drinken gewoon de bezienswaardigheden in. De Angel Staircase, een subliem voorbeeld van de barokstijl, maakt dagelijks indruk op bezoekers.

Als je kunt, bezoek het dan in de zomer. Dan staan de bloemen van Mirabellgarten in bloei. Op de achtergrond zie je Schloss Mirabell (Mirabell Paleis), dat onderdak biedt aan het stadsbestuur van Salzburg.

Mirabellgarten is het hele jaar door open van 6 uur ‘s morgens tot zonsondergang. Houd er wel rekening mee dat het Hegentheater en de Dwergentuin tijdens de wintermaanden sluiten. De Engelentrap is ook dagelijks geopend van 8 tot 18 uur. Zowel de tuinen als de Engelentrap zijn gratis toegankelijk. Voor meer informatie bezoek je de officiële website.

Ook interessant misschien?