Europa

Waarom naar Hamburg gaan

Hamburg

Voor reizigers die geïnteresseerd zijn in een Duitse vakantie is Hamburg misschien geen voor de hand liggende keuze – het land bevat immers ook hoofdstad Berlijn en München – gastheer van het jaarlijkse Oktoberfest feest. Maar zoals veel bezoekers al ontdekt hebben, is deze bloeiende havenstad er bijna zeker van je te verrassen en te behagen. Bovendien is Hamburg ook de grootste cruisehaven van Duitsland en het feit dat passagiers vanaf hun schip naar het centrum van de stad kunnen lopen is een grote bonus.

Hamburgs bruisende energie blijkt uit alles, van HafenCity – een wijk aan de rivier die nieuw leven wordt ingeblazen – tot de vooruitstrevende modeontwerpindustrie, het bruisende nachtleven en de zich ontwikkelende eetcultuur. Deze noordelijke stad is ook een waterstad, die doorkruist wordt door kanalen, aan de Elbe ligt en om een meer heen slingert. In feite heeft ze meer bruggen dan Amsterdam en Venetië, Italië, samen. Je zult ongetwijfeld genieten van haar schoonheid, maar deze kosmopolitische stad prijst ook haar musicals, nachtclubs, winkels en ongeëvenaarde Vismarkt.

3 Beste dingen om te doen in Hamburg

De meeste bezienswaardigheden van Hamburg, zoals de Hamburger Kunsthalle, Miniatur Wunderland en de trendy wijk HafenCity, liggen in het centrum en de havenwijken. Maar je moet ook de andere buurten van Hamburg verkennen om het authentieke Duitse leven te ervaren. Reizigers noemen het nachtleven langs de Reeperbahn in St. Pauli, en het after-nightlife bij de Visafslag en -markt als enkele van de hoogtepunten. HafenCity, de thuisbasis van de Elbphilharmonie, is het bruisende havengebied van de stad, boordevol winkels en restaurants.

1. Elbphilharmonie

Elbphilharmonie

De Elbphilharmonie, een verbluffend architectonisch wonder dat vaak vergeleken wordt met Sydney’s operagebouw, is een concertzaal en uitvoeringsruimte, ontworpen door het met de Pritzker Architectuurprijs bekroonde Zwitserse architectenbureau Herzog & de Meuron. Zodra het in 2016 geopend werd, werd het meteen een architectonisch icoon, dankzij het golfachtige dak en de glazen voorgevel. Gelukkig heb je geen kaartjes voor een voorstelling nodig om van de opvallende ruimte te genieten.

Een openbaar uitkijkplatform is voor iedereen toegankelijk en biedt adembenemende, 360-graden uitzichten over de stad en de haven – een bijzonder hoogtepunt voor recente bezoekers. Hoewel de toegang tot het uitkijkplein gratis is, heb je wel een kaartje nodig om binnen te komen. Vooraf reserveren is mogelijk en wordt aanbevolen door recente bezoekers, hoewel een reserveringskost van 2 euro (of ongeveer $ 2,25) geldt. Recensenten raadden ook aan een havencruise te nemen om het gebouw vanaf het water te bewonderen.

Het plein is dagelijks geopend van 9 uur ‘s morgens tot middernacht. Je kunt de Elbphilharmonie bereiken via verschillende U-Bahn stations, waaronder Baumwall en Überseequartier. Om een lijst van komende concerten en evenementen te zien, bezoek je de officiële website van het trefpunt.

2. Alter Elbtunnel

Alter Elbtunnel

De Alter Elbtunnel (ook de Oude Elbe Tunnel, St. Pauli Elbe Tunnel genoemd) is een tunnel voor voetgangers, fietsers en automobilisten (hoewel auto’s niet zijn toegestaan), die onder de rivier de Elbe door loopt. Hij verbindt het centrum van Hamburg met de zuidelijke kant van de rivier. De tunnel werd in 1911 geopend en werd gebouwd om de haven- en scheepswerfarbeiders te dienen als verbindingsroute tussen de pieren Landungsbrücken en Steinwerder. Hij werd een toeristische attractie toen de “nieuwe” Elbe tunnel in de jaren 1970 openging. De laatste jaren wordt hij gerenoveerd.

Terwijl je door de kwart mijl lange tunnel loopt, neem je de tijd om te kijken naar de tegelreliëfs langs de wanden, die zeesterren, dolfijnen en andere dieren uitbeelden. Eerdere reizigers genoten van de ervaring om onder de rivier door te lopen en het geweldige uitzicht vanaf de overkant in je op te nemen. Anderen zeiden dat het een interessant fotomoment oplevert, al is er verder weinig te beleven.

Voetgangers en fietsers mogen de tunnel 24 uur per dag gratis gebruiken. Je vindt de Oude Elbe Tunnel bij de halte Landungsbrücken U-Bahn. Meer informatie vind je op de website van de havendienst.

3. Planten un Blomen

Planten un Blomen

Planten un Blomen, dat zich laat vertalen als het zeer tot de verbeelding sprekende Planten en Bloemen, strekt zich uit over meer dan 100 hectare en is een favoriet bij de plaatselijke bevolking en reizigers. Het wordt “de groene long van Hamburg” genoemd en herbergt verschillende thematuinen, waaronder een rozentuin, mediterrane terrassen en een van de grootste Japans aangelegde tuinen van Europa. Planten un Blomen biedt veel meer dan de gelijknamige “planten en bloemen”. Er zijn speelplaatsen, minigolf, een ijsbaan in de winter en een rolschaatsbaan in de zomer, en zelfs levensgrote schaakspelen. Er zijn ook verschillende cafés en eetkiosken.

Veel eerdere bezoekers zeiden dat het park een ontspannende plek is om tot rust te komen en dat ze een rondleiding door de Japanse tuin ten zeerste aanbevelen. Anderen zeiden dat het park goed onderhouden is en zelfs in het laagseizoen een waardige stop is.

Het park is dagelijks toegankelijk van 7 uur ‘s morgens tot 8, 10 of 11 uur ‘s avonds, afhankelijk van het seizoen. Je kunt het park bereiken via de U-bahnhalte Stephansplatz, en er gratis genieten van Planten un Blomen. Meer informatie vind je op de website van het park.

Ook interessant misschien?