Europa

Waarom naar Glasgow gaan

Glasgow

Nog maar enkele decennia geleden was Glasgow een grauwe, grimmige stad van bedompte pubs en huiselijke sloppenwijken. Maar dezelfde verbeten Glaswegians die jaren van verval overleefden, ontstaken een culturele verjonging in de jaren ’80 en ’90, en wakkerden de vlammen van stadsvernieuwing in de hele stad aan. Tegenwoordig biedt Glasgow een intense clubervaring; een uitzonderlijk levendige kunstgemeenschap; een live-muziekscene, die o.a. Franz Ferdinand en Snow Patrol heeft ontdekt; en talrijke plaatsen om te winkelen die variëren van de Barras Market en vintage winkels tot de sieraden in Argyll Arcade en designerwinkels.

Pas bij je bezoek op dat je Glasgow niet bekritiseert ten gunste van zijn oostelijke buurman, Edinburgh. Hoewel het vaak wordt afgeschilderd als het ruige broertje en zusje van het mooie Edinburgh, heeft Glasgow zijn eigen schilderachtige kant. Art Nouveau architect Charles Rennie Mackintosh drukte zijn stempel op veel van de gebouwen. En het uitgestrekte Kelvingrove Park, de geplaveide Ashton Lane en de hoog oprijzende kathedraal van Glasgow zijn maar een paar voorbeelden van de unieke en inderdaad sfeervolle aantrekkingskracht van de stad.

3 Beste dingen om te doen in Glasgow

Hoewel Glasgow de neiging heeft overschaduwd te worden door Edinburgh, zeggen reizigers dat de grootste stad van Schotland niet over het hoofd gezien mag worden. Met een winkelaanbod dat zijn weerga niet kent, dat alles omvat van couture-artikelen tot tweedehands winkels (en alles wat daartussen ligt), en een levendige live-muziekscene, biedt Glasgow een overvloed aan attracties om een vakantie meer dan te vullen. Recente reizigers bevelen vooral een bezoek aan aan de City Chambers, het Riverside Museum en winkelen in de Barras Market. Voor een beetje hulp bij het navigeren door de to-dos van de stad kun je overwegen je in te schrijven voor een van Glasgow’s toptours.

1. De Burrell Collectie

De Burrell Collectie

Reizigers spreken hun verbazing uit over de bijna pik-perfectie van dit museum. De glazen wanden van de Burrell Collection omsluiten niet alleen een verscheidenheid aan voorwerpen en kunstwerken, maar ze luiden ook het omringende boslandschap in. In de collectie, geschonken door wijlen miljonair Sir William Burrell, vind je alles van Chinees keramiek tot Rodin beelden en meer dan 20 schilderijen van Degas. Als je je buik vol hebt van het museum, kun je ronddwalen in het omringende Pollok Country Park.

Onder normale omstandigheden is de Burrell Collectie gratis te bezichtigen. Reizigers raden je ten zeerste aan van dit buitenkansje gebruik te maken, want de verscheidenheid aan kunst in het museum en zijn omgeving zijn ongeëvenaard, zeggen ze. In 2018 ging het museum echter tijdelijk dicht voor een grote opknapbeurt en het zal naar verwachting in het voorjaar van 2021 weer open gaan. Tijdens de renovatie kunnen toeristen een bezoek brengen aan de Kelvingrove Art Gallery and Museum, waar een reeks gratis tentoonstellingen te zien is die verschillende voorwerpen uit de collectie van de Burrell’s belichten.

De Burrell Collectie ligt ongeveer 3 mijl ten zuiden van het stadscentrum en zal bereikbaar zijn via meerdere buslijnen en treinstations, en het nabijgelegen Pollok Country Park blijft tot die tijd een bezoek waard. Voor updates over de renovatie, en om te zien wat er in Kelvingrove te zien is, bezoek je de website van Glasgow Life.

2. Kathedraal van Glasgow

Kathedraal van Glasgow

De kathedraal van Glasgow, gewijd aan de patroonheilige van de stad, St. Mungo, werd ingewijd in de jaren 1100, maar was ongeveer 300 jaar later klaar. Van bijna evenveel verrukking – voor kenners en reizigers – zijn de architectuur van de kathedraal (vooral het schip, de crypte en de kapel) en de legenden rond St. Mungo’s leven. En in feite hebben de symbolen op het wapen van Glasgow rechtstreeks betrekking op de St. Mungo legenden, waaronder de boom, vogel, vis en bel. (In het kort: de boom verwijst naar een boom die St. Mungo in een heilig vuur verbrandde, de vogel naar een die hij per ongeluk doodde maar weer tot leven wekte, de vis – afgebeeld met een ring in zijn bek – naar een episode waarin de heilige het terughalen van een koninklijk sieraad orchestreerde dat in de Clyde verloren was gegaan, en de bel naar een klok die ter ere van de heilige in opdracht werd gegeven).

Recente bezoekers beschreven de architectuur van het gebouw en de gebrandschilderde ramen vaak als “verbazingwekkend”. Recensenten waren ook vol lof over de vrijwillige gidsen die klaar staan om vragen te beantwoorden en rondleidingen van een uur te geven.

De kathedraal van Glasgow ligt op loopafstand van het stadscentrum en ligt naast de Glasgow Royal Infirmary. De kathedraal is gratis te bezichtigen en is open van maandag tot zaterdag, van 9.30 of 10 uur tot 15.30 of 17.00 uur, afhankelijk van het seizoen. Van april tot september is de kerk op zondag open voor bezoekers die diensten bijwonen. Van oktober tot maart zijn bezoekers toegestaan op zondagen van 13 tot 15:30 uur, maar er zijn dan geen vrijwillige gidsen beschikbaar. Bezoekers raden aan je rondleiding door de kathedraal te volgen met een wandeling door de nabijgelegen Necropolis van Glasgow. Het St. Mungo Museum of Religious Life and Art biedt nog meer te doen in de onmiddellijke omgeving. Meer informatie vind je op de website van de kathedraal.

3. Riverside Museum

Dit gratis museum toont de transportgeschiedenis van de stad. Het bezit alles van treinen en bussen tot skateboards en kinderwagens – meer dan 3.000 voorwerpen in totaal. Het museum ligt aan de rivier de Clyde, niet ver van de iconische Finnieston Crane, een symbool van de periode waarin de scheepvaart van Glasgow een belangrijk industrieel centrum maakte. Op de rivier ligt ook een groot schip dat bezoekers gratis kunnen bekijken – een extraatje voor recente reizigers.

Sommige reizigers benadrukken een tentoonstelling die de geplaveide straten van een andere tijd nabootst, terwijl anderen genoten van de modelboten in de Clyde Room. Bezoekers waren ook zeer onder de indruk van het inpandige café. Het museum wordt algemeen beschouwd als een prima plek om kinderen mee naar toe te nemen, dankzij de boeiende displays, waaronder een waar bezoekers kunnen helpen een “brandje” te blussen met een interactieve brandweerauto. Er is ook een speurtocht voor de kleintjes.

Het museum is dagelijks geopend van 10 tot 17 uur, maar gaat op vrijdag en zondag om 11 uur open. Het gebouw is rolstoeltoegankelijk en gratis te bezoeken. Patrick is het dichtstbijzijnde treinstation. Meer info vind je op de website van Glasgow Life.

Ook interessant misschien?