Europa

Waarom naar Galway gaan

Galway

County Galway, gelegen aan de westkant van Ierland, is een land van ruige schoonheid, thuisbasis van de schitterende Cliffs of Moher, de schitterende Wild Atlantic Way route en de romantische Aran Islands. De meeste bezoekers gebruiken Galway City, een levendige universiteitsstad, als uitvalsbasis. Van hieruit brengen veel van de beste Ierland rondreizen reizigers naar deze niet te missen natuurwonderen. Met zo’n jeugdige vibe herbergt de stad een geweldig nachtleven, met pubs, theaters en, natuurlijk, muziek. De zomer brengt fantastische festivals, waaronder het Galway International Arts Festival en het Galway International Oyster Festival.

In 2014 werd Galway een van de slechts vijf UNESCO Cities of Film en het werd uitgeroepen tot Europese Culturele Hoofdstad 2020. Het is ook de plaats waar meer dan 400 jaar geleden de beroemde Ierse Claddagh ring ontworpen werd, bestaande uit twee handen die rond een hart geklemd zijn met een kroon erboven (symbool voor liefde, vriendschap en trouw). En omdat Galway de enige tweetalige stad van Ierland is (20% van de inwoners spreekt Iers of Gaelic), is het een prima plek om de taal te horen.

3 Beste dingen om te doen in Galway

Voor een betrekkelijk kleine stad heeft Galway een overvloed aan attracties en natuurschoon om iemand dagenlang geboeid te houden. In de stad getuigen plaatsen als de Spanish Arch en de St. Nicholas’ Collegiate Church van de rijke geschiedenis van de stad, terwijl plekken als de levendige Galway Market en de Salthill Promenade een manier bieden om met de hedendaagse Galwegians in contact te komen. Gemakkelijk bereikbaar vanuit de stad zijn schitterende natuurwonderen als de Cliffs of Moher en de Aran Islands populaire dagtochten. Als je geen eigen vervoermiddel hebt, kun je rekenen op de beste Ierland rondreizen om je naar deze ontzagwekkende bezienswaardigheden te brengen.

1. Wilde Atlantische Weg

Wilde Atlantische Weg

Deze westelijke kustroute, die in het noorden van Donegal begint en 1.500 mijl door negen counties loopt en in het zuiden van Cork eindigt, is een adembenemend mooie belevenis. Welk deel van de route je ook verkiest, onderweg vind je een schat aan bezienswaardigheden, waaronder de beroemde Cliffs of Moher, kastelen, golfbanen en de grootste stalactiet van het noordelijk halfrond in Doolin Cave, naast vele, vele andere. Voor een gids voor onderweg over de hoogtepunten van de route kun je overwegen de gratis Wild Atlantic Way App te downloaden (verkrijgbaar voor Apple en Android), die ook offline werkt.

Recente bezoekers die langs de route reden noemden hem “wild en prachtig,” met “spectaculaire landschappen”. Recensenten merkten ook op dat de route goed gemarkeerd is.

De toegang tot de Wild Atlantic Way is gratis, hoewel sommige attracties langs de route wel entreegeld vragen. De gemakkelijkste manier om op eigen gelegenheid van de route te genieten is met de auto, maar je kunt er ook met het openbaar vervoer komen. Bus Éireann biedt een hop-on, hop-off pas waarmee reizigers de tocht via een reeks routes kunnen verkennen. Irish Rail biedt ook rondreizen aan die een passage langs de Wild Atlantic Way omvatten. Veel van de beste Ierland rondreizen doorkruisen ook de Wild Atlantic Way. Bezoek de officiële website om meer te weten te komen over voorgestelde routes en bezienswaardigheden.

2. Aran eilanden

Aran eilanden

De prachtige en romantische Aran Islands, bestaande uit Inishmore, Inishmaan en Inisheer, liggen voor de kust van het graafschap Galway en zijn een immens populaire dagtocht voor bezoekers. Samen met hun middeleeuwse forten, Keltische kerken en dramatische kliffen bieden de eilanden een blik op de geschiedenis en cultuur van Ierland, want hier spreekt de plaatselijke bevolking nog Gaelic (en Engels). Er zijn allerlei activiteiten op de eilanden, van wandelen tot fietsen en zwemmen. Waarschijnlijk een van de bekendste attracties is het UNESCO Werelderfgoed, Dún Aonghasa, gelegen op een dramatische klifrand op Inishmore. Het is het grootste van de prehistorische stenen forten van de Aran eilanden. Oorspronkelijk gebouwd rond 1100 v. Chr., werd het rond 700 tot 800 n. Chr. opnieuw versterkt. De toegang bedraagt 2 euro (ongeveer $ 2,50) voor volwassenen en 5,50 euro ($ 6,50) voor een gezin.

Bezoekers noemen Dún Aonghasa “schitterend” en “spectaculair”, maar waarschuwen dat de rotsen glad zijn en dat er geen hek is, dus het is een goed idee goed schoeisel te dragen.

Inishmore is het gemakkelijkste eiland om vanuit Galway te bereiken en is meestal het populairst bij bezoekers. Aran Island Ferries onderhoudt een dagelijkse dienst naar Inishmore en Inishmaan. De boten vertrekken van Rossaveal, dat minder dan 25 mijl ten westen van Galway City ligt. De maatschappij exploiteert een aansluitende pendelbus (tegen betaling) van Queen’s Street in Galway Center naar de veerhaven. De overtocht heen en terug kost 25 euro (ongeveer $ 30) voor volwassenen en 13 euro (ongeveer $ 15) voor kinderen. De pendelbus kost 9 euro (ongeveer $ 13) voor volwassenen en 6 euro (ongeveer $ 7) voor kinderen, heen en terug.

De veerboottocht duurt ongeveer 40 minuten. Er zijn meestal drie overtochten per dag, om 10:30 uur, 13:00 uur en 18:30 uur van april tot september; en twee per dag van oktober tot maart om 10:30 uur en 18:00 uur. Als je wilt eilandhoppen, biedt Doolin Ferries dagelijkse tochten tussen de eilanden van half maart tot eind oktober. Tickets voor een enkele reis kosten 10 euro (ongeveer $ 12) voor volwassenen en 7,50 euro (ongeveer $ 9) voor kinderen. De maatschappij biedt ook allerlei dagarrangementen aan van Galway naar de Aran Islands en andere attracties.

De meeste bezoekers stappen van de veerboten af in Kilronan, de hoofdplaats van Inishmore, waar volop taxi’s staan te wachten op passagiers. Het Aran Island Tourist Information Office, gelegen bij de haven, is een prima plaats om een bezoek te beginnen en advies te krijgen. Voor bezoekers die langer dan een dag willen blijven zijn er verschillende kleine herbergen en bed-and-breakfast accommodatie, en ook “glamping” of luxe kamperen, mogelijkheden. Voor meer planningstips en informatie kun je terecht op de site van het toerisme op de Aran Islands. Als je de eilanden wilt verkennen, maar liever iemand anders de planning laat doen, overweeg dan je in te schrijven voor een van de beste Ierland rondreizen, waarvan er vele ook tijd op de eilanden inhouden.

3. Kliffen van Moher

Kliffen van Moher

Een van Ierlands meest iconische bezienswaardigheden ligt ongeveer 50 mijl ten zuidwesten van Galway, en is volgens reizigers niet te missen. Bezoekers beschrijven het adembenemende landschap van de Cliffs of Moher als “verbluffend” en “gewoonweg ontzagwekkend”. Dit natuurwonder strekt zich uit over 5 mijl en steekt op het hoogste punt 702 voet boven de zeespiegel uit, en biedt op een heldere dag uitzicht op de Aran Islands, Galway Bay en het Maumturk gebergte, en ook op het Dingle schiereiland en de Blasket Islands. Tussen april en juli kun je vanaf de kliffen de Atlantische papegaaiduikers zien die op Goat Island nestelen. Er zijn drie grote uitkijkplatforms, die allemaal verschillende vergezichten bieden, en ook O’Brien’s Tower, die in 1835 gebouwd werd. Als je over de kliffen gewandeld hebt, stop dan even bij het bezoekerscentrum, waar interactieve tentoonstellingen zijn, een virtual reality rondleiding door de kliffen vanuit vogelperspectief, historische beelden en nog veel meer.

Als je in Galway geen auto gehuurd hebt, kun je de kliffen nog steeds gemakkelijk bereiken via de openbare bus en de touringcar. Bus Éireann biedt vijf dagelijkse diensten naar de Cliffs of Moher met zijn seizoensgebonden route 350 bus (beschikbaar vanaf mei). Als je liever een touringcarbus neemt, biedt Galway Tour Company het hele jaar door rondritten aan, die door reizigers goed beoordeeld worden. In feite wordt het beschouwd als een van de beste Ierland rondreizen.

De Cliffs of Moher zijn het hele jaar door toegankelijk voor bezoekers, behalve de dagen rond Kerstmis. De bezoekuren variëren per maand, maar over het algemeen verwelkomt de attractie toeristen vanaf 9 uur ‘s morgens tot zo laat als 21 uur ‘s avonds in de zomer. Juni, juli en augustus worden beschouwd als hoogseizoen. Als je in de zomer op bezoek bent, wil je de uren tussen 11 en 16 uur vermijden als je de seizoensgebonden drukte hoopt te ontlopen. De toegang kost 6 euro voor volwassenen (ongeveer $ 7); voor jongeren van 15 jaar en jonger is de toegang gratis. De toegangsprijs omvat toegang tot het bezoekerscentrum, de paden en platforms van de Cliffs of Moher, een informatiefolder en een plattegrond van de site, en parkeergelegenheid. Je moet 2 euro (minder dan $ 2,50) extra betalen als je toegang wilt tot O’Brien’s Tower. Tot de voorzieningen ter plaatse behoren toiletten, cadeauwinkels, geldautomaten, een restaurant en een koffiehuis. Een rondleiding door de attractie is op eigen gelegenheid, maar je kunt een gratis audiogids app voor je smartphone downloaden. Bezoek de officiële Cliffs of Moher website voor meer informatie over wat je mee moet nemen en dragen, wildlife bekijken en om je kaartjes te reserveren.

Ook interessant misschien?