Europa

Waarom naar Brussel gaan

Brussel

Brussel is al tientallen jaren de feitelijke hoofdstad van de Europese Gemeenschap (en nu de Europese Unie), en dat is niet voor niets. De gotische en barokke pleinen tussen de middeleeuwse straten zijn de speelplaatsen van internationale politici en avontuurlijke toeristen. Authentieke Belgische gerechten bieden een stevige comfort food, en de dagelijkse doses chocolade en bier zijn elke cent waard. Brussel is kosmopolitisch op een manier die andere steden niet hebben – het is echt meertalig (Frans, Duits en Nederlands). De multiculturele invloeden hebben geleid tot een explosie van musea, marktplaatsen, restaurants en boetiekjes die het veel meer maken dan een slaperig alternatief voor sommige van de drukkere buren zoals Parijs of Amsterdam.

3 Beste dingen om te doen in Brussel

Ontdek uw innerlijke kind in het Belgisch Stripmuseum, maak een rondreis door het continent in Mini-Europe of laat uw smaakpapillen prikkelen in een chocoladewinkel (Les Galeries Royales Saint-Hubert is een goede plek om te beginnen). De Grand-Place is een andere must, maar u zult uw bezoek ‘s morgens willen plannen om de grootste drukte te vermijden. En als u kinderen meeneemt, bewonder dan de fossielen in het Museum voor Natuurwetenschappen en de oude locomotieven in Train World.

1. Grand-Place

Grand-Place

Of u nu op doorreis bent in Brussel of hier een week bent, de Grote Markt mag u niet missen. Dit plein, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, ligt in het hart van Brussel en staat bekend om zijn vele gebouwen in gotische en barokke stijl. De Grote Markt ligt dicht bij veel van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, zoals de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal en het geliefde Manneken Pis. Met Kerstmis kunt u ‘s avonds genieten van de lichtshow Winter Wonders en een enorme kerstboom, en elk jaar in augustus kunt u een enorm bloementapijt bewonderen in de Grote Markt.

Reizigers houden van de Grote Markt voor zijn prachtige architectuur. Recente recensenten raden een bezoek overdag en ‘s nachts aan; overdag om de details van de architectuur te zien, en ‘s nachts om getuige te zijn van het bruisende leven dat het plein overneemt. Een veel gehoorde klacht onder toeristen was echter de constante drukte (en hogere prijzen), maar dat is te verwachten bij zo’n grote attractie.

Wandel gratis rond het Grand-Palace, dag of nacht. Het is ook een geweldige locatie om een kopje koffie of een biertje te drinken en de wereld voorbij te zien gaan. Als je een budget hebt, weet dan dat de winkels en restaurants in dit deel van de stad volgens eerdere reizigers te hoge prijzen vragen.

2. St. Michael en St. Gudula Kathedraal

St. Michael en St. Gudula Kathedraal

Gebouwd in Brabantse gotische stijl en zo genoemd vanwege de kapel gewijd aan Sint Michiel en vanwege de relikwieën van Sint Gudula, dateert de huidige structuur van deze kathedraal uit de 11e eeuw en duurde het ongeveer 300 jaar om te bouwen. Binnen vindt u glas-in-loodramen, beelden, schilderijen, een nieuw Grenzing-orgel en een crypte die mogelijk de overblijfselen van St. Gudula bevat met oude Romeinse graffiti erop. Onder de huidige kerk bevinden zich de overblijfselen van een romaanse kerk uit de 10e eeuw. Buiten de kathedraal is een plein waar men op banken kan zitten in de schaduw van honingsprinkhanen.

Bezoekers uit het verleden waardeerden de architectuur van de kerk, waarbij sommigen vooral de schoonheid van de gebrandschilderde ramen opmerkten en het als “verbazingwekkend” en “verbluffend” omschreven.

De St. Michael en St. Gudula kathedraal ligt ongeveer een halve mijl van de Grote Markt en is dagelijks geopend van ongeveer 7 uur ‘s morgens tot 6 uur ‘s avonds van maandag tot vrijdag, van 8 uur ‘s morgens tot 5 uur ‘s middags op zaterdag en van 13 uur ‘s middags tot 6 uur ‘s middags op zondag. U kunt gratis diensten bijwonen en de belangrijkste delen van de kathedraal verkennen, maar als u een kijkje wilt nemen in de archeologische site, moet u een euro extra betalen. De crypte is alleen op afspraak te bezichtigen en kost 3 euro (ongeveer 3,25 dollar) om binnen te komen. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de kerk.

3. Muziekinstrumenten Museum

Muziekinstrumenten Museum

Het Muziekinstrumentenmuseum, ook bekend als het “MIM”, is een voormalig warenhuis uit Old England dat in de 19e eeuw werd gebouwd. Het is gehuisvest in een art-nouveaugebouw op ongeveer een halve mijl van de Grote Markt. Binnen vindt u meer dan 1.200 instrumenten uit de hele wereld, verdeeld over vier galerijen. Het museum geeft bezoekers ook de mogelijkheid om te horen hoe deze instrumenten klinken. Binnen biedt een restaurant een fantastisch uitzicht over de stad.

Recente bezoekers waren onder de indruk van de verscheidenheid aan instrumenten in het museum, maar ook van het gebouw zelf. Sommigen adviseerden dat er weinig borden in het Engels zijn, dus het kan een beetje verwarrend zijn. Velen stelden voor parting met een paar euro meer om te profiteren van de audiogids. Reizigers raden ook aan een uitstapje te maken naar het café, dat een prachtig uitzicht op Brussel biedt.

Het Muziekinstrumentenmuseum is geopend van dinsdag tot vrijdag van 9.30 tot 17.00 uur en van 10.00 tot 17.00 uur op zaterdag, zondag en feestdagen. Kaartjes kosten 10 euro (ongeveer 11 dollar) voor volwassenen en zijn gratis voor kinderen van 18 jaar en jonger. Audiogidsen zijn verkrijgbaar voor 2 euro (ongeveer $2,25) extra. Het Centraal Station ligt op loopafstand van het museum. Kijk voor meer informatie op de website van het Muziekinstrumentenmuseum.

Ook interessant misschien?