Europa

Waarom naar Boedapest gaan

Boedapest

Welkom in Boedapest. Simpel gezegd, als u hier nog niet geweest bent, wordt het tijd dat u plannen maakt om dat te gaan doen. De stad spreekt velen aan: Je kunt uit een thermaal bad stappen en zo in een nachtclub belanden (en dan weer terug in het bad). In een stad die dateert uit het Oude Stenen Tijdperk, kunnen geschiedenisliefhebbers kiezen tussen Romeinse, neogotische, renaissance en Ottomaanse architectuur op plaatsen zoals Buda Castle en Fisherman’s Bastion.

Boedapest is meer dan alleen de politieke hoofdstad van Hongarije – het is ook het commerciële en culturele knooppunt. Van de veelzijdige restaurantscène tot het rijke joodse erfgoed, de cultuur strekt zich uit over bijna elke centimeter van de Parel van de Donau. Gesplitst door de rivier de Donau en bestaande uit drie hoofdregio’s – Pest, Buda en Óbuda – combineert Boedapest moderne gemakken met oude architectuur en grasrijke parken. Of u nu op zoek bent naar de keuken, winkelen of musea, in Boedapest vindt u een veelheid aan mogelijkheden. En de prijzen zijn zo redelijk dat je niet hoeft te kiezen – je kunt je hart ophalen aan alles.

3 Beste dingen om te doen in Boedapest

De thermale baden zijn hier koning, maar er zijn genoeg andere manieren om een dag te doden. Musea van wereldklasse, eilandparken, winkels en cafés zijn er in overvloed. Loop rond op Castle Hill voor een voorproefje van middeleeuws Boedapest of breng een middag door met koffie drinken in een café met jonge Hongaren. Bewaar wel wat energie voor het nachtleven – als het avond wordt, gaat deze stad in een andere versnelling.

1. Vissersbastion (Halászbástya)

Vissersbastion (Halászbástya)

Fisherman’s Bastion, gelegen in de historische wijk Castle Hill, is een neogotisch terras dat eruit ziet als een bouwwerk dat rechtstreeks uit een sprookje komt. Ontworpen en gebouwd in 1905 door Frigyes Schulek – dezelfde architect die de aangrenzende Matthiaskerk bouwde – is Fisherman’s Bastion vernoemd naar het middeleeuwse vissersgilde dat Boedapest tegen invasies beschermde.

Bezoekers zeggen dat de glanzend witte structuur van Fisherman’s Bastion een panoramisch uitzicht over de stad biedt: Van hieruit kun je adembenemende foto’s maken van de Donau, Margaretha-eiland en Pest. Neem ook de tijd om de zeven sierlijke torentjes te bekijken, die symbool staan voor de tenten van de zeven Magyaarse leiders die het Karpatenbekken bewoonden, wat uiteindelijk leidde tot het ontstaan van het huidige Hongarije.

Het kost je 800 forint (ongeveer $ 3) om de bovenste terrassen en torentjes van de attractie te verkennen, maar de lagere niveaus zijn gratis en hun uitzichten zijn even mooi. Kinderen van 5 jaar en jonger kunnen alle gebieden gratis verkennen. Reizigers met een Budapest Card krijgen 10 procent korting. Fisherman’s Bastion is elke dag 24 uur per dag geopend, behalve de bovenste terrassen, die open zijn van 9 tot 19 of 20 uur, afhankelijk van de tijd van het jaar. Er zijn geen voorzieningen ter plaatse, maar een paar eetgelegenheden en haltes van het openbaar vervoer liggen vlakbij. De bus nr. 16, die een halte maakt op minder dan een blok afstand, is de handigste manier om bij het pand te komen, maar je kunt ook de Buda Castle Funicular nemen. Voor meer informatie over Fisherman’s Bastion, kijk op de website.

2. Rivier de Donau

Rivier de Donau

De indrukwekkende rivier de Donau scheidt de stadsdelen Buda en Pest. Deze uitgestrekte rivier is de op een na langste van Europa en stroomt ruwweg 1.770 mijl van West-Duitsland door Oostenrijk, Slowakije, Kroatië, Servië, Bulgarije, Roemenië, Moldavië en, natuurlijk, Hongarije, voordat hij in de Zwarte Zee in het zuiden van Oekraïne uitmondt. Langs de oevers van Boedapest vinden reizigers iconische bezienswaardigheden zoals het Hongaarse parlement en het kasteel van Boeda.

Recente bezoekers raden aan om de rivier de Donau te voet of per boot te verkennen. Als u besluit om een wandeling te maken, overweeg dan om dit te doen op de Donau Promenade, die een schilderachtig uitzicht en de must-see Shoes on the Danube Bank Holocaust memorial biedt, volgens reizigers uit het verleden. Velen raden ook aan zich aan te melden voor een avond sightseeing cruise via lokale exploitanten zoals Legenda Sightseeing Boats en Portum Lines.

De rivier de Donau is 24 uur per dag vrij te bezoeken. Verschillende tram- en metrolijnen stoppen op loopafstand van de oevers van de rivier, en een paar luxe hotels – waaronder het Budapest Marriott Hotel en Hotel Zenit Budapest Palace – liggen dicht bij de promenade. Er zijn ook verschillende bars en restaurants te vinden aan de oostoever van de rivier.

Boottochten duren over het algemeen ongeveer een uur en zijn inclusief een cocktail of alcoholvrije drank. Reken op 2.790 tot 5.500 forint (of ongeveer $ 11 tot $ 21,50) per persoon, hoewel sommige bedrijven afzien of verminderen de prijzen voor kinderen. Voor een lijst van beschikbare boottochten, bezoek de website van Viator.

3. Castle Hill (Kasteelheuvel)

Castle Hill (Kasteelheuvel)

Gelegen aan de westkant van de rivier de Donau, is Castle Hill een must-see wijk voor elke Boedapest bezoeker. De wijk werd in 1987 erkend als UNESCO Werelderfgoed en de iconische Burcht van Boeda werd in de 13de eeuw gebouwd. Wandel door de geplaveide straten, neem de middeleeuwse sfeer in je op en duik diep in de geschiedenis van Boedapest.

Van het kasteel tot de Matthiaskerk en het ondergrondse Kasteellabyrint tot het Vissersbastion, er komt bijna geen eind aan wat je over het verleden van Boedapest te weten kunt komen. Het gebrek aan autoverkeer verleent het gebied ook een ouderwetse charme. Plus, reizigers zeggen dat je vanaf meerdere plekken in de buurt prachtige stadsgezichten ontdekt.

Om bij Castle Hill te komen moet je lopen of het openbaar vervoer nemen. Het dichtstbijzijnde metrostation is Batthyány tér, hoewel lopen over de Széchenyi Kettingbrug vanuit Pest aangenamer is en waarschijnlijk een snellere manier om de streek te bereiken tijdens de spitsuren. Je kunt ook de historische kabelspoorweg nemen, die 1.200 forint (minder dan $ 5) per rit kost of 1.800 forint ($ 7) voor een retourticket. De wijk zelf is op elk moment van de dag gratis te bezoeken, maar voor bezienswaardigheden op de Burchtheuvel zoals de Matthiaskerk en de musea van de Burcht Buda gelden entreeprijzen en bezoekuren.

Ook interessant misschien?