Europa

Waarom naar de Azoren gaan?

De Azoren

De Azoren (door de plaatselijke bevolking uitgesproken als “ah-SORSH”) is het soort plaats dat je je voorstelt als het decor van een fantasy roman. Dat soort eind-van-de-aarde decor waar de personages mystieke wezens tegenkomen, betoverende landen en elixers die je magische krachten geven. In zekere zin zijn de Azoren die fantastische plek. De Azoren, een groep van negen eilanden die ongeveer 1.000 mijl voor de kust van het Portugese vasteland liggen, werden gevormd door een reeks aardbevingen en uitbarstingen die duizenden jaren geleden plaatsvonden. Het Atlantische klimaat heeft plaats gemaakt voor groenblijvende vegetatie die zich meester heeft gemaakt van het overgebleven puin, met als resultaat landschappen die buitenaards zijn en rijp voor verkenning.

Op de Azoren vind je de eilanden bezaaid met kilometerslange caldera’s, gehuld in tropisch gebladerte, gevuld met veelkleurige meren, eeuwenoude Portugese dorpjes, of al het bovenstaande. In het water vind je op elk moment een derde van alle walvisachtigen ter wereld. En als je een uitstapje maakt naar de Furnas Vallei op het eiland São Miguel, kun je een duik nemen in thermale baden die mineralen bevatten die uit een slapende vulkaan komen, en waarvan men gelooft dat ze helpen bij problemen van allergie tot bloedarmoede. Hoe je ook besluit de magie van de Azoren in je op te nemen, weet dat je het moeilijk zult hebben om een plek als deze ergens anders in de wereld te vinden.

3 Beste dingen om te doen op de Azoren

De ligging, het landschap en de dierenwereld van de Azoren zijn zo ongelooflijk uniek dat je jezelf onrecht zou doen als je niet al je tijd zou besteden aan het zoeken naar de natuurlijke wonderen. Pas zoveel natuurlijke attracties in als je reisschema toelaat, waaronder Sao Miguel’s beroemde meren, Sete Cidades en Lagoa do Fogo. En als je tijd hebt om naar meerdere eilanden te reizen, neem dan ook de schitterende stranden in je op. Walvissafari’s zijn de beste manier om het wereldberoemde onderwaterleven van het eiland te zien, hoewel, als je een ervaren zwemmer bent, duiken hier onvergetelijk schijnt te zijn.

1. Azoren walvissen kijken

Azoren walvissen kijken

De Azoren zijn waarschijnlijk een van de beste plaatsen ter wereld om walvissen te gaan kijken. Dat komt omdat het een van ‘s werelds grootste walvisreservaten is, met meer dan 20 verschillende soorten walvisachtigen die ofwel de archipel hun thuis noemen, ofwel er tijdens hun jaarlijkse trek passeren. Op elk willekeurig moment kun je tijdens je tocht gewone en tuimelaardolfijnen en potvissen zien. Verschillende seizoenen brengen ook verschillende soorten door de eilanden. De zomer is een goede tijd om gevlekte dolfijnen, grienden, gestreepte dolfijnen en baardwalvissen te zien, terwijl het begin van de lente geweldig is voor blauwe vinvissen, sei walvissen en vinvissen. Omdat er zo veel walvisachtigen in deze wateren leven en er passeren, is de kans dat je je op een boot waagt en niets ziet uiterst onwaarschijnlijk.

Walvis- en dolfijnobservatietochten op de Azoren duren meestal een paar uur en kunnen op meerdere eilanden geregeld worden. Hoog gewaardeerde reisorganisatoren zijn Futurisimo, dat vertrekt van de eilanden Pico en São Miguel, Terra Azul, gevestigd in São Miguel en OceanEmotion, gevestigd op Terceira. Recente tourgangers zijn het erover eens dat dit ongetwijfeld een niet te missen ervaring is als je op de Azoren bent. Bezoekers over een aantal tochten waren complimenteus over de goed geïnformeerde gidsen, van wie sommigen zeebioloog zijn, en over de bemanning. Bovendien waren velen blij te melden dat ze tijdens hun tocht een aantal dolfijnen en walvissen zagen.

Veel reisorganisatoren raden aan water en een jas mee te nemen, zonnebrandcrème of een hoed te dragen en voor vertrek een lichte maaltijd te eten. Als je de neiging hebt bewegingsziekte te krijgen, sla dan alle nodige middeltjes in, want de boottocht zal waarschijnlijk niet soepel verlopen. Tourprijzen en -tijden variëren per operator, maar je kunt rekenen op ongeveer 50 euro (ongeveer $55) of meer voor een tocht van een halve dag.

2. Sete Cidades (São Miguel)

Sete Cidades (São Miguel)

Sete Cidades biedt de beste introductie tot de adembenemende landschappen van de Azoren. Sete Cidades, gunstig gelegen op São Miguel, is een gebied ten noordwesten van Ponta Delgada dat bestaat uit een blauw meer en een groen meer die schilderachtig in het midden van een 3 mijl brede caldera liggen. Het gebied is gevuld met prachtige uitkijkpunten en wandelpaden, en ook met een stadje, dat op de bodem van de caldera aan de voet van de meren ligt. Je kunt al deze uitzichtpunten en meer bereiken als je de EN9-1A weg volgt die je rechtstreeks naar Sete Cidades brengt.

Voor schitterende vergezichten over heel Sete Cidades bezoek je Miradouro da Vista do Rei, het hoogste punt van de caldera, of Miradouro do Cerrado das Freiras. Vanaf Miradouro da Vista do Rei kun je een pad nemen dat langs de westkant van de caldera slingert en afdaalt naar het kleine dorp dat er in ligt. Er is ook het langere Mata do Canário pad, dat begint bij het schitterende uitzichtpunt Miradouro da Boca do Inferno. Net als het pad aan de westkant slingert het Mata do Canário pad langs de oostkant van de caldera en voert het wandelaars omlaag naar het dorp.

Beide paden bieden schitterende uitzichten op de meren, de weelderige, beboste landschappen die ze flankeren en op sommige punten ook wilde bloemen en uitzichten op de kust. Het is belangrijk te weten dat deze wandelingen erg lang zijn (minstens twee uur enkele reis), dus als je besluit je op de paden te wagen, neem dan voldoende water mee, goede wandelschoenen (vooral in regenachtigere seizoenen) en plan vervoer terug naar je auto. Als je niet bereid bent zoveel tijd aan wandelen op te offeren, overweeg dan kajakken of stand-up paddleboarden. Materiaal kan gehuurd worden in het dorp onderaan de caldera.

Reizigers vonden het prachtig om de prachtige Sete Cidades te bezoeken, maar raadden ten zeerste aan het weer in de gaten te houden. Sommigen waren teleurgesteld dat wolken en mist het gebied bedekten toen ze aankwamen, waardoor er weinig tot geen zicht was op de meren of de caldera. Bezoekers raadden ook aan een jas mee te nemen, zelfs als het warm is, want de top van de caldera staat erom bekend dat het er winderig kan zijn. Plus, als je in de zomer komt, kom dan vroeg, zodat je een parkeerplaatsje bij de uitzichtpunten kunt bemachtigen.

Sete Cidades is gratis te bezoeken en heeft geen vaste openingstijden. Meer informatie vind je op de website van de Azoren toerisme raad.

3. Fogo Lake (Sao Miguel)

Fogo Lake (Sao Miguel)

Behalve Sete Cidades is een ander prachtig kratermeer dat je op São Miguel kunt zien Lagoa do Fogo. Lagoa do Fogo ligt in het midden van São Miguel, is meer geïsoleerd dan Sete Cidades en als zodanig de perfecte plaats om je af te zonderen als je wandelt. Verwacht anders ellebogen te wrijven met bezoekers bij uitzichtpunten, zoals Miradouro do Pico da Barrosa, waar geen parkeerplaats is (je moet aan de kant van de weg parkeren).

Als je in de buurt van Lagoa do Fogo wilt komen, heb je een paar mogelijkheden. Vanaf Miradouro da Lagoa do Fogo (op een steenworp afstand van Miradouro do Pico da Barrosa) kun je afdalen naar het meer, wat volgens recente bezoekers ongeveer 30 minuten duurt. Voor een langere wandeling waag je je aan het schitterende Praia – Lagoa do Fogo pad naar beneden. Deze bijna 13 mijl lange rondwandeling gaat door een verscheidenheid aan landschappen, waaronder akkers, beboste gebieden, altijd groene valleien en naar beneden naar de rotsachtige oevers van het meer, waar je, gezien de lengte van de wandeling, waarschijnlijk niemand zult tegenkomen. Bedenk wel dat de Azoreaanse regering zwemmen in het meer niet toestaat.

Recente bezoekers vonden Lagoa do Fogo niets minder dan prachtig. Gezien het gebrek aan goede parkeermogelijkheden op de EN5-2A weg, kun je het beste vroeg komen (sommige bezoekers merkten op dat tourbussen bij deze attractie samenkomen). Reizigers raden aan, als je de tijd en het uithoudingsvermogen hebt, naar het meer af te wandelen voor nog meer adembenemende uitzichten over de wildernis en het water. Wat je ook kiest te doen, bezoekers raden sterk aan vooraf het weer te controleren (het gebied is onderhevig aan mist) en een jas mee te nemen, want boven op de caldera kunnen de omstandigheden winderig worden.

Er zijn geen vaste openingstijden of een toegangsprijs om Lagoa do Fogo te bezoeken. Je vindt het meer ongeveer 16 mijl ten oosten van Ponta Delgada. Voor meer informatie over wandelen bij Lagoa do Fogo kun je terecht op de website van de Azoren toerisme raad.

Ook interessant misschien?