Europa

Waarom naar Moskou gaan

Moskou

De weelde en hoge cultuur van Moskou is een bezienswaardigheid om te zien. Vergeet wat je op de lagere school over Rusland geleerd hebt. Deze overdadige hoofdstad van een vroeger communistische natie heeft de luxe, overdaad en decadentie van het westerse kapitalisme volledig omarmd. Zoals veel voormalige Sovjet-landen worstelt Moeder Rusland met de succesvolle aanpak van problemen als wijdverbreide armoede, alcoholisme, falende gezondheidszorg, en milieubescherming. Maar Moskou is uitgegroeid tot een van de duurste, exclusiefste en grootste reisbestemmingen ter wereld. Het wordt compleet geleverd met musea van wereldklasse, schitterende paleizen, hotels van $1.000 per nacht, “gezichtsbedekkende” nachtclubs en internationaal vermaarde restaurants. Denk je dat je je Moskou niet kunt veroorloven? Wees niet bang. Je kunt nog steeds betaalbare aanbiedingen vinden als je waakzaam bent. Deze metropool heeft een groots en gedurfd karakter en een grandioze omgeving die zeker de moeite waard is om te leren kennen.

3 Beste Dingen om te Doen in Moskou

Kunst, musea en geschiedenis vieren hoogtij in Moskou, een van de meest ongerepte en prachtig bewaard gebleven steden. Deze prachtige wandelstad is ook een aanrader voor stellen. Hier kun je wandelen door 15de-eeuwse kathedralen, de Russische iconografie verkennen en de meesters van het Europese post-impressionisme zien, en dat alles op één dag. Mis het Rode Plein en het Kremlin niet, en als je van mooie kunst houdt moet je ook even langs de Tretyakov Galerie. Het nachtleven en de winkels van Moskou behoren tot de meest exclusieve (aka dure) en uitbundige ter wereld. Zorg dat je veel geld meebrengt en je goed kleedt voor een avondje uit, — anders kom je misschien niet door de “gezichtscontrole” bij de voordeur.

1. Rood Vierkant

Rood Vierkant

Het Rode Plein, een van ‘s werelds beroemdste openbare pleinen, ligt in het fysieke centrum van Moskou en wordt beschouwd als het symbolische centrum van heel Rusland. Botweg gezegd is het Rode Plein een must-see in de stad. Trek er behoorlijk wat tijd voor uit om de uitzichten in je op te nemen, ze op je camera vast te leggen en gewoon de sfeer van de plaats op te snuiven.

Je vindt het Rode Plein begrensd door het enorme GUM winkelcentrum in het oosten, de St. Basil’s Kathedraal in het zuiden, het Staatshistorisch Museum in het noorden en Lenin’s Mausoleum in het westen.

Wees erop bedacht dat recente bezoekers te horen kregen dat camera’s met lenzen groter dan 70 mm verboden zijn op het terrein. En zoals het geval is met de meeste drukbezochte openbare plaatsen, zijn zakkenrollers ook hier een zorg. Houd je bezittingen in de gaten en trap niet in de “dropped money” zwendel: je komt een bundeltje geld op de grond tegen, een persoon komt naar je toe en biedt aan het met je te delen, terwijl een ander naar je toekomt en je verwijt dat je zijn geld hebt afgepakt. Vervolgens proberen ze je te verwarren en te intimideren, waarbij ze eisen dat je hen wat van je eigen geld geeft. Omdat er geen toegangsprijs is om naar het Rode Plein te gaan, moet je zo weinig mogelijk geld bij je hebben.

De beste manier om binnen te komen is door de Opstandingspoorten, naast het Geschiedenis Museum….De zon zien opkomen of ondergaan over het markante plein is onvergetelijk, vooral tijdens de lange dagen van de zomer.” — Frommer’s

2. Tretjakov Galerij

Tretjakov Galerij

Velen zeggen dat de Tretjakov Galerij de beste collectie Russische beeldende kunst ter wereld bezit. Dit museum is tot de nok toe gevuld met meesterwerken die variëren van de 11de eeuw tot de 20ste eeuw. De galerij bestaat eigenlijk uit twee gebouwen, die vaak het “Oude Tretyakov” en het “Nieuwe Tretyakov” genoemd worden.

Als je tijd maakt voor slechts één museum in Moskou, zorg dan dat het dit is. Frommer’s zegt: “Deze verzameling meesterwerken boezemt zowel nieuwkomers in de Russische kunst als kenners ontzag in.” Met werken van Russische iconen als Vrubel en Kadinsky verspreid over het hele museum, zou je hier gemakkelijk de hele dag kunnen doorbrengen.

De toegang kost ongeveer $ 10 USD (300 roebel) voor volwassenen en $ 6 USD (180 roebel) voor studenten. Je kunt het bezoeken van dinsdag tot en met zondag van 10.30 tot 19.30 uur (laatste toegang is om 18.30 uur). Een manier om hier te komen is door de metro te nemen naar ofwel het station Tretyakovskaya of het station Novokuznetskaya. Kijk voor meer informatie op de website van het museum.

Er staan hier geen Engelstalige vertalingen op de plakkaten, maar je kunt een audiogids huren of een Engelstalige gids kopen.” — Fodor’s
Trek hier een hele ochtend of middag voor uit. De voetgangersstraat ervoor is ideaal om te flaneren, en het aangrenzende restaurant is een schat van de Russische keuken, hoewel het vaak vol zit.” — Frommer’s

3. St. Basil’s Kathedraal

St. Basil's Kathedraal

De Sint Basilius Kathedraal, ook bekend onder de veel langere titel Kathedraal van de Voorbede van de Theotokos op de Gracht, is de meest iconische bezienswaardigheid in Rusland. Ze staat op het Rode Plein en is onmiddellijk herkenbaar aan haar unieke vormgeving in vreugdevuurstijl.

Gebouwd in het midden van de 16de eeuw op bevel van Ivan de Verschrikkelijke zelf, (een populaire legende zegt dat hij de architect liet verblinden om te voorkomen dat hij de schoonheid zou dupliceren) is de St. Basil’s Kathedraal vooral bekend om zijn levendig gekleurde uienkoepels. Frommer’s zegt dat de kathedraal “in wezen een vereniging is van negen verschillende kerken en stijlen, en negen verschillende kapellen, onder negen koepels, elk uniek in grootte, vorm en kleur”.

Reizigers zeggen dat het interieur betrekkelijk eenvoudig is en dat je er geen moeite voor moet doen als je in tijdnood zit. Fodor’s zegt: “Vergeleken met de exotische buitenkant zijn de donkere en eenvoudige interieurs wat teleurstellend.” Als je toch zin hebt in een rondleiding door de binnenkant, zul je merken dat die relatief klein is, dus een uurtje is meer dan genoeg.

De toegang kost je ongeveer $ 3 USD (of 100 roebel). De kathedraal is meestal dagelijks open van 11 tot 18 uur (ze is altijd gesloten op de eerste maandag van de maand).

Literatuur over de verschillende kapellen en nissen is verrassend beperkt, hoewel verkopers iconen en souvenirs aanbieden.” — Frommer’s

Ook interessant misschien?