Europa

Waarom naar Napels, Italië gaan

Napels

De op twee na grootste stad van Italië zit boordevol geschiedenis, kunst, architectuur en heerlijk eten, maar toch krijgt ze een slechte naam voor haar misdaad en vuiligheid. Hoewel deze smetten zeker een realiteit zijn voor de bewoners, zijn ze lang niet alomtegenwoordig, vooral niet als het om toerisme gaat. Kies ervoor om letterlijk hoger gelegen plaatsen op te zoeken zoals Certosa e Museo di San Martino en je wordt beloond met werkelijk spectaculaire uitzichten. Wandel over de Via Caracciolo e Lungomare di Napoli of maak een praatje met de vriendelijke plaatselijke bevolking en je begint iets te ervaren van de magie die deze havenstad in zich draagt. En natuurlijk mag je de transcendentie niet vergeten van die eerste hap Napolitaanse pizza (in de stad waaraan de uitvinding van de pizzataart wordt toegeschreven), noch van die perfecte slok espresso.

Je kunt een boek niet op zijn omslag beoordelen, en je kunt een stad al helemaal niet op zijn ruwe kantjes beoordelen – als je dat wel zou doen zou je gemakkelijk de echte schatten missen, waaronder ondergrondse fresco’s, koninklijke paleizen, Toscaanse architectuur en nog veel meer.

3 Beste dingen om te doen in Napels, Italië

Napels is een uitgestrekte stad, maar de meeste van zijn leukste dingen om te doen liggen verscholen in het voetgangersvriendelijke historische centrum. Dit UNESCO Werelderfgoed en zijn omgeving herbergen kerken zoals het Museo Cappella Sansevero, dat ook als kunstmuseum dienst doet, en de Galleria Borbonica, een ondergrondse tunnel vol curiosa. De meest verfrissende plek om je benen te strekken en de warme, zilte lucht te ervaren is langs de Via Carrociolo e Lungomare di Napoli, maar voor het mooiste uitzicht ga je de kabelbaan op naar de Certosa e Museo di San Martino, een klooster-draaide-galerie.

1. Via Caracciolo en Lungomare di Napoli

Via Caracciolo en Lungomare di Napoli

Voor een mooie promenade langs zee hoef je niet verder te zoeken dan de Via Caracciolo e Lungomare di Napoli. Geflankeerd door cafés en restaurants aan de ene kant en de Golf van Napels aan de andere, dient deze wandelweg als een ontspannende plek om je benen te strekken en de frisse zeelucht in te ademen. De uitzichten op de nabijgelegen berg Vesuvius en het eiland Capri voegen een bijna magisch element toe aan deze voetgangerswandelroute.

Hoewel recente bezoekers zeggen dat een wandeling over Via Caracciolo e Lungomare di Napoli een absolute must-do is, raden ze aan uit de buurt te blijven tijdens de weekends, wanneer het er “extreem druk” wordt. Sommigen waarschuwden ook dat verkopers die hun waren aan de man proberen te brengen wat opdringerig kunnen zijn, dus wees bereid om een keer of twee vriendelijk maar streng “nee, grazie” te zeggen.

Deze promenade is 24 uur per dag gratis te bewandelen, maar de winkels, cafés en restaurants die erlangs liggen zullen je waarschijnlijk verleiden met hun hartige aroma’s – en die zijn niet gratis. Verschillende bussen maken haltes in de buurt. Je vindt dit voetgangersgebied kronkelend over 1,5 mijl langs Via Partenope en Via Francesco Caracciolo in de wijk Chiaia van Napels.

2. Sansevero Kapel Museum

Sansevero Kapel Museum

Het hoogtepunt van het Museo Cappella Sansevero is de “Gesluierde Christus”, een beeld dat in 1753 door de Napolitaanse kunstenaar Giuseppe Sanmartino werd gemaakt. Het beroemde realistische beeld rust in het midden van de kapel, maar er zijn hier ook andere kunstwerken te zien, waaronder de Beelden van de Deugden, die thema’s uitbeelden als “Decorum”, “Bescheidenheid” en “Oprechtheid”. De kapel zelf is, zowel in haar 18de-eeuwse architectuur als in haar vormgeving, ook een lust voor het oog. Als je de kapel hebt bezichtigd, ga dan naar beneden naar de crypte, waar de “Anatomische Machines” tentoonstelling is ondergebracht. Niet voor de zwakkeren onder ons, de tentoonstelling bevat twee vitrines met de skeletten van een man en een vrouw, waarvan het slagader- en adersysteem blootgelegd zijn. Men denkt dat deze skeletten uit 1763 dateren.

Recente bezoekers meldden dat de “Gesluierde Christus” de lange wachtrijen waard is. Anderen raden ten zeerste aan je voor je gaat in te lezen over de kunstenaars en de geschiedenis van de kapel om het meeste uit je bezoek te halen, al is de aanschaf van de audiogids een andere manier om dat ook te doen. De audiogidsen zijn verkrijgbaar in verschillende talen, waaronder Engels.

Het Museo Cappella Sansevero ligt in het hart van Napels, achter Piazza San Domenico Maggiore. Het is open van woensdag tot en met maandag van 9.30 tot 18.30 uur. Een standaard kaartje kost 7 euro (ongeveer $8), maar er zijn gereduceerde toegangsprijzen voor jongvolwassenen van 10 tot 25 jaar. Kinderen van 9 en jonger mogen gratis naar binnen. Een volwassen of kindvriendelijke audiogids kan gehuurd worden voor 3,50 euro ($4). Als je tegen een kleine vergoeding je kaartjes online reserveert, kom je in een versnelde rij. Anders moet je wachten in de gewone rij, die vooral ‘s middags behoorlijk lang kan zijn. Meer informatie vind je op de website van het museum.

3. Charterhouse en Museum van San Martino

Charterhouse en Museum van San Martino

Het Certosa e Museo di San Martino, in de 14de eeuw gesticht als kartuizerklooster, ligt hoog boven de stad op de Vomero heuvel, en laat bezoekers in verwondering achter over zijn ingewikkelde exterieurs, onberispelijk ontworpen kloostergangen en weidse uitzichten over de skyline. Het interieur heeft in de loop van zijn eeuwenlange bestaan vele verbouwingen ondergaan, waaronder bijdragen van beroemde Italiaanse meesters Giovanni Antonio Dosio en Cosimo Fanzago. Bezoekers vinden er ook 17de-eeuwse werken van beroemde kunstenaars als Francesco Solimena, Massimo Stanzione, Jusepe de Ribera en Battista Caracciolo. Bovendien herbergt de Certosa e Museo di San Martino een indrukwekkende collectie antieke presepi (kerststallen).

Recente reizigers waren lovend over de uitgewerkte fresco’s in de kerk en het onovertroffen uitzicht op de baai, de stad en de berg Vesuvius. Recensenten waarschuwden anderen echter niet dezelfde fout te maken als zij deden door te proberen naar het klooster te lopen. Het is immers veel gemakkelijker (en goedkoop) om 1 euro ($1) te betalen om met de kabelbaan de klif op te rijden en de rest van de weg te lopen.

De Certosa e Museo di San Martino maakt deel uit van de skyline van Napels, dus je zult hem niet missen. Als je van plan bent de Funicolare di Montesanto naar het landgoed te nemen, kun je hem pakken op Piazza Montesanto. De attractie is open van donderdag tot en met dinsdag van 8.30 tot 19.30 uur, hoewel de kassa om 18.30 uur sluit. Algemene toegang kost 6 euro (of ruwweg $7). Meer informatie vind je op de website van Certosa e Museo di San Martino.

Ook interessant misschien?