Europa

Waarom naar Bourgondië gaan

Burgundy

Stel je glooiende heuvels voor, gedrapeerd met wijngaarden die zich verzamelen in schilderachtige dorpjes, prachtig bewaard gebleven van hun middeleeuwse charmes, en je begint je Bourgondië voor te stellen, een glorieuze streek in het midden-oosten van Frankrijk. De kroon van deze sprookjesachtige streek is Dijon, de hoofdstad, die bruist van herinneringen aan de tijd dat de hertogen van Bourgondië hier woonden. Beaune, een ommuurd dorp omringd door wijngaarden, is ook helemaal verrukkelijk – vooral omdat wijnproeven het voornaamste tijdverdrijf van het dorp is. Maar er kan niet genoeg gezegd worden over de talrijke kastelen en abdijen, het ongelooflijke Regionale Natuurpark Morvan en de gastronomische aantrekkingskracht van de streek.

3 Beste dingen om te doen in Bourgondië

Bourgondië beslaat een brede strook van oost-centraal Frankrijk en is gevuld met interessante bezienswaardigheden in al zijn charmante stadjes. Je vindt een keur aan wijnroutes in Beaune, architectonische wonderen, zoals de Chantier Médiéval de Guédelon in Treigny en de op een heuveltop gelegen Basilique Sainte-Marie-Madeleine in Vézelay, en historische plekken langs het Uilenpad in Dijon. Terwijl je van stad naar stad hopt, geniet je van het glooiende landschap, de schilderachtige kanalen en de met Michelin sterren bekroonde restaurants in de streek.

1. Kathedraal Saint-Lazare in Autun

Kathedraal Saint-Lazare in Autun

De Cathédrale Saint-Lazare d’Autun, ook bekend als de kathedraal van Autun, werd in de 12de eeuw gebouwd als rooms-katholieke kathedraal en bewaarplaats van de relikwieën van St. Lazarus. Van bijzonder belang zijn de kunstwerken, waaronder een timpaan van “Het Laatste Oordeel”. De iconische beeldhouwwerken, door Gislebertus in de romaanse stijl gebeeldhouwd, zijn even boeiend.

Recente bezoekers zeiden dat de Cathédrale Saint-Lazare d’Autun opvalt onder de Europese kathedralen door haar architectuur en kunst. Samen met het timpaan waardeerden reizigers ook het gebrandschilderde glas van de kathedraal en de manier waarop de kathedraal door de gemeenschap van Autun gebruikt blijft worden.

Je vindt de Cathédrale Saint-Lazare d’Autun in Autun, aan de Place du Terreau. De kathedraal is dagelijks open van 8 tot 19 uur. In juli en augustus verwelkomt ze ook bezoekers tussen 21 en 23 uur. Houd er rekening mee dat kerkdiensten en verbouwingen rondleidingen in de kathedraal kunnen belemmeren. Je vindt Autun op minder dan 60 mijl van Dijon. Als je geen eigen stel wielen hebt, kun je een TER trein nemen van Dijon naar Autun.

2. Hospices de Beaune

Hospices de Beaune

De Hospices de Beaune werden in 1443 gesticht door de Bourgondische kanselier Nicolas Rolin en zijn vrouw Guigone de Salins als ziekenhuis voor de armen en behoeftigen van de streek. Maar dit gebouw is verre van sober. Onder de leien daken zijn schitterend gekleurde betegelde plafonds en lichtkoepels, en muren hangen met historische kunstwerken, zoals het altaarstuk “Het Laatste Oordeel” van Rogier van der Weyden. Andere hoogtepunten zijn een binnenplaats, een keuken en een apotheker, waarover bezoekers kunnen leren tijdens een audiotour (die bij de toegangsprijs hoort). Plus, elk jaar in november houdt de site een beroemde liefdadigheidswijnveiling.

Voormalige bezoekers waren verbaasd over hoeveel ze leerden over de geneeskunde door de eeuwen heen, al vermeldden ze wel dat je meer tijd moet uittrekken dan je denkt om van de volledige audiotour te kunnen profiteren. Sommigen raadden aan de meeste tijd te besteden aan de laatste zaal van de audiotour, die volgens de recensenten de interessantste kunst, wijn en medische geschiedenis herbergt.

De Hospices de Beaune liggen ongeveer 30 mijl ten zuiden van de hoofdstad van Bourgondië, Dijon. Als je geen eigen stel wielen hebt, zul je merken dat er een hoge frequentie treinen rijdt tussen het treinstation Dijon-Ville en het Station Beaune. De toegang tot de Hospices de Beaune bedraagt 7,50 euro (ongeveer $ 9) voor volwassenen en 3 euro (minder dan $ 4) voor kinderen tussen 10 en 18 jaar. Kinderen jonger dan 10 mogen gratis naar binnen. Van januari tot maart en van half november tot december is het pand open van 9 tot 11.30 uur en van 14 tot 17.30 uur. Van eind maart tot half november is het open van 9 tot 18.30 uur. Meer informatie vind je op de pagina Hospices de Beaune op de website van het Toeristenbureau Beaune en Pays Beaunois.

3. Uilenspoor

Uilenspoor

Het Uilenpad van Dijon – of “Le Parcours de la Chouette” – is een mooie manier om een overzicht te krijgen van de geschiedenis van Dijon, vooral van de 11de tot de 14de eeuw, toen de hertogen van Bourgondië de provincie doordrenkten met kunst en architectuur. Bezoekers kunnen een smartphone app downloaden van de toeristische site van Dijon of een boekje ophalen bij het bureau voor toerisme en een rondleiding op eigen houtje maken langs 22 plekken die de stad bepalen, waaronder het Palais des Ducs et des États de Bourgogne, het Musée des Beaux-Arts en Les Halles, om er maar een paar te noemen. Hoewel je alle 22 plaatsen (en de bijbehorende uilenborden, vandaar de naam van de wandeling) in een uur kunt bezoeken, zul je waarschijnlijk meer tijd willen doorbrengen bij de bezienswaardigheden die je het meest interesseren.

De meeste eerdere bezoekers beveelden deze rondleiding ten zeerste aan, die je niet alleen een beknopte geschiedenis van de stad geeft maar je ook helpt je te oriënteren. Anderen zeiden dat de bars, restaurants en patisserie die je onderweg passeert een prima manier zijn om authentiek Frans te eten.

Je kunt de Owl’s Trail app downloaden voor 2,99 euro (minder dan $ 4), of je kunt naar het bureau voor toerisme in Dijon, dat bij het Musée des Beaux-Arts aan de Rue des Forges 11 ligt, gaan voor een papieren exemplaar voor 3,50 euro (ongeveer $ 4,50). De app is verkrijgbaar in verschillende talen, waaronder Engels. Bezoek voor meer informatie de pagina Uilenspeurtocht op de website van Dijon Metropole Toeristische Dienst.

Ook interessant misschien?