Europa

Waarom naar Genève gaan

Geneve

Genève, genesteld in een vallei aan de westelijke rand van Zwitserland, is een serene omgeving voor een vakantie in een rustig tempo. De geplaveide straten zijn omzoomd met terrasjes en onafhankelijke winkeltjes, terwijl de meer kosmopolitische gedeelten van de stad boordevol designermerken en elegante restaurants zitten. Luxueuze zitjes wiegen de gasten terwijl orkesten van wereldklasse optreden in de Victoria Hall. Zelfs het lekker eten wordt hier tot kunst verheven. Maar ondanks alle luxe kan Genève je ook doen zweten – zeilen op het meer, wandelen of joggen in de parken en skiën op de nabijgelegen hellingen van de Mont Blanc zijn allemaal populaire activiteiten.

3 leukste dingen om te doen in Genève

Genève biedt heel wat activiteiten om een paar dagen door te brengen, zoals het Natuurhistorisch Museum, winkelexcursies in de oude stad en loungen in de baden van Pâquis en het Conservatorium en de Botanische Tuin van Genève. Genève biedt ook een adembenemend uitzicht op de rivier, het meer en de bergen; en voor fervente skiërs liggen de Franse Alpen op minder dan een uur afstand. Als je op zoek bent naar nachtleven, kun je misschien beter naar het nabijgelegen Lausanne gaan.

1. Meer van Genève (Lac Léman)

Meer van Genève (Lac Léman)

Aan de grens tussen Frankrijk en Zwitserland ligt het Meer van Genève, een meer van 224 vierkante mijl dat gevormd wordt door de rivier de Rhône. Het is al jaren een populaire vakantieplek, die gedenkwaardige namen trok als Audrey Hepburn, Charlie Chaplin en Sophia Loren. In feite waren veel van de bezoekers van het Meer van Genève (waaronder Hepburn en Chaplin) zo weg van de streek dat ze er permanent gingen wonen.

Als je wat tijd buiten de stad wilt doorbrengen, zijn er tal van attracties langs de oevers van het meer. Verken de wijngaarden en wijnhuizen in Lausanne aan de noordelijke oever van het meer, of ga naar Montreux voor belle epoque architectuur. Terug in Genève (aan de zuidelijkste oever van het meer) kun je gaan zwemmen in de baden van Pâquis en de Jet d’Eau bekijken.

Volgens eerdere bezoekers is een van de beste manieren om het meer te zien een boottocht. Cruises worden aangeboden door CGN, een plaatselijke veerdienstmaatschappij, en beginnen bij 102 Zwitserse frank per persoon (ongeveer $ 107). Wens je een meer betaalbare manier om het water op te gaan, dan biedt Mouettes genevoises watertaxidiensten aan die gratis zijn voor houders van de Geneva Transport Card.

Je kunt naar het Meer van Genève lopen vanuit de meeste wijken in het centrum van de stad. De tramlijnen nr. 12, 14, 15 en 18 hebben ook haltes aan de waterkant. Het meer zelf is 24 uur per dag gratis te bezoeken.

2. Mont Salève

Mont Salève

Hoe lichamelijk fit je ook bent, de kans is groot dat je met plezier Mont Salève zult bezoeken. Deze berg ligt ongeveer 12 mijl ten zuidoosten van Genève over de Frans-Zwitserse grens en biedt een overvloed aan wandel- en mountainbikepaden, maar ook paragliding en langlaufpistes. Als je je tijdens je bezoek niet in het zweet wilt werken, klim dan aan boord van Mont Salève’s kabelbaan, die bezoekers afzet bij een observatiedek met restaurant.

Eerdere bezoekers roemden Mont Salève’s wandelpaden en uitzichten over Genève. Velen genoten ook van het kijken naar paragliders die van de berg springen en vliegtuigen die opstijgen en landen op Genève Aéroport. De nabijheid van de berg tot Genève doet echter gemakkelijk vergeten dat dit natuurwonder in een ander land ligt, dus vergeet niet je paspoort mee te nemen (om aan de grens te tonen) en euro’s (om ter plaatse artikelen te kopen).

Mont Salève is te bereiken door te rijden (gratis parkeren is voorzien) of de No. 8 bus te nemen van Genève naar de grens. Je kunt dan lopen, fietsen of de kabelbaan naar de top nemen. De berg zelf is 24 uur per dag gratis te bezoeken, maar voor bepaalde bergactiviteiten en maaltijden in het restaurant ter plaatse moet betaald worden. Een enkele rit met de kabelbaan kost 7,30 euro ($8,50) per volwassene, terwijl kaartjes voor een retourtje 11,30 euro (ruwweg $13) per stuk kosten. Er zijn gereduceerde tarieven voor kinderen en senioren; pasjes worden verkocht op de website van Telepherique du Salève. Als je een Geneva Pass hebt, is je rit met de kabelbaan gedekt. Bij mooi weer is de kabelbaan meestal open tussen april en oktober van 9.30 tot 19.00 uur. Houd er bij een bezoek aan Mont Salève rekening mee dat sommige paden slechts een deel van het jaar toegankelijk zijn.

3. Waterstraal

Waterstraal

Geen bezoek aan Genève zou compleet zijn zonder een van de meest iconische bezienswaardigheden te zien: de Jet d’Eau. Deze indrukwekkende fontein werd in 1886 gebouwd om ‘s nachts de waterdruk van een nabijgelegen hydraulische fabriek te helpen regelen en spuwt water 459 voet de lucht in. Door zijn centrale ligging midden in het Meer van Genève kun je hem vanuit verschillende plaatsen in het centrum zien.

Veel eerdere bezoekers vonden het leuk een glimp van deze waterfontein op te vangen en raadden aan er via de pier naar toe te lopen voor het beste uitzicht. Velen waarschuwden echter dat de fontein niet de hele tijd aan staat, ook niet als hij gesloten is voor jaarlijks onderhoud in oktober en/of november. De uren variëren per dag en seizoen, maar over het algemeen werkt de fontein van 9 tot 23 uur in de zomer, met verminderde uren in de winter.

De Jet d’Eau is gratis te bezoeken. Om bij de pier te komen, die een ingang in de wijk Eaux-Vives heeft, kunnen reizigers lopen vanaf de watertaxi-terminal Genève-Quai Gustave Ador of de tramhaltes Rive, Terrassière of Villereuse. Er zijn geen voorzieningen op de pier, maar meerdere restaurants en winkels zitten bij de attractie.

Ook interessant misschien?