Europa

Waarom naar Rome gaan

Rome

Rome, de stad van de zeven heuvels, kende een mythisch begin. Romulus en Remus – tweelingbroers die verpleegd werden door een zeewolf en verwekt werden door een oorlogsgod – zouden de Eeuwige Stad gesticht hebben. En hoewel historici een beetje sceptisch zijn over deze epische intrede in de wereld, zijn de meeste reizigers er absoluut zeker van dat er iets magisch aan Rome is. Of het nu gaat om het mysterie van het nabijgelegen Vaticaanstad of de spoken van het Colosseum, een namiddag caffè op Piazza Navona of een opgestapeld hoog bord pasta in een trattoria, Roma zal je zeker betoveren.

De hoofdstad van Italië, Rome, staat ook bekend om een geschiedenis die teruggaat tot de tijdperken van o.a. Octavianus, Julius Caesar en Hadrianus. Achtergebleven zijn bouwwerken als het Pantheon, het Forum Romanum en tientallen kerken, naast andere historische juweeltjes. Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de schat aan kunst die in de Vaticaanse Musea is ondergebracht, en fijnproevers kunnen hun hart ophalen aan de voortreffelijke Italiaanse keuken, om nog maar te zwijgen van de gelato. En hoewel het roemruchte verleden de focus is voor veel vakantiegangers, is Rome ook een snelle, moderne en relevante stad, met glimmende designerwinkels, strakke hotels en moderne restaurants.

3 leukste dingen om te doen in Rome

Neem de tijd om te genieten van la dolce vita – zelfs een week is niet lang genoeg om alles te ervaren wat Roma te bieden heeft. Van historische rondleidingen door het oude Rome (Colosseum, Romeins Forum) tot zondagochtend shoppen op de Porta Portese rommelmarkt tot het beklimmen van de top van de Sint-Pietersbasiliek, deze stad barst van de dingen die er te doen zijn. Je kunt je kansen om terug te keren naar Roma vergroten door een muntje op te gooien in de Trevi Fontein; het lot zou je zomaar terug kunnen brengen naar de Eeuwige Stad, of zo gaat de legende.

1. Trevi Fontein

Trevi Fontein

De Trevifontein is een must op de reisroutes van vele reizigers en ligt te midden van een grote concentratie hotels, winkels en nachtleven. De Trevi, voltooid in het midden van de 17de eeuw, is een krachtig voorbeeld van een barok ontwerp met een uitgesproken mythologisch karakter. De god van de zee, Oceanus, komt uit de poel tevoorschijn, geflankeerd door zijn trouwe Tritons. De fontein onderging een omvangrijke restauratie, voor een bedrag van mutimiljoenen euro’s, en werd in november 2015 weer in volle glorie geopend.

Volgens de Romeinse overlevering, zorgt het gooien van een, twee of drie munten in de Trevi, met je rechterhand over je linkerschouder ervoor dat je naar Rome terugkeert; dat je verliefd wordt op een aantrekkelijke Romein; en dat je met diezelfde Romein zult trouwen.

Deze mythologische plek kun je het best ‘s nachts bekijken, als lichten de fontein verlichten. Sommige reizigers betreuren echter de vele toeristen en agressieve plaatselijke straatverkopers (het zal je hier waarschijnlijk moeilijk vallen een foto zonder drukte te maken). De Trevifontein ligt in Corso en Spagna, vlak bij de metrohalte Barberini. Hij is 24/7 gratis te bezoeken.

2. St. Peter’s Basiliek

St. Peter's Basiliek

De Sint-Pietersbasiliek, het epicentrum van het rooms-katholicisme, ligt in het centrum van Vaticaanstad en is dagelijks gratis toegankelijk. (Hoewel ze op woensdagochtend gesloten is voor pausverschijningen.) Veel bezoekers genieten van een trektocht naar de top van de koepel. Tegen betaling van 6 euro (ongeveer $ 7,50) kun je de 551 treden naar de top beklimmen; tegen betaling van 8 euro (ongeveer $ 10) kun je een lift nemen naar een terras waar je er slechts 320 beklimt. Hoe dan ook, je neemt een panorama van Rome’s spectaculaire landschap in je op. Als je gekomen bent in de hoop een glimp van de paus op te vangen, kun je overwegen de woensdagse Algemene Audiëntie bij te wonen, als hij de menigte op het Sint-Pietersplein toespreekt met gebeden en liederen. Het is gratis om bij te wonen, maar kaartjes zijn vereist. Je zult ook willen weten of hij in residentie is; kijk op de Vaticaanse website om het schema te bekijken. Er is geen kaartje nodig om de paus te zien op zondag, als hij meestal om 12 uur de menigte op het Sint-Pietersplein toespreekt.

Houd er rekening mee dat dit een actieve kerk is met dagelijkse misdiensten. Evenzo wordt een streng kledingvoorschrift gehandhaafd: Geen korte rokjes, hoeden of blote schouders. En omdat de Sint-Pietersbasiliek een van de belangrijkste attracties van de streek is, staat er bijna altijd een lange rij – hoewel die de neiging heeft snel te gaan. Recente reizigers raden je aan te springen voor een gids; de diepgang van hun inzicht in de basiliek maakt de ervaring echt compleet. Voor meer informatie over rondleidingen, lees onze tips voor een bezoek aan het Vaticaan en zijn attracties.

De Sint-Pietersbasiliek is dagelijks geopend van 7 tot 19 uur tussen april en september, en elke dag van 7 tot 18 uur van oktober tot maart. Om hier te komen kunnen bezoekers de metrolijn A (rood) nemen tot het station Ottaviano. Om meer te weten te komen, bezoek je de website van Vaticaanstad.

3. Pantheon

Pantheon

Het Pantheon, een voormalige Romeinse tempel en nu een hedendaagse kerk, staat bekend om zijn perfecte verhoudingen, wat verbazingwekkend is, want het werd in 120 na Chr. opgetrokken. Terwijl je er bent, kun je ook je respect betuigen aan Raphael, en aan de Italiaanse koningen Victor Emmanuel II en Umberto I, die er allemaal begraven liggen.

Recente bezoekers beschreven deze gratis attractie als een must-see; ze zeggen ook dat het Piazza della Rotonda, waaraan het ligt, een gezellige omgeving is voor een koffie, een pizzaplakje of een gelato. Andere raadden aan te betalen voor een rondleider om de oude geschiedenis die je ziet beter te begrijpen. Voorkom de drukte door vroeg in de ochtend te bezoeken.

De voormalige heidense tempel ligt in de hoek Navona en Campo van Rome, bereikbaar via de metrohalte Barberini.

Ook interessant misschien?