Europa

Waarom naar Londen gaan

Londen

De Engelse schrijver Samuel Johnson zei beroemd: “Je vindt geen mens, helemaal niet intellectueel, die bereid is Londen te verlaten. Nee, mijnheer, als een man Londen moe is, is hij het leven moe; want in Londen is alles wat het leven zich kan veroorloven.” Meer dan twee eeuwen zijn verstreken sinds Johnsons tijdperk, maar zijn woorden klinken nog steeds waar. Het leven in Londen is niets minder dan verkwikkend, en reizigers vinden dat één bezoek niet genoeg is om alles te ervaren wat deze twee millennia oude stad te bieden heeft.

Hier slaat het verouderde de handen ineen met het hedendaagse. Je vindt er de historische Tower of London en het avant-gardistische Tate Modern. Je kunt zowel de werken van de Bard als moderne toneelstukken meepikken in Shakespeare’s Globe en het bijbehorende Sam Wanamaker Playhouse. En terwijl de Londenaren nog steeds de kracht van thee roemen, maken ze nu hier en daar plaats voor Starbucks en Costa Coffees, en ook voor geperst sap. Als actueel leider in alles, van politiek en bankieren tot mode en muziek, is het Londense cultuurkompas altijd afgestemd op wat zich aandient. Ontdek het allemaal tijdens een van Londen’s beste rondleidingen.

3 leukste dingen om te doen in Londen

Wat ook je reden voor je bezoek is, Londen heeft voor elk wat wils. Geschiedenisfanaten die het Britse verhaal willen bijspijkeren kunnen hun hart ophalen in de Tower of London. Bewonderaars van kunst of theater zullen de National Gallery en het West End Theatre District prijzen, terwijl fans van de monarchie Buckingham Palace niet mogen overslaan. Hoewel Londen zijn reputatie als een van de duurste steden om te bezoeken eer aandoet, kan het bogen op een reeks attracties die gratis te bezoeken zijn, zoals het Victoria en Albert Museum en Hyde Park en Kensington Gardens, om er maar een paar te noemen. Als je overweldigd wordt door de hoeveelheid dingen die er te doen zijn, overweeg dan je in te schrijven voor een van de toptours van de stad om je te laten leiden door een plaatselijke gids.

1. Brits Museum

Brits Museum

Het British Museum is zowel een architectonische schoonheid als een schatkamer van enkele van ‘s werelds meest opmerkelijke oudheden. In feite zeggen veel reizigers dat het het beste museum van heel Londen is. En wat meer is, het is gratis te bezoeken. Van de Steen van Rosetta tot de Beelden van Parthenon tot Mesopotamische voorwerpen, het British Museum is de droom van een geschiedenisliefhebber en bevat kunstvoorwerpen die in de miljoenen lopen. De immense collectie kan een eerste museumbezoek overweldigend doen lijken: Kies de tentoongestelde voorwerpen uit die je het meest interesseren, en plan terugbezoeken als je daar zin in hebt.

Als je een beetje hulp wilt bij het navigeren door de tentoonstellingen van het museum – de ongeveer 80.000 tentoongestelde voorwerpen uit de collectie van in totaal 8 miljoen voorwerpen – overweeg dan om mee te gaan met een rondleiding. Verschillende, waaronder de dagelijkse eye-opener rondleidingen en de rondleiding met het LBGTQ-thema “Verlangen, Liefde, Identiteit” en de vrijdagavond spotlight rondleidingen zijn gratis. Je kunt ook een “Around the World in 60 Minutes” rondleiding boeken voor 14 pond (ongeveer $20). Audiogidsen, die 7 pond (ongeveer $10) kosten, zijn ook dagelijks te huur.

Recente reizigers waren vol ontzag over de uitgestrekte tentoonstellingen van het museum, en raden toekomstige reizigers aan enkele uren uit te trekken om het echt tot zijn recht te laten komen. Ook als je jezelf niet als een amateur-historicus beschouwt, zul je toch even langs willen komen – het museum heeft werkelijk voor elk wat wils, volgens vroegere bezoekers.

Het museum is dagelijks geopend van 10 tot 17 uur; het Grote Hof, het overdekte openbare plein in het midden van het museum, blijft open tot 17.30 uur (en tot 20.30 uur op vrijdag). Hoewel de toegang gratis is, kost de toegang tot sommige tentoonstellingen je wel wat. Hoewel je ook te voet toegang hebt, raadt het museum aan vooraf online kaartjes te reserveren. Ter plaatse vind je een cadeauwinkel en vier eetgelegenheden, waaronder twee cafés met snelle bediening en een pizzeria, en het formelere Great Court Restaurant. Bovendien zijn er food trucks voor wie buiten wil eten. Het British Museum is bereikbaar vanaf de metrohaltes Tottenham Court Road, Holborn, Goodge Street en Russell Square. Meer dan een dozijn buslijnen stoppen ook in de buurt van het museum. Meer informatie vind je op de website van het British Museum.

2. Toren van Londen

Toren van Londen

Hoewel de buitenkant misschien grimmig en zelfs onindrukwekkend is (vooral in vergelijking met het statige Buckingham Palace), bruist het binnenste van de Tower of London altijd van activiteit. Ondanks zijn naam heeft het grote complex een lange geschiedenis als paleis, als vesting en als gevangenis. Elke tentoonstelling en activiteit hier verkent deze geschiedenis.

Als je gecharmeerd bent van de monarchie, mag je de beroemde tentoonstelling over kroonjuwelen niet missen. Je ziet er onder meer de Keizerlijke Staatskroon – die nog steeds door de koningin wordt gedragen bij elke Staatsopening van het Parlement – en de Scepter met Kruis van de vorstin. In 2020 komt de Investiture Coronet van de Prins van Wales bij de opstelling in het Juwelenhuis. Voor een mondelinge geschiedenis kun je een onderhoudende rondleiding krijgen onder leiding van de Yeoman Warders (torenwachters). Tijdens de excursie van een uur (inbegrepen in je toegangsticket), vergasten de wachters je op verhalen over het bloedige verleden van de toren. De Witte Toren is een van ‘s werelds beroemdste kastelen en een herkenbaar oriëntatiepunt in Londen. Binnen vind je de 350 jaar oude tentoonstelling, “Line of Kings”, met onder meer harnaspakken die gedragen werden door Hendrik VIII, Karel I, en Jacobus II. Houd je ogen open voor de beroemde raven van de Tower, van wie gezegd wordt dat ze het bouwwerk bewaken.

De meerderheid van de reizigers zegt dat de hoge toegangsprijs en de lange rijen van de Tower of London elke cent waard zijn. Ze beschouwen het ook als fascinerend voor mensen van alle leeftijden. En sommige recente bezoekers raden sterk aan de gratis rondleiding bij te wonen die door de Yeoman Warders wordt gegeven.

De Tower of London, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is gewoonlijk open van woensdag tot en met zondag van 9 tot 16.30 uur; een deel van het jaar is hij op dinsdag op dezelfde uren open. Kaartjes voor volwassenen kosten 29,90 pond (ongeveer $41); toegang voor kinderen van 5 tot 15 jaar kost 14,90 pond (ongeveer $20). Kinderen jonger dan 5 mogen gratis naar binnen. Bezoekers worden aangemoedigd hun kaartjes vooraf te reserveren via de website van de Tower of London. Als je een London Pass hebt, is je toegang gedekt. Samen met sanitaire voorzieningen biedt de Tower of London ook meerdere eetgelegenheden en verschillende cadeauwinkels ter plaatse. Je vindt de Tower of London bij de metrohalte Tower Hill. De buslijnen 15, 42, 78, 100 en RV1 stoppen ook vlak bij de Tower, die fietsenrekken heeft.

3. Borough Market

Borough Market

De op voedsel gerichte Borough Market is in feite drie markten in één (met restaurants, bars en winkels ertussen). Op Three Crown Square vind je grote producenten en handelaars, terwijl Green Market kleinere, gespecialiseerde handelaars heeft. Je vindt er van alles, van kaas tot wijn en van gebak tot producten. Borough Market Kitchen biedt een platform voor street-food verkopers. Op de ongeveer 1.000 jaar oude markt worden regelmatig kookdemonstraties en -lessen gegeven.

Bezoekers verbazen zich vaak over de grote verscheidenheid aan goederen die hier worden aangeboden. Velen merken op dat de verkopers over het algemeen vrij vriendelijk zijn. Hoewel veel winkelaars van de sfeer genieten, klagen sommigen dat de markt druk kan worden.

De markt is elke dag open met openingstijden van 10 tot 17 uur van maandag tot en met donderdag, van 10 tot 18 uur op vrijdag, van 8 tot 17 uur op zaterdag en van 10 tot 14 uur op zondag. Het is gratis om tussen de kraampjes te dwalen. Treinen, de Tube en bussen stoppen allemaal op het station London Bridge, dat naast de markt ligt. Meerdere fietsenrekken en parkeerplaatsen zijn ook in de buurt.

Ook interessant misschien?