Europa

Waarom naar München gaan

Munchen

München, de duurste stad van Duitsland, is ook heel eigenaardig – en misschien is het deze dubbele persoonlijkheid die bezoekers zo charmant vinden. Hoewel München gastheer is van ‘s lands 200 jaar oude bacchanaal, het Oktoberfest, is het ook zeer modern: de officieuze Europese hoofdstad van uitgeverij en technologie. De stad, die tegen de Beierse Alpen aanligt en naast de rivier de Isar rust, is rijk aan natuurlijke schoonheid en toch zijn de straten ook omzoomd met kunstmatige wonderen, in de vorm van designwinkels en glimmende BMW’s. Kortom, je moet een bezoek brengen voor zowel de provincialiteit als de vooruitstrevendheid.

3 leukste dingen om te doen in München

Hoewel het Oktoberfest en de biergartens een groot deel van het leven in München uitmaken, zijn dat niet de enige dingen die deze kosmopolitische stad te bieden heeft. Je vindt er ook verschillende interessante musea, het Koninklijk Paleis Residenz, de Beierse Staatsopera en zelfs BMW World onder de gevarieerde attracties. En het nachtleven – plus de chique winkels om je op het feestgedruis te kleden – mag je niet missen.

1. Engelse tuin (Englischer Garten)

Engelse tuin (Englischer Garten)

Dit grote openbare park, dat zich uitstrekt van het stadscentrum tot aan de noordoostelijke stadsgrenzen, is een van München’s must-dos. Genoemd naar de informele Engelse stijl van glooiende heuvels en open landschapsaanleg, bevat de Englischer Garten verschillende populaire biergartens, een handvol eclectische monumenten en een roeivijver, naast veel jogging- en fietspaden.

Recente reizigers genoten machtig van hun tijd hier en raden aan een fiets of een roeiboot te huren om het te verkennen. Velen merkten ook op wat een retraite het was van een anders zo stadse vakantie. Om een zonnige dag in de Engelse Tuin door te brengen, stap je uit Tram 18 bij een van de haltes aan het park. De toegang is gratis.

2. Onze-Lieve-Vrouwekerk (Frauenkirche)

Onze-Lieve-Vrouwekerk (Frauenkirche)

De gotische Frauenkirche, of Onze-Lieve-Vrouwekerk, is een uniek deel van de skyline van München met haar twee koepeltorens, waarvan de bewoners zeggen dat ze lijken op een paar borrelende bierpullen. Het hoofdgedeelte van de kerk was eind 1400 klaar, maar geallieerde bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog maakten restauratie halverwege de vorige eeuw noodzakelijk. Tegenwoordig kun je de kerk gratis bezichtigen en recente reizigers zeggen dat de kleine vergoeding om het uitkijkplatform bovenin te bereiken zeker de moeite waard is. Je vindt hem bij de U-bahn of S-bahn halte Marienplatz.

3. Sint-Pieterskerk (Peterskirche)

Sint-Pieterskerk (Peterskirche)

De Peterskirche (Sint-Pieterskerk) is dagelijks geopend en is München’s oudste en kleinste gebedshuis. Stap uit de U-bahn of S-bahn op Marienplatz voor een gratis rondleiding, maar reken op een kleine vergoeding om de toren te beklimmen voor een weids uitzicht over Beieren. Recente reizigers waren onder de indruk van het glinsterende altaar in de kerk, en niet te vergeten van het met goud en juwelen versierde skelet van St. Munditia, een vereerde christelijke martelaar. Ze zeggen ook dat het uitzicht op de top een must-see is.

Ook interessant misschien?