Europa

Waarom naar Ljubljana gaan

Ljubljana

De hoofdstad van Slovenië is aantrekkelijk voor vakantiegangers die op zoek zijn naar een historisch, schilderachtig uitstapje dat niet te duur is. Ljubljana ligt ongeveer halverwege tussen de Middellandse Zee en de Alpen en biedt een ansichtkaart-waardige omgeving vol charmante architectuur, uitgestrekte groene ruimten en fiets- en voetgangersvriendelijke straten. De schilderachtige rivier Ljubljanica slingert zich een weg door de oude binnenstad van Ljubljana, waar het grootste deel van de bezienswaardigheden van de stad – die allemaal gratis te bezoeken zijn – te vinden is. Je kunt de rivier oversteken via prachtige bruggen zoals de Drakenbrug en de Drievoudige Brug, een van de vele bezienswaardigheden van Ljubljana die door de Sloveense architect Jože Plecnik werden ontworpen. Andere ouderwetse plaatsen, zoals de kathedraal van Ljubljana en het Prešerenplein, liggen op een korte wandeling van de oevers van de rivier.

Op warmere dagen kun je picknicken bij de rivier of bij het nabijgelegen meer van Bled, op het terrein van het kasteel van Ljubljana of in het weelderige Tivoli Park. Ga na een drukke dag sightseeing naar een Sloveens restaurant om te smullen van traditionele comfortklassiekers als Idrijski žlikrofi (een met aardappelen, uien, spek en kruiden gevulde pasta met een vleessaus) of Kranjska klobasa (een worst die lijkt op wat je in Kraków, Polen vindt). Of ga naar Metelkova mesto voor coole kunst en een voortreffelijk nachtleven.

3 Beste dingen om te doen in Ljubljana

Of je nu van geschiedenis, natuur of kunst houdt, Ljubljana heeft je gedekt. Waar je je ook waagt in de oude binnenstad van Ljubljana, je ontdekt een perfecte mengeling van gotische, barokke en art nouveau architectuur op een steenworp afstand van de adembenemende Ljubljanica rivier. Er is ook het Tivoli Park, een rustige groene ruimte in het hart van de stad. Maar geen vakantie in Ljubljana zou compleet zijn zonder een bezoek aan de eclectische wijk Metelkova mesto. Je vindt er kleurrijke gebouwen die onderdak bieden aan kunstgalerijen, ondergrondse muziekpodia en meer – ideaal om verkoeling te zoeken op een kille dag of te genieten van een gezellig avondje uit na het bezichtigen van de bezienswaardigheden.

1. Ljubljana Oude Stad (Old Town)

Ljubljana Oude Stad (Old Town)

Het verleden van Ljubljana is moeilijk te missen in zijn historische stadscentrum. De oude binnenstad van Ljubljana, met bezienswaardigheden als het Prešerenplein, de Drievoudige Brug en het kasteel van Ljubljana, is een mengeling van gotische, barokke en art nouveau architectuur. In de hele buurt vind je kleurrijke gebouwen, verkeersvrije doorgangen, ruime winkels en charmante openluchtcafés die uitkijken over de Ljubljanica rivier. Bovendien staan verschillende van de meest iconische bouwwerken van de Sloveense architect Jože Plecnik in dit deel van de stad. Mis de door Plecnik ontworpen Centrale Markt niet, waar van half maart tot oktober elke vrijdag een populaire voedselmarkt (Open Kitchen) wordt gehouden.

Reizigers zijn enthousiast over de Oude Stad van Ljubljana, omdat ze zeggen dat het een perfecte mengeling van oud en nieuw biedt. Hoewel velen een zomers bezoek aanraden zodat je de wekelijkse voedselmarkt kunt bijwonen en mensen kunt kijken terwijl je buiten aan een koffie nipt, raden anderen aan in december te komen om van de feestelijke kerstversieringen en vakantiemarkten van de stad te genieten. Wanneer je ook komt, volgens vakantiegangers ontdek je er goed onderhouden gebouwen, vriendelijke inwoners en een grote keuze aan eethuisjes en drinkgelegenheden.

De wijk Ljubljana Old Town ligt zowel aan de linker- als aan de rechteroever van de rivier Ljubljanica in het hart van de stad. De wijk zelf is 24 uur per dag vrij te bezoeken, maar de openingstijden en prijzen van de winkels en restaurants verschillen per plaats. Het centrum van de stad is beloopbaar en fietsvriendelijk. Op koelere dagen of als je je voeten wilt laten rusten, kun je ook gebruik maken van de gratis pendeldienst naar het centrum via de Kavalirs van de stad. De betalende Stedentrein en verschillende buslijnen rijden ook rond het centrum van Ljubljana. Om meer te weten te komen over de geschiedenis van centraal Ljubljana, kijk je op de pagina Oude Stad van Ljubljana Toerisme.

2. Ljubljanica

Ljubljanica

Enkele van Ljubljana’s mooiste vergezichten liggen voor en in het midden van de rivier Ljubljanica. Deze waterweg, die zich een weg weeft van de Sava in Podgrad (een gebied ten oosten van Ljubljana) via de oude binnenstad van Ljubljana naar de Sloveense regio Binnen-Karniola, heeft jarenlang een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Slovenië. Verscheidene archeologische vindplaatsen liggen in de Ljubljana moerassen, waar de rivier doorheen stroomt om bij de stad te komen. Bovendien diende de Ljubljanica rivier als een belangrijke handelsroute vanaf het moment dat de Romeinen de streek veroverden tot de aanleg van het spoorwegnet van het land in het midden van de 19e eeuw.

Vandaag kunnen bezoekers op verschillende manieren van de rivier genieten. Tijdens de warmere maanden zijn de weelderig groene oevers van de waterweg ideaal om te picknicken. Reizigers kunnen zich ook inschrijven voor een twee uur durende paddleboarden excursie, en voor minder actieve vakantiegangers is er een twee uur durende bootcruise die van april tot september elke dag om 14 uur beschikbaar is. Ongeacht het seizoen zijn de vele bruggen van de rivier – waaronder de Drakenbrug en de Driedubbele Brug – uitstekende plekken voor foto-opnamen.

Reizigers zijn dol op de ontspannen, schilderachtige omgeving van de rivier, en noemen als hoogtepunten de goed onderhouden Trnovo Pier, het prachtige uitzicht op het kasteel van Ljubljana en de nabijheid van diverse cafés, bars en restaurants. Velen zeggen zelfs dat de oevers van de rivier geweldig zijn voor een ontspannen wandeling op een mooie dag. Sommige bezoekers raden aan te betalen voor een riviercruise om een andere blik op de stad te werpen. Anderen raden aan in december te komen, wanneer de lichtjes van de vier kerstmarkten in de stad op de rivier weerkaatsen.

Bijna alle topattracties van Ljubljana liggen op loop- en fietsafstand van de Ljubljanica rivier. De waterweg is 24 uur per dag vrij te bezichtigen. Maar vergeet niet dat voor de meeste rivieractiviteiten moet worden betaald. Opmerkelijke delen van de rivier zijn de talrijke bruggen, de aangrenzende overdekte marktgebouwen en de Ljubljanica River Barrier, een door Jože Plecnik ontworpen constructie die nog steeds gebruikt wordt om de stroming van het rivierwater in de stad te regelen.

3. Kasteel van Ljubljana (Ljubljana Castle)

Kasteel van Ljubljana (Ljubljana Castle)

Het kasteel van Ljubljana, gebouwd in de middeleeuwen op de Burchtheuvel, is een vaste waarde aan de skyline van de stad. Het middeleeuwse kasteel heeft dikke stenen muren en herbergt een overvloed aan historische ruimten, waaronder een kapel, een openluchtgevangenis, een buskruitkamer en een uitkijktoren. Bovendien biedt het pand moderne voorzieningen zoals twee restaurants, een koffieshop, een cadeauwinkel, een jazzclub, een museum over poppenspel en een ontsnappingsruimte.

Bezoekers zijn vol lof over deze oude-wereld attractie en noemen als hoogtepunten de uitstekende restauratie en het adembenemende uitzicht over de stad. Velen vonden het ook leuk om met de kabelbaan van het landgoed van het Krek Plein naar de top te rijden. Andere manieren om het kasteel te bereiken zijn met de Stedentrein, met de No. 32 bus naar de halte Ljubljanski grad of fietsend of lopend vanuit de wijk Ljubljana Oude Stad, hoewel verschillende reizigers waarschuwen dat de steile tocht vermoeiend is.

Het kasteel van Ljubljana ligt even ten zuiden van de kathedraal van Ljubljana en de Ljubljanica rivier. Het kasteel is dagelijks geopend van 9 of 10 uur ‘s morgens tot 8, 9, 10 of 11 uur ‘s avonds (afhankelijk van de maand), met gereduceerde uren voor de meeste voorzieningen ter plaatse. Vakantiegangers kunnen het kasteelterrein en bepaalde faciliteiten gratis bezoeken; er worden echter kosten aangerekend voor ritjes met de kabelbaan, toegang tot de uitkijktoren van het kasteel, ontsnappingskamergames en artikelen die gekocht worden in de eetgelegenheden en cadeauwinkel van het landgoed.

Standaard kasteeltickets – die toegang geven tot de uitkijktoren van het kasteel, het Poppenspelmuseum en een expositie over de Sloveense geschiedenis – kosten 10 euro (ongeveer $ 11) voor volwassenen en 7 euro (minder dan $ 7,75) voor kinderen van 7 jaar en ouder. Reizigers met een Ljubljana Card en kinderen jonger dan 6 jaar mogen gratis naar binnen. Er worden ook gezinspassen voor een of twee volwassenen en een of meer kinderen verkocht. Er zijn ook kaartjes verkrijgbaar met rondritten met de kabelbaan en audiogidsen of rondleidingen. Reizigers die geen opgewaardeerde kaartjes kopen, kunnen voor 1,50 tot 4 euro (ruwweg $2 tot $4,50) per stuk enkele of retourtickets voor de kabelbaan kopen. De kosten voor de meeste passen die online gekocht worden, worden met 10% verlaagd. Om kaartjes te kopen of meer over het landgoed te weten te komen, bezoek je de website van het kasteel van Ljubljana.

Ook interessant misschien?