Europa

Waarom naar Edinburgh gaan

Edinburgh

Ingegraven naast lang slapende vulkanen en heersend over groene heidevelden, is Edinburgh (of Ed-n-bruh in het Schots) bekend om meer dan zijn verbijsterende landschap. Het Athene van het Noorden, zoals Edinburgh soms bijgenaamd wordt, claimt ook een cast van bijna-mythische personages: Rebellenleider Sir William Wallace (alias Braveheart); de tragische Mary, Queen of Scots; de Verlichtingsdenkers David Hume en Adam Smith; “James Bond” acteur Sean Connery; en de vruchtbare woordkunstenaars Sir Arthur Conan Doyle en J.K. Rowling – zijn allemaal verweven in deze zeer oude, maar toch zeer relevante stad.

Maar als je indruk beperkt blijft tot doedelzakken, tartans, wapenschilden en kilts, dan heb je het mis. Edinburgh, de tweede meest bezochte stad in het Verenigd Koninkrijk (na Londen), biedt een overvloed aan dingen om te doen. Geschiedenisliefhebbers zullen genieten van Edinburgh Castle, Holyroodhouse Palace en andere attracties die je langs de Royal Mile vindt. Wie op zoek is naar een authentieke leven-zoals-de-lokalen-ervaring vindt die in de buitenwijken gelegen pubs, winkels en parken. Winkelliefhebbers vinden hun gading in New Town; kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de gratis Scottish National Gallery; en theaterliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens het Edinburgh Festival dat in augustus plaatsvindt.

3 leukste dingen om te doen in Edinburgh

Als je aan Edinburgh denkt, roep je misschien beelden op van grazige heuvels, rumoerige pubs, een zee van tartan – maar deze eeuwenoude stad heeft zoveel meer te bieden. Maak een wandeling over de Royal Mile in Old Town en je staat oog in oog met het iconische Edinburgh Castle. Verken de nabijgelegen kust en je struikelt waarschijnlijk over de Royal Yacht Britannia. En als je het paleis Holyroodhouse bezoekt, heb je misschien ineens zin in een wandeling over de aangrenzende Arthur’s Seat of Calton Hill voor een prachtig uitzicht. En als in augustus het festivalseizoen aanbreekt, verwacht dan dat de stad bruist van plengoffers als Edinburgh de geliefde jaarlijkse Military Tattoo, het Fringe Festival en het Edinburgh International Festival viert. Om hulp te krijgen bij het navigeren door de vele attracties en evenementen van de stad, kun je overwegen de hulp van een plaatselijke bewoner in te roepen door je in te schrijven voor een rondleiding.

1. Holyrood Park en Arthur’s Seat

Holyrood Park en Arthur's Seat

Holyrood Park is niet helemaal zoals andere stadsparken. Zeker, je vindt er veel groene plekjes en een paar meren, maar in dit historische park vind je ook ruïnes uit de IJzertijd, Bronstijd en de Middeleeuwen. Bovendien zijn er informatieve tentoonstellingen over de geschiedenis van het park in het Holyrood Lodge Information Center. Reizigers zeggen dat het park prachtig is. Hoewel het park heuvelachtig is, merken ze ook op dat er verschillende vlakke gedeelten zijn voor wie een ontspannen wandeling wil maken.

Verreweg de populairste attractie in het park is Arthur’s Seat. Het biedt een van de beste uitzichten over de stad. Met zijn 800 voet boven de zeespiegel is Arthur’s Seat het hoogste punt van het park, dat panoramische uitzichten biedt over de zee en de nabijgelegen plaatsen, waaronder attracties als Edinburgh Castle en het Scott Monument. Als je je afvraagt hoe Arthur’s Seat aan zijn naam komt, is de kans groot dat je nooit een duidelijk antwoord krijgt. Volgens de legende was het de plaats van Camelot, terwijl anderen beweren dat William Maitland, een Schotse politicus, geloofde dat de naam afgeleid was van Ard-na-Said, een Gallische uitdrukking die “hoogte van de engten” betekent. De attractie was ook een voormalige vulkaan. De paden zijn toegankelijk vanaf Queen’s Drive bij Holyroodhouse Palace, dat aan de voet van Arthur’s Seat ligt.

Sommige recente reizigers vermelden dat de wandeling iets inspannender was dan ze dachten dat hij zou zijn. Bezoekers die niet geneigd zijn regelmatig te wandelen kunnen het moeilijk vinden. Houd er rekening mee dat de tocht naar Arthur’s Seat helemaal bergop gaat, dus zorg ervoor dat je comfortabele wandel- of wandelschoenen draagt en neem water mee. Als je eenmaal de top bereikt hebt, zeggen veel reizigers dat je het 360-graden uitzicht al het zweet dat je je misschien hebt opgewerkt waard vindt. Zowel Holyrood Park als Arthur’s Seat zijn gratis toegankelijk. Meer informatie vind je op de website van Historic Environment Scotland.

2. Calton Hill

Calton Hill

Als je net als de schrijver Robert Louis Stevenson bent, geniet je misschien van het uitzicht vanaf Calton Hill; deze plek was een favoriet van hem. Een van de populairste uitkijkpunten voor foto-ops (en opgenomen in de onderscheiding van de stad als UNESCO Werelderfgoed), biedt Calton Hill een majestueus panorama over de stad beneden – vergeet dus niet je camera mee te nemen, of zorg ervoor dat je telefoon opgeladen is. Calton Hill ligt ten oosten van New Town en is een van de eerste openbare parken van het land, gesticht in 1724. Vandaag de dag draagt de heuvel verschillende iconische gebouwen en monumenten, zozeer zelfs dat hij de bijnaam het Athene van het Noorden heeft gekregen. Enkele van deze bouwwerken zijn het Burns Monument, opgericht ter ere van de Schotse schrijver Robert Burns, het Nelson Monument en het National Monument, dat naar het Parthenon gemodelleerd is maar de naam “Edinburgh’s Disgrace” kreeg omdat het nooit voltooid werd.

Recente reizigers waren dol op Calton Hill vanwege het prachtige uitzicht, de vredige omgeving en de relatief gemakkelijke wandeling naar de top. Met Arthur’s Seat, Edinburgh Castle en de zee in het zicht, zeggen sommige bezoekers dat de beste tijd om te gaan is tijdens zonsondergang of zonsopgang. Calton Hill ligt op minder dan een mijl van de Royal Mile en op minder dan een halve mijl van het treinstation Edinburgh Waverly.

3. Kasteel van Edinburgh

Kasteel van Edinburgh

Hoog boven Edinburgh gehesen, bijna alsof het de stad beneden in de gaten houdt, is Edinburgh Castle niet alleen een van de bekendste monumenten van Schotland, maar ook een van de meest bezochte attracties van het land. Niet alleen heeft het kasteel door de geschiedenis heen verschillende vorsten gehuisvest, maar het bood ook ooit onderdak aan militaire gevangenen en was de plaats van een heen-en-weer verovering met de Engelsen. Binnen de stenen muren (die een bombardement in de Eerste Wereldoorlog overleefden) zijn enkele van de attracties die bezoekers kunnen bekijken de Honours of Scotland (de kroonjuwelen), St. Margaret’s Chapel (het oudste gebouw van Edinburgh), Mons Meg (beschouwd als een van de grootste kanonnen in middeleeuws Europa), het National War Museum, The Great Hall en de gewelven waarin ooit krijgsgevangenen werden opgesloten (onder de Great Hall gelegen).

Sommige reizigers uitten hun teleurstelling over de hoge toegangsprijs van het kasteel, maar die grief werd al snel opgevolgd door een sterke aanbeveling om deze attractie te bezoeken. Bezoekers vonden het prachtig om over de geschiedenis van het kasteel te leren, het terrein te verkennen en genoten van de weidse uitzichten over de stad van de attractie. Sommigen stelden voor om voor een audiogids te betalen. Verschillende van Edinburgh’s top rondleidingen maken halt bij het kasteel.

De uren van Edinburgh Castle variëren enigszins per seizoen, maar je kunt verwachten dat het de meeste dagen open is van ongeveer 9.30 tot 17.00 uur. Tickets moeten vooraf online gereserveerd worden om toegang te garanderen op de dag dat je het kasteel wilt bezoeken. De toegang begint bij 15,50 pond (ongeveer $20,25) voor volwassenen en 9,30 pond (ongeveer $12,15) voor kinderen van 5 tot 15 jaar. Je betaalt iets meer tijdens de piekuren van het bezoek. Sommige attracties kunnen gesloten zijn en er kunnen tijdens je bezoek capaciteitsmaatregelen geplaatst worden wegens de coronavirus pandemie. Je vindt Edinburgh Castle aan het eind van de Royal Mile. Meer informatie vind je op de website van Edinburgh Castle.

Ook interessant misschien?