Europa

Waarom naar Warschau gaan?

Warschau

Kraków mag dan bekend staan als de culturele hoofdstad van Polen, maar de officiële hoofdstad van het land – Warschau – is net zo aantrekkelijk voor cultuurliefhebbers. Dit is immers de stad waar iconische figuren als Marie Curie en Frédéric Chopin opgroeiden. Na een dag op een muziekfestival of in het Copernicus Wetenschapscentrum kun je de historische wijk Oude Stad verkennen. Of snuif het rijke (en vaak duistere) verleden van Warschau op in musea zoals het Opstandmuseum van Warschau en het POLIN Museum van de Geschiedenis van de Poolse Joden. Hoe je je dag ook vult, je kunt hem afsluiten met plaatselijk gemaakte wodka’s of stevige traditionele kost (denk: vlees en aardappelen) in een van de restaurants, bar mleczny (door de overheid gesubsidieerde eethuisjes) of straatverkopers in de stad.

3 Beste dingen om te doen in Warschau

Als je geen liefhebber van geschiedenis en cultuur bent, overweeg dan elders op vakantie te gaan. De hoofdstad van Polen zit vol met leerzame attracties, waarvan de meeste musea zijn. Sommige (zoals het POLIN Museum van de Geschiedenis van de Poolse Joden en het Museum van de Opstand van Warschau) richten zich op de geschiedenis van het land, terwijl andere (zoals het Het Koninklijk Kasteel in Warschau – Museum en het Copernicus Wetenschapscentrum) kunst- of wetenschapsgerichte collecties hebben. Muziekliefhebbers kunnen ondertussen Frédéric Chopin-gerichte bezienswaardigheden bewonderen langs de voorstadstraat van Krakau en in het park van het Lazienki Królewskie Museum. Maar geen bezoek aan Warschau zou compleet zijn zonder rond te dwalen in de Oude Stad. De Old World charme van de buurt is duidelijk, waar je ook kijkt.

1. Oude Stad (Stare Miasto)

Oude Stad (Stare Miasto)

De centrale wijk Oude Stad van Warschau is een van de populairste wijken van de stad en staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Deze historische wijk, die herbouwd werd nadat bombardementen uit de Tweede Wereldoorlog het grootste deel ervan verwoestten, is gevuld met restaurants, kunstgalerijen, winkels en cafés die gevestigd zijn in bouwwerken die ontworpen zijn om de vroegere 14de- tot 18de-eeuwse gebouwen van de streek na te bootsen. De Oude Stad is ook de plaats waar attracties als Het Koninklijk Kasteel in Warschau – Museum en de Koning Zygmunt III Waza Zuil, naast andere bezienswaardigheden, zich bevinden.

Reizigers zijn dol op de levendige sfeer en de charmante gebouwen van de Oude Stad, en voegen eraan toe dat de buurt een uitstekende plek is om te winkelen, mensen te kijken en je caffeïne-fix te halen. Het gebied zit echter vaak vol met toeristen, dus verwacht hogere prijzen in de restaurants langs het plein. Wil je geen ellebogen wrijven met andere bezoekers, overweeg dan vroeg aan te komen (vóór 10 uur ‘s morgens).

De Oude Stad ligt op de linkeroever van de rivier de Wisla even ten zuiden van Warschau’s Nieuwe Stad. Ze is 24 uur per dag gratis te bezoeken, maar de meeste winkels gaan pas om 10 uur open. Gratis rondleidingen in de Oude Stad worden elke dag om 10 uur aangeboden door bedrijven als Orange Umbrella Free Tour en FreeWalkingTour.com. Reserveringen worden niet aanvaard voor rondleidingen, dus plan om vroeg op Castle Square (waar de rondleidingen vertrekken) aan te komen om zeker te zijn van een plaatsje. De buurt ligt op loopafstand van veel restaurants en hotels in het centrum, en ook van verschillende bushaltes en het tramstation Stare Miasto.

2. Lazienki Królewskie Museum (Koninklijk Lazienki Museum)

Lazienki Królewskie Museum (Koninklijk Lazienki Museum)

Het 188 hectare grote Lazienki Królewskie Museum is een van de schilderachtigste plaatsen van Warschau. Hier kun je een ontspannen wandeling maken door tuinen, voormalige paleizen verkennen, verschillende kunstwerken bewonderen of zelfs een gratis pianoconcert meepikken (bij het Frédéric Chopin monument van de attractie). Je vindt er ook voorzieningen als een restaurant, cadeauwinkels en een amfitheater ter plaatse.

Recente reizigers waren enthousiast over het Lazienki Królewskie Museum, en noemden het “mooie park” en de “indrukwekkende” paleizen – vooral het Paleis op het Eiland – als hoogtepunten. Verscheidene waarschuwden echter dat het er in het weekend druk kan worden, dus claim je plaats vroeg als je van plan bent een van de gratis pianoconcerten bij te wonen, die elke zondag van mei tot september om 12 uur en om 16 uur plaats vinden.

Het terrein van het Lazienki Królewskie Museum is elke dag tussen zonsopgang en zonsondergang gratis te bezoeken, maar de hoofdgebouwen zijn alleen toegankelijk van dinsdag tot en met zondag tussen 10 en 18 uur, met gereduceerde uren op maandag. Audiogidsen (die bij de toegang voor volwassenen zijn inbegrepen, maar voor kinderen extra kosten) worden niet aangeboden op geselecteerde feestdagen en donderdagen, wanneer elk gebouw van de toegangsprijs afziet. Als je op een willekeurige dag behalve donderdag komt, reken dan op 6 tot 25 Poolse zloty (of $ 1,50 tot $ 7) per volwassene en 1 Poolse zloty (minder dan 50 cent) voor elke persoon jonger dan 26. Je moet een kaartje kopen voor elk gebouw dat je wilt zien, tenzij je een Warschau Pas hebt of een all-inclusive één- of driedaagse museumpas koopt, die 3 tot 50 Poolse zloty (ongeveer $1 tot $14) per persoon kost.

Je vindt het pand ongeveer 2 mijl ten zuiden van de Oude Stad bij de rivier de Vistula. Parkeren is beperkt in de buurt, dus gebruik van het openbaar vervoer (het metrostation Politechnika en meerdere bus- en tramhaltes zitten in de buurt) is aan te bevelen. Meer informatie vind je op de website van het museum.

3. POLIN Museum voor de Geschiedenis van de Poolse Joden

POLIN Museum voor de Geschiedenis van de Poolse Joden

Hoewel verschillende bezienswaardigheden in Warschau (denk: het Museum van de Opstand van Warschau en het Monument van de Opstand van Warschau) eer betonen aan de Poolse Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven lieten, is een van de beste attracties van de stad om meer over de Joodse bevolking van het land te weten te komen het POLIN Museum van de Geschiedenis van de Poolse Joden. Binnen zien reizigers collecties over de vroegste Poolse Joden, de Holocaust en meer. Tijdelijke tentoonstellingen die zich richten op van alles, van de betekenis van bloed in de Joodse cultuur tot de invloed van de Joodse gemeenschap op de populaire muziek, worden af en toe ook aangeboden.

Volgens eerdere bezoekers zou geen reis naar Polen compleet zijn zonder het POLIN Museum te bezoeken. Velen zeiden dat de hoofdtentoonstelling van deze attractie “voortreffelijk” en “diepgaand” is, hoewel sommigen zich soms overweldigd voelden door de hoeveelheid verstrekte informatie. Anderen waardeerden het ontwerp en de indeling van het pand, maar wensten dat het niet uren duurde om er doorheen te komen.

Het POLIN Museum ligt in Warschau’s wijk Muranów, minder dan een mijl ten noordwesten van de Oude Stad. Het is het gemakkelijkst te bereiken met de bus, tram of metro via de bushalte Nalewki Muzeum, de tramhaltes Muranów of Anielewicza, of het metrostation Ratusz Arsenal. Beperkt parkeren op de parkeerplaats van het museum aan de Anielewicza Straat is ook mogelijk in het weekend.

Het pand is open van woensdag tot en met maandag van 10 tot 18 of 20 uur, met gratis toegang op donderdag. Standaardpassen, die toegang geven tot de hoofdtentoonstelling van het museum en tot faciliteiten als een restaurant en een cadeauwinkel, kosten 25 Poolse zloty ($7) per persoon; kinderen van 6 en jonger mogen gratis naar binnen. Familietickets (voor twee volwassenen en kinderen tot 18 jaar), tijdelijke tentoonstellingspassen en combitickets voor beide tentoonstellingen zijn ook verkrijgbaar. Toegangsprijzen zijn gedekt voor reizigers met een Warsaw Pass kaart. Voor meer informatie kun je terecht op de website van het POLIN Museum.

Ook interessant misschien?