Europa

Waarom naar Sardinië gaan

Sardinia

Sardinië, een 9.301 vierkante mijl groot eiland in de Middellandse Zee, even ten westen van het Italiaanse vasteland, lokt reizigers met zijn unieke mengeling van oude cultuur en boeiende kustgezichten. In zijn reisboek “Sea and Sardinia,” schreef D.H. Lawrence dat “Sardinië anders is”. En het is waar. Je kunt er niet alleen luieren op een wit strand of waden in helder, turkoois water, maar ook genieten van een ontspannen pranzo (lunch) compleet met Sardinië’s eigen kijk op pasta en wijn. Ja, je kunt snorkelen tussen de kleurrijke vissen in de baaien in de buurt, maar je kunt ook de traditionele dorpjes in het binnenland van Sardinië verkennen en herders zien die hun kudden hoeden. De rit langs de noordelijke Smaragdkust van het eiland zou je ervan kunnen overtuigen dat Sardinië alleen gekenmerkt wordt door glamoureuze hotels en ristorantes, en volmaakt perfecte stranden, maar je zou het mis hebben. Je vindt er ook nederige boerderijen, beboste bergen, en vriendelijke maar gereserveerde locals… het is zoals Lawrence schreef, anders.

3 Beste dingen om te doen op Sardinië

De meeste van de leukste dingen om te doen in Sardinië concentreren zich aan de kusten. Het azuurblauwe water en de zachte stranden bij plaatsen als Cala Mariolu en Parco Nazionale dell’Archipelago di La Maddalena zijn enkele van de belangrijkste trekpleisters, maar ook een wandeling over de Capo Testa aan de noordkust of een rit over de Costa Smeralda om de adembenemende uitzichten over de Middellandse Zee in je op te nemen zijn populair. Geschiedenisliefhebbers zullen graag meer te weten komen over het mysterieuze verleden van de Nuraghi cultuur in het Museo Archeologico Nazionale – of door een bezoek te brengen aan een of twee van de duizenden Nuraghi nederzettingen, zoals Su Nuraxi di Barumini, die over het eiland verspreid liggen.

1. Cala Mariolu

Cala Mariolu

Cala Mariolu bereiken, een kiezelstrand doorsneden door grote kalkstenen rotsen aan de oostkust van Sardinië, vergt wat inspanning – maar de meeste reizigers zeggen dat het schilderachtige plekje de inspanning waard is. Het water dat de kust omspoelt is in alle tinten blauw, en het verscholen plekje voelt aan als een verborgen paradijs.

Hoewel de meeste bezoekers zeggen dat dit strand werkelijk schitterend is, zeggen sommigen dat het grote aantal strandgangers afbreuk kan doen aan de rust. Verscheidene bezoekers raden aan snorkelmateriaal te huren om te gebruiken bij een nabijgelegen, zwemmende inham.

De beste manier om de stranden te bereiken die zich verbergen tussen kalkstenen kliffen langs de Golfo di Orosei in de Tyrreense Zee is per boot. Je kunt een minicruise maatschappij boeken, zoals Escursioni Cala Gonone, om je naar Cala Mariolu te brengen, en ook naar andere populaire stranden langs dit oostelijke stuk, waaronder Cala Luna, Cala Sisine en Cala Biriola. En omdat er geen voorzieningen in de buurt zijn, wil je alles meenemen wat je nodig hebt voor een dag op het strand, zoals zonnebrandcrème, water en snacks.

2. Nationaal Park La Maddalena Archipelago

Nationaal Park La Maddalena Archipelago

Het Parco Nazionale dell’Archipelago di La Maddalena is een verzameling eilanden die verspreid liggen voor de noordoostelijke kust van Sardinië. De eilanden, die in 1994 als geomarien nationaal park werden opgericht, staan sinds 2006 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO voor hun verscheidenheid aan zee- en plantenleven. Maar toeristen komen vooral voor de oogstrelende schoonheid – de rotsformaties, de sneeuwwitte stranden en het blauwgroene mediterrane water.

Volgens recente reizigers evenaart deze eilandengroep die in het Caraïbisch gebied, dankzij de cultuur, het eten en de schoonheid van de plaats. Anderen noemen het een paradijs en gutsen van het kristalheldere aquamarijne water.

De beste manier om het Parco Nazionale dell’Arcipelago di La Maddalena te bereiken is per boot. Je kunt je overtocht van Palau (op de noordpunt van Sardinië) naar de eilanden boeken via veerboot- en reisorganisaties, zoals het door reizigers goedgekeurde MJ Tours en Elena. Meer informatie vind je op de website van het park.

3. Capo Testa

Capo Testa

Met zijn door de wind omgewaaide granieten rotsblokken zijn de rotsachtige inhammen van Capo Testa op de noordelijke landtong van Sardinië bijna sculpturaal van vorm en smeken om bewandeld en gefotografeerd te worden. De nabijgelegen vuurtoren, Faro di Capo Testa, biedt een ander fotomoment. Als je hier toch bent, stop dan even bij stranden als Spiaggia Rena di Levante en Spiaggia Rena di Ponente, met aquamarijne golven die even ideaal zijn om te surfen als om te waden.

Recente reizigers raden aan vroeg naar de stranden te gaan om zeker te zijn van een parkeerplekje, want het wordt hier nogal druk, vooral in het zomerse hoogseizoen.

Je bereikt Capo Testa door door de dunne landengte te rijden over de Via Capo Testa. Als je wilt, kun je je auto op een betaalde plaats parkeren en de baaien te voet verkennen via een van de wandelpaden. Bedenk dat de stranden Ponente en Levante aan weerszijden van de landengte liggen, als je de landtong binnenkomt.

Ook interessant misschien?