Europa

Waarom naar Dublin gaan

Dublin

Zoals veel moderne steden is Dublin een smeltkroes. Samen met zijn traditionele Ierse cultuur is Dublin geïnfiltreerd door een groot aantal glorieuze internationale invloeden. De stad is de grootste van Ierland, en zijn snel groeiende immigrantenbevolking brengt mensen uit de hele wereld. De invloed van deze culturen is duidelijk te zien in de gevarieerde en levendige culinaire scène die hier te vinden is. Dat gezegd hebbende, heeft Dublin enkele van zijn klassieke kenmerken behouden. Bekend om zijn tradities, mooie literatuur, folklore, gebruikelijke muziek en dans, en verse pinten Guinness zijn nooit schaars. Reizigers moeten verwachten dat ze tijdens hun volgende reis naar Dublin het traditionele naast het hedendaagse kunnen ervaren. Je inschrijven voor een van de beste Dublin rondleidingen is een geweldige manier om de dualiteit van Dublin te ervaren. En als je geïnteresseerd bent in een dagtrip naar enkele van Ierlands beroemdste bezienswaardigheden, zoals de Cliffs of Moher, kijk dan eens naar de beste Ierland rondreizen, die het vervoer en de planning voor je regelen.

3 leukste dingen om te doen in Dublin

Dublin is een van de meest bewandelbare steden van Europa. Begin in het noorden bij Phoenix Park en loop zuidwaarts naar de rivier de Liffey, steek de beroemde Ha’Penny Bridge over en vind je weg naar de middeleeuwse straten van Temple Bar. Pauzeer voor een pint voor je naar de campus van Trinity College gaat. Winkel in de nabijgelegen Grafton Street voor je een uitstapje maakt naar het vredige St. Stephen’s Green. Van hieruit kunnen literaire liefhebbers het Writers Museum of het James Joyce Centre bezoeken, terwijl bezoekers die van het goede spul houden een rondleiding kunnen krijgen in het Guinness Storehouse of de Jameson Distillery Bow St. Als je een beetje hulp van een plaatselijke bewoner nodig hebt, kun je overwegen je op te geven voor een van de beste rondleidingen door Dublin. En als je je buiten de stad wilt wagen naar plaatsen als de Cliffs of Moher, kijk dan eens naar de beste Ierland rondleidingen.

1. Trinity College en het Boek van Kells

Trinity College en het Boek van Kells

Het Trinity College werd in 1592 gesticht door koningin Elizabeth I en is het oudste en meest opmerkelijke college van Ierland. Onder de alumni bevinden zich bekende schrijvers als Jonathan Swift en Oscar Wilde. Tegenwoordig komen bezoekers uit de hele wereld om de groene campus en de torenhoge gotische hallen van het college te verkennen.

Maar de echte reden voor een bezoek is een kijkje te nemen in de Oude Bibliotheek. Deze gewijde zalen herbergen een verbazingwekkende collectie literatuur. Van alle boeken in de Oude Bibliotheek is het beroemdste en onschatbaarste het “Book of Kells”. Deze geïllustreerde versie van de evangeliën werd rond 800 n.Chr. door Keltische monniken gemaakt. De bladzijden van de manuscripten komen tot leven met levendig gekleurde voorstellingen van Christus en zijn volgelingen, omzoomd door ingewikkelde Keltische knopen en andere ontwerpen. Of je nu gelovig bent of niet, eerdere bezoekers waren het erover eens dat het persoonlijk zien van het “Book of Kells” echt een heilige ervaring is. Hoewel sommige bezoekers klaagden over drukte in de bibliotheek, waren de meesten het erover eens dat het “Book of Kells” een must-see is. Voor een diepgaander bezoek kun je overwegen je in te schrijven voor een van de beste rondleidingen door Dublin, die hier stoppen.

Zoals op elke universiteitscampus bruist Trinity College – gelegen ten zuiden van de Liffey in het centrum van Dublin – als de lessen bezig zijn, en je hoeft niet te betalen om er rond te lopen. De Oude Bibliotheek is echter een ander verhaal. Ze is open voor het publiek, hoewel de uren variëren naargelang het seizoen. Over het algemeen is ze open van 8.30 uur, 9.30 uur of 12.00 uur tot 16.30 of 17.00 uur. Toegang kost tussen 11 en 14 euro (ongeveer $13 tot $16,50) voor volwassenen, afhankelijk van het tijdstip van je bezoek. Rondleidingen met gids zijn ook een optie (en worden aanbevolen door eerdere reizigers). Meer informatie vind je op de website van Trinity College.

2. St. Patrick’s Kathedraal

St. Patrick's Kathedraal

St. Patrick’s Cathedral is de grootste kathedraal in Dublin en de nationale kathedraal van de Kerk van Ierland. Gebouwd op de plaats waar St. Patrick zo’n 600 jaar eerder bekeerlingen zou hebben gedoopt, werd deze massieve kathedraal tussen 1220 en 1259 gebouwd, met grote restauraties die in de jaren 1860 begonnen. Het blijft een van de weinige gebouwen die nog overeind staan uit het middeleeuwse Dublin.

Vandaag is dit een van de bekendste en meest geliefde kerken ter wereld, die jaarlijks zo’n 500.000 bezoekers ontvangt. Als je hier toch bent, besteed dan zeker veel tijd aan het bewonderen van de torenhoge gewelfde plafonds en de fijne details die bij de gotische stijl horen. Een andere must-see hier is de graftombe van de beroemde schrijver Jonathan Swift, schrijver van “Gulliver’s Travels”.

Recente bezoekers zeiden dat de kathedraal niet te missen is dankzij de mooie architectuur en rijke geschiedenis, al waarschuwen ze wel dat het er druk en lawaaierig kan worden als je niet ‘s morgens bezoekt voor de toeristische drukte neerdaalt. De kathedraal is ook een gekenmerkte stopplaats op veel van de beste Dublin rondleidingen.

St. Patrick’s Cathedral staat even ten westen van de centrale kern van Dublin. De kathedraal is nog steeds een werkende kerk en is elke dag open voor het publiek; de uren variëren naargelang het seizoen en de dag. Over het algemeen is de kathedraal open van 9.30 tot 17.00 uur van maandag tot vrijdag, van 9.00 tot 17.00 of 18.00 uur op zaterdag, met wisselende uren op zondag in verband met erediensten. De toegang bedraagt 7 euro (ongeveer $ 8,25) voor volwassenen en 6 euro (ongeveer $ 7) voor studenten. Gezinnen met twee volwassenen en twee kinderen van 15 en jonger betalen 17 euro (ongeveer $20). Als je een Dublin Pass hebt gekocht, wordt je toegangsprijs kwijtgescholden. Je kunt op je gemak een rondleiding met eigen gids nemen, of je kunt een gratis rondleiding aanvragen (een aanbeveling van eerdere bezoekers) op de website van de kathedraal. Samen met toiletten is er ook een cadeauwinkel ter plaatse.

3. Bibliotheek Chester Beatty

Bibliotheek Chester Beatty

De Chester Beatty Library, die algemeen bekend staat als een van de meest opmerkelijke musea in Europa, wordt door toeristen vaak over het hoofd gezien. De bibliotheek herbergt een uitgebreide collectie zeldzame boeken, manuscripten en tekeningen die teruggaan tot 2700 v. Chr. Het museum omvat religieuze en kunstverzamelingen uit heel Azië, het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Europa.

De bibliotheek dankt haar naam aan de Amerikaanse mijnbouwmiljonair en verzamelaar, Sir Alfred Chester Beatty, die zijn immense collectie aan Ierland schonk toen hij in 1968 overleed. Tot de werken behoren Babylonische kleitabletten, de Bijbelse Papyri en 260 verschillende manuscripten van de Koran.

Recente reizigers beschreven de bibliotheek als een fascinerende verzameling culturele en religieuze informatie die goed is samengesteld en een genot is voor boekenliefhebbers. Geschiedenisliefhebbers zullen blij zijn te horen dat de toegang tot de bibliotheek gratis is, en dat er rondleidingen op woensdag- en zondagmiddag bij inbegrepen zijn. De bibliotheek ligt op het terrein van Dublin Castle en heeft ook een cadeauwinkel, restaurant en tuin. De uren variëren naargelang het seizoen, maar over het algemeen is het museum open van 10 tot 17 uur van maandag tot vrijdag, zaterdag van 11 tot 17 uur en zondag van 13 tot 17 uur. Meer informatie vind je op de website van de Chester Beatty Library.

Ook interessant misschien?