Europa

Waarom naar Aix-en-Provence gaan?

Aix en Provence

In de kern is Aix-en-Provence een kleine Provençaalse stad boordevol schilderachtige cafés en levendige markten. Maar zijn universiteitsstudenten – tienduizenden van hen – houden deze Zuid-Franse stad jong, opwindend en kosmopolitisch. Er mogen dan 18de-eeuwse huizen de straten flankeren, maar de Franse boulevards zijn gevuld met chique Parijse transplantanten. De nog steeds populaire thermale baden Aquae Sextiae mogen dan al in de Romeinse tijd ontdekt zijn, deze therapeutische wateren gaan nu vergezeld van de nieuwste luxueuze behandelingen van de plaatselijke spa.

Je bezoekt Aix om al deze redenen, maar ook voor de Frans-Mediterrane keuken, de trendy boetieks, de artistieke invloed van Cézanne en het gemoedelijke en zonnige karakter van de stad. Een extra pluspunt is de nabijheid van de lavendelvelden, wijngaarden en bergen van de Provence, en van de Côte d’Azur. Iemand zin in een dagtripje?

De 3 Beste dingen om te doen in Aix-en-Provence

In Aix kun je slenteren over de Cours Mirabeau, snuffelen op de markten en nippen van lattes en mensen kijken in cafés. Je kunt ook naar een museum of twee gaan – het Musée Granet hangt een paar Cézannes op; daarover gesproken, je kunt ook zijn atelier bezoeken of een van zijn grootste inspiraties beklimmen, de Mont Sainte-Victoire. En je moet wat tijd doorbrengen met winkelen – of althans etalageshoppen – in enkele van Aix’s boetieks, die zowel in de oude als in de nieuwe stad verspreid liggen.

 

1. Le Grand Marché

Le Grand Marché

Als je in Aix-en-Provence bent, moet je een provinciale markt bezoeken. En Le Grand Marché verwijst naar de vele markten die de pleinen van de stad overspoelen: Je vindt er vers voedsel en zoete lekkernijen op Place des Prêcheurs en Place de la Madeleine, prachtige kledingstukken op de kledingmarkt op de Cours Mirabeau op dinsdag en donderdag (op zaterdag is hij rond het Palais des Justice), een vlooienmarkt rond de Place de Verdun en een bloemenmarkt op de Place de l’Hôtel de Ville.

Houd er rekening mee dat deze markten alleen op dinsdag, donderdag en zaterdag open zijn (meestal ‘s morgens) en dat de uren variëren.

2. Cours Mirabeau

Cours Mirabeau

Deze schaduwrijke boulevard is overdekt met bomen en wordt onderbroken door drie mooie fonteinen. Je kunt door de straat kuieren terwijl je de vorstelijke gebouwen bewondert die de randen flankeren, waaronder het Hôtel des Villiers en het Hôtel d’Arbod Jouques. Openlucht cafés zoals Les Deux Garçons en een verscheidenheid aan marktkooplui rusten ook langs deze populaire voetgangersgang. De sfeer hier, op dit kruispunt van het Quartier Mazarin (of nieuwe stad) en Villa comtale (oude stad), is vrolijk en chic.

“Cours Mirabeau mag je niet missen,” zei een TripAdvisor gebruiker. “Hoewel dit de grootsste boulevard binnen het oude Aix is, heeft ze toch een down-to-earth gevoel, in tegenstelling tot het Parijse equivalent van de Champs Elysees.”

Leuk weetje: De straat is genoemd naar de 18de-eeuwse graaf van Mirabeau, die bekend stond om zijn weinig aantrekkelijke uiterlijk en zijn schandalige gedrag (voor zijn huwelijk werd zijn koets de hele nacht voor het huis van zijn verloofde gezien).

3. Mont Sainte-Victoire

Mont Sainte-Victoire

Deze berg inspireerde heel wat van Cézanne’s schilderijen, want de kunstenaar kon de piramidevorm ervan (die ongeveer 10 mijl ten oosten van Aix oprijst) vanuit zijn huis zien. En het is geen wonder waarom hij hem zo veel schilderde: Het kalkstenen oppervlak van de berg weerkaatst het licht en lijkt in verschillende perioden van het jaar blauw, grijs, roze en oranje.

Met zo’n 1.000 verschillende paden om te verkennen, kun je de Mont Sainte-Victoire ook bewandelen van half september tot juni. Om bij de wandelroutes te komen, kun je een bus nemen vanaf Aix-en-Provence’s Gare Routière of je rijdt naar het oosten over de D17 of D10 en parkeert je auto op een van de parkeerplaatsen ter plaatse.

“Het is de moeite waard de tijd te nemen om buiten Aix-en-Provence te rijden om de berg van Cézanne te bezoeken. Hij is gewoon prachtig,” zei een TripAdvisor gebruiker. “[Er zijn] prachtige uitzichten overal waar je kijkt.”

 

 

Ook interessant misschien?