Europa

Waarom naar Manchester gaan

Manchester

Als je kon zien hoe Manchester er een paar eeuwen geleden uitzag, zou je een industriestad hebben gezien terwijl er katoen werd gekarnd. In feite was het de eerste geïndustrialiseerde stad ter wereld. Zeker, Manchester brengt hulde aan zijn wortels met een handvol musea en het behoud van enkele historische gebouwen, maar Manchester verwijlt nauwelijks in het verleden. In plaats van katoen, zwengelt Manchester tegenwoordig een aanstekelijke energie aan. Vandaag de dag wordt de hoofdstad van het Noorden bepaald door muziek – bands als The Smiths, Blossoms en Oasis kregen hier allemaal hun start. De stad is ook vurig over zijn voetbal (of football, in het V.K.): In feite is Manchester United misschien wel een van de meest vereerde teams ter wereld. En als het op eten aankomt, merk je dat de restaurant scene van Manchester een nieuwe energie beleeft. Het staat bekend om zijn veganistische en vegetarische keuken, en ook halal.

3 leukste dingen om te doen in Manchester

Als je een voetbal (soccer) fan bent, ben je hier aan het juiste adres. Sluit je aan bij fervente fans in Old Trafford of het Etihad Stadium, of vergaap je aan trofeeën en oefen strafschoppen in het National Football Museum. Geschiedenisfanaten zullen een wandeling willen maken door de John Rylands Library en het Imperial War Museum North, terwijl cultuurliefhebbers zich te buiten gaan aan wat winkeltherapie in Afflecks of aan een voorstelling in het Royal Exchange Theatre.

1. John Rylands Bibliotheek

John Rylands Bibliotheek

De John Rylands Bibliotheek van de Universiteit van Manchester is evenzeer bekend om zijn prachtige architectuur als om zijn collectie zeldzame boeken en manuscripten. De bouw van het indrukwekkende gotische bouwwerk nam 10 jaar in beslag en werd in 1900 voor het publiek geopend. Tot de uitgebreide collectie behoren een fragment van Geoffrey Chaucer’s manuscript “The Canterbury Tales”, maar ook de persoonlijke brieven en papieren van schrijvers, militaire generaals en meer. Er is zelfs een papyrus fragment van het Evangelie van Johannes uit de Bijbel. Men gelooft dat het fragment het vroegste deel is van een geschrift uit het Nieuwe Testament dat ooit gevonden is.

Recente bezoekers zeiden dat de architectuur verbluffend is, en vergeleken het met een scène uit de wereld van “Harry Potter”. Hoewel statieven en flitsfotografie niet zijn toegestaan, raadden recensenten aan verschillende foto’s van het interieur te maken (zonder flits). Anderen raadden een stop in het toilet aan om een blik te werpen op de Victoriaanse toiletten, die sinds 1900 grotendeels onveranderd zijn gebleven.

De John Rylands Library is open op zondag en maandag van 12 tot 17 uur en van dinsdag tot zaterdag van 10 tot 17 uur. De bibliotheek ligt aan een straat die Deansgate heet, midden in het centrum van de stad, en is gratis te bezoeken. Voor meer informatie kun je terecht op de website van de bibliotheek.

2. Kunstgalerie Manchester

Kunstgalerie Manchester

De Manchester Art Gallery, opgericht in 1823, kan bogen op een collectie van meer dan 25.000 voorwerpen die in 200 jaar bijeengebracht werden. Bijzonder is de pre-Rafaëlitische collectie. Er is ook een kostuumcollectie met klederdrachten van de jaren 1600 tot nu. Gezinnen met jongere kinderen zullen de ontdekkingsreizigers-gereedschapsgordels van het museum met verrekijkers, vergrootglazen en meer voorwerpen op prijs stellen. Plus, bezoekers kunnen bijtanken in twee cafés ter plaatse.

Recente bezoekers zeiden dat het museum een geweldige plek is om mooie, romantische schilderijen te bekijken en zeker een stop waard is. Velen raadden ook aan zich te laven aan een gebakje in het café.

De Manchester Art Gallery is open van dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 17 uur en op maandag van 11 tot 17 uur; op de eerste woensdag van elke maand blijven de deuren open tot 21 uur. De galerie is gratis te bezoeken en ligt aan Mosley Street, bereikbaar via St. Peter’s Square of Market Street Metrolink tramhaltes. Meer informatie vind je op de website van de galerie.

3. Old Trafford

Old Trafford

Manchester United is een van de – zo niet de – meest gevierde voetbal (aka soccer) teams ter wereld. Het stadion van de ploeg heeft zelfs de bijnaam “Theatre of Dreams”. Stel je een zee van rood shirt dragende fans voor, verspreid over een langwerpig stadion, die uitzinnig juichen voor een geliefd stel getalenteerde sporters. Zelfs als je er niet aan toekomt de ploeg (en de uitgelaten menigte) in actie te zien, moet je tijd maken voor een rondleiding door het stadion. De rondleiding van 80 minuten voert je overal heen, van de kleedkamers tot de tunnel waar de spelers het veld opkomen en nog veel meer.

Recente bezoekers adviseerden dat er bij de rondleiding veel gewandeld en trappen beklommen moeten worden en raadden aan een uur voor de rondleiding begint aan te komen. Anderen zeiden dat de rondleiding ook voor niet-voetbalfans geweldig is en raadden een bezoek aan het museum sterk aan.

Terwijl de prijzen van kaartjes voor het bekijken van een voetbalwedstrijd variëren naar zitplaats, leeftijd en tegenstander, kun je voor 25 pond (ongeveer $33) een rondleiding door het stadion krijgen. De kaartjes zijn 12 maanden geldig. Het stadion is open van maandag tot en met zaterdag van 9.30 tot 17.00 uur en zondag van 10.00 tot 16.00 uur, hoewel het op wedstrijddagen gesloten is. Je kunt de tram nemen van het stadscentrum naar Old Trafford Station om het stadion te bereiken. Meer informatie vind je op de website van Old Trafford.

Ook interessant misschien?