Europa

Waarom naar Cinque Terre gaan

Cinque Terre

Cinque Terre (spreek uit als CHINK-weh TAY-reh) – vertaald als vijf landen en ook bekend als 5 Terre – is een verzameling van vijf stadjes langs de Ligurische kust in Noordwest-Italië. Monterosso, Manarola, Vernazza, Corniglia en Riomaggiore, vroeger afgelegen vissersdorpjes, zijn nu per trein met elkaar verbonden, en de rest van de wereld heeft kennis genomen van hun ontspannen sfeer, hun heerlijke olijven en wijn, en hun transcendente paden die door de stadjes slingeren en de kustlijn omhelzen. De hele streek is zelfs zo populair geworden dat hij is aangewezen als nationaal park en als UNESCO Werelderfgoed. Hoewel je maar een paar dagen nodig hebt om Cinque Terre te verkennen, is het zeker een bestemming die de moeite waard is om aan je Italiaanse vakantieprogramma toe te voegen. In feite nemen veel bezoekers een paar dagen in Cinque Terre om de benen te strekken en het hoofd leeg te maken na intense dagen toeren door het bruisende Rome of het met kunst gevulde Florence. Veel van de beste Italië rondreizen bieden georganiseerde dagtochten naar de stadjes – een goed alternatief als je niet zelf vervoer naar het gebied wilt zoeken.

3 Beste dingen om te doen in Cinque Terre

Trekken of wandelen over de paden die de kleine dorpjes van Cinque Terre met elkaar verbinden is hier de belangrijkste attractie. Bedenk dat ze allemaal ingesloten zijn binnen het Parco Nazionale Cinque Terre en dat voor sommige paden een kleine vergoeding gevraagd wordt. Je kunt een Cinque Terre Card kopen voor toegang tot alle paden van Cinque Terre. Reizigers moeten ook de tijd nemen om van de paden af te stappen en de straten van de verschillende dorpjes te verkennen. De streek vanaf het water bekijken via een boottocht is een ander populair tijdverdrijf in Cinque Terre. Voor hulp bij het navigeren door de stadjes kun je je opgeven voor een van de beste Italië rondreizen, waarvan er vele georganiseerde dagtochten naar Cinque Terre bieden die vertrekken uit grote steden als Florence.

1. Voetpad Monterosso

Voetpad Monterosso

Het pad dat Monterosso met Vernazza verbindt is mooi maar uitdagend. Bij het begin van het pad moeten reizigers een ontmoedigend aantal trappen op, maar de uitzichten over citrusboomgaarden en wijngaarden maken de klim meer dan goed. Na de eerste beklimming biedt het overwegend vlakke pad uitzichten op de zee en vergezichten over Monterosso en Vernazza. Op kaarten zie je dit gemarkeerd als het “Blauwe Pad” en gelabeld met een nr. 2.

Recente reizigers waren het erover eens dat je een redelijk goede conditie moet hebben om deze wandeling van Monterosso naar Vernazza te proberen, want aan het begin van het pad moet een steile helling worden overbrugd. Anderen raden aan je wandeling vroeg in de ochtend te beginnen om de hitte en de hordes andere toeristen te vermijden.

Om het beginpunt van de wandeling te vinden, ga je naar het oostelijk deel van de oude stad Monterosso en zoek je het kleine voetpad dat naar Hotel Porto Roca leidt. Neem van daar het voetpad dat gemarkeerd is met een klein rood-wit gestreept bordje. Als je een lange trap begint te beklimmen die uitkijkt over wijngaarden en boomgaarden, weet je dat je de goede kant op gaat. Als je nog geen toegang tot het Parco Nazionale Cinque Terre hebt gekocht, moet je bij het begin van de wandeling een paar euro betalen. De wandeling, die iets meer dan 2 mijl kronkelt, duurt gemiddeld 90 minuten. Kijk voor meer informatie op deze website.

2. Nationaal Park van Cinque Terre

Nationaal Park van Cinque Terre

Met slechts ongeveer 15 vierkante mijl is het Parco Nazionale Cinque Terre een van de kleinste nationale parken in Italië, maar met een bevolking van ongeveer 4.000 is het ook een van de meest bewoonde. In feite is dat wat dit nationale park – ook Park van de Mens genoemd – zo uniek maakt, want eeuwenlang bebouwden de bewoners van Cinque Terre het steile, glooiende land en bouwden ze stenen muren om het in te sluiten. In 1997 werd het ook UNESCO Werelderfgoed.

Bezoekers aan het Parco Nazionale Cinque Terre waren lovend over hun uitstapjes naar de vijf stadjes die samen het Parco Nazionale Cinque Terre vormen. Recensenten waren dol op de sfeer, de uitzichten, het eten en de mensen, maar waarschuwden ook dat de stadjes overvol zijn met toeristen. Velen planden een dagtocht vanuit Milaan of Florence en raadden reizigers met weinig tijd aan hetzelfde te doen (kijk bij Trenitalia voor de dienstregeling van de treinen).

Er wordt een kleine vergoeding gevraagd voor een bezoek aan Parco Nazionale Cinque Terre, maar de handigste manier om die te betalen is met de Cinque Terre Card, die toegang geeft tot alle paden van de Cinque Terre. Een pas voor volwassenen voor een dag kost 7,50 euro (ongeveer $ 9) en geeft je toegang tot het hele park, de toiletten en busritten tussen de trailheads. Meer informatie vind je op de website van het park.

3. Vernazza Trail in Corniglia

Vernazza Trail in Corniglia

Sentiero Vernazza a Corniglia is de naam die gegeven is aan de wandeling die Vernazza met Corniglia verbindt. Onderweg genieten wandelaars van uitzichten op weiden, olijfgaarden en wijngaarden terwijl ze de slaperige dorpjes Prevo en San Bernardino passeren op hun weg naar Corniglia. Je kunt halverwege de Cinque Terre dorpjes ook van de route afwijken voor een bezoek aan het kleding-optionele strand, Guvano.

Recente bezoekers noemden Sentiero Vernazza a Corniglia een half inspannende wandeling. Sommigen raden een trekking van Vernazza naar Corniglia (versus Corniglia naar Vernazza) sterk aan, omdat het eerste deel van de wandeling een steile helling heeft en losse rotsen die moeilijk af te dalen kunnen zijn. Recensenten raden ook aan vroeg in de ochtend te beginnen om de middagdrukte en de zon te vermijden. Je zult ook het weer willen checken – als er regen in de voorspelling zit, kan de tocht nog moeilijker zijn.

De Sentiero Vernazza a Corniglia is een deel van het populaire blauwe pad, dat ook de namen “No. 2” en “Sentiero Azzurro” draagt. Je hebt je Cinque Terre Card nodig om het pad te betreden. Je doet er iets minder dan twee uur over om de 2 mijl lange wandeling te doorkruisen, en je vindt het beginpunt naast het CECIO Ristorante Camere in Corniglia of het Caso Cato in Vernazza. Onderweg waren recente bezoekers blij een koffiehuis en een restaurant te vinden.

Ook interessant misschien?