Europa

Waarom naar Lissabon gaan

Lisabon

Lissabon, dat vaak over het hoofd wordt gezien voor zijn populaire Europese neven, is gespecialiseerd in het verleiden van toeristen tot zijn relaxte charme. Hoog op zeven heuvels kronkelen de steegjes tussen kleurrijke, eeuwenoude gebouwen. Het grillige Sint-Joriskasteel steekt uit tegen de skyline en verleent een oud-wereld-mysterie aan de ontluikende kosmopolitische stad. En ondanks de moderne strakke gebouwen die langzaam overal in de stad verrijzen, houdt het dorpsleven sterk stand.

Maar er is meer in Lissabon dan de hele dag in koffiehuizen te luieren en pastéis de nata (custardtaartjes) te knabbelen: Van het verkennen van de Fado clubs in Bairro Alto tot het bewonderen van het uitzicht op de top van de Santa Justa Lift; van luieren op de stranden van Cascais tot schatzoeken op de historische Feira da Ladra rommelmarkt; van het vergapen aan de reusachtige displays in het Oceanarium tot het smullen van bacalhau (gezouten kabeljauw); de kusthoofdstad van Portugal is rijk aan mogelijkheden.

3 Beste dingen om te doen in Lissabon

Lissabon is waarschijnlijk het bekendst om zijn kolonialistische geschiedenis, sierlijke architectuur en traditie van Fadomuziek. Maar sommige van zijn beste kenmerken zitten in het alledaagse – spectaculaire vergezichten op heuveltoppen in Alfama of bij het Sint-Joris kasteel, aangenaam weer het hele jaar door en vriendelijke plaatselijke bewoners. Om hiervan te genieten neem je comfortabel schoeisel mee en een zakkaart van het openbaar vervoer, of stap gewoon op Tram 28 om alles te zien. Plan een halve tot een hele dag om de aan het water gelegen wijk Belém te verkennen, of plan misschien een dagtocht naar het paleisrijke Sintra, dat 20 mijl ten noordwesten van Lissabon ligt.

1. Tram 28

Tram 28

San Francisco heeft zijn kabelbanen, Londen zijn rode dubbeldekker bussen en Lissabon heeft zijn trams. Vooral tram 28, die zich uitstrekt van Martim Moniz tot Campo Ourique, voert de reizigers over een toeristvriendelijke route. Hij rijdt niet alleen door enkele van de meest opmerkelijke buurten van de stad, waaronder Graça, Baixa en Bairro Alto, maar ook langs populaire attracties, zoals het Sint-Joris kasteel en Alfama. Behalve een schilderachtige route worden ook de auto’s zelf als deel van de belevenis beschouwd. Veel van de trams in Lissabon, waaronder enkele die op de Tram 28 route gebruikt worden, zijn dezelfde die in de Tweede Wereldoorlog gebruikt werden, dus verwacht geen airconditioning, of een soepele reis op en rond de heuvels van de streek. Maar maak je geen zorgen, zeiden recente reizigers, het hoort allemaal bij de charme van de tram.

Sommige bezoekers raden aan met de tram de steile Alfama heuvel op te gaan en dan terug naar beneden te lopen om de buurt te verkennen. Door de populariteit van de tram raken de tramwagons snel vol, dus zorg dat je vroeg of later op de dag komt om lange rijen te vermijden. Door de populariteit van de tram bij toeristen is hij ook een doelwit voor zakkenrollers. Vergeet niet je bezittingen in de gaten te houden, vooral camera’s.

De tram kost 2,90 euro (minder dan $ 4) enkele reis en kaartjes zijn te koop aan boord en bij kiosken in de stad. Als je een 24-uurs kaartje voor het openbaar vervoer kocht, is je tramtarief inbegrepen. De uren van tram 28 hangen af van de route, de dag van de week en de tijd van het jaar. Over het algemeen kunnen bezoekers verwachten dat de dienst begint na 7:30 uur en eindigt om 21:15 uur. Voor meer informatie kun je terecht op de vervoerswebsite van Lissabon.

2. Belém

Belém

Het aan het water gelegen Belém is een historische wijk die onderdak biedt aan enkele van Lissabon’s belangrijkste monumenten, musea en een heel populair Portugees taartcafé, de Pasteis de Belém. Hier vind je het Jerónimos Klooster, de Belém Toren, het Ontdekkingen Monument, het Belém Paleis (de officiële residentie van Portugals president), het Coleção Berardo Museum en ook een aantal schilderachtige tuinen. Zoals het Ontdekkingsmonument mooi illustreert, is Belém belangrijk omdat het in het tijdperk van de Ontdekkingen een populaire vertrekplaats was. Enkele opmerkelijke avonturiers die vanuit Belém inscheepten zijn Vasco da Gama, die als eerste rechtstreeks van Europa naar India voer, en Ferdinand Magellan, die aan boord was van het eerste schip dat met succes de wereld rondzeilde. Bovendien maakte Christoffel Columbus hier ook een tussenstop op zijn terugreis van de Amerika’s naar Spanje.

Recente reizigers genoten van alles wat Belém te bieden heeft, vooral van de schitterende Belém Toren en het Ontdekkingsmonument. De meeste bezoekers toonden zich echter teleurgesteld over de hoeveelheid toeristen die schijnbaar altijd op de plekken zijn. Daarom raadden sommige reizigers aan om in plaats van in lange rijen te wachten om naar binnen te gaan, gewoon een pastel de nata (Portugees eiertaartgebakje) te pakken bij Pasteis de Belém, een mooie lange wandeling langs de oever van de Taag te maken en de attracties aan de waterkant buiten te bewonderen. Houd er rekening mee: Als je naar Belém bent gekomen om de topattracties te zien, waaronder de toren van Belém en het Jerónimos klooster, zijn deze monumenten niet open op maandag.

Belém ligt ongeveer 6 mijl ten westen van het centrum van Lissabon en is bereikbaar per tram of bus.

3. Alfama

Alfama

Sommige toeristen kiezen ervoor Tram 28 door de Alfama wijk te nemen omdat die zo heuvelachtig is, maar of je nu kiest om wat calorieën te verbranden of de tramdrukte te trotseren, een bezoek aan het schilderachtige Alfama is een must. Met een geschiedenis die teruggaat tot de Moren wordt Alfama gekenmerkt door smalle, geplaveide straatjes die kronkelen langs tientallen schilderachtige winkeltjes, gezellige restaurants en traditionele Fado clubs, die allemaal gehuisvest zijn in historische maar goed bewaarde architectuur. Populaire stadsattracties zoals het Sint-Joris kasteel, de Sé kathedraal en Feira de Ladra liggen ook in Alfama.

Reizigers komen in drommen om te getuigen van de befaamde charme van de wijk (en van wat straatkunst), en zeggen dat dit de beste plaats is om Lissabon te leren kennen. Bezoekers zeggen ook dat dit geen wijk is om doorheen te waaien, maar eerder je tijd mee te nemen en erin te verdwalen. Vergeet de kaart en laat je dwalen door de kleurrijke straten, neem een drankje in de openlucht in een steegje, of zoek een van de vele uitkijkpunten van de wijk op, zoals de populaire Miradouro de Santa Luzia, of de Miradouro Sophia de Mello Breyner Andresen.

Wil je voorkomen dat je tijdens je hele bezoek aan Alfama bergop moet lopen, overweeg dan de tram nr. 12 of 28 te nemen tot aan de Largo da Graca. Van daaruit kun je door Alfama bergafwaarts lopen.

Ook interessant misschien?