Europa

Waarom naar Amsterdam gaan

Amsterdam

Geloof niet alles wat je hoort over Amsterdam. Ja, deze Nederlandse stad heeft een lakse kijk op vrouwen die lonken naar zaken op de Wallen en “coffeeshops” die een onorthodoxe soort kruid verkopen aan een rokende clientèle, maar deze beschrijvingen schrapen slechts de oppervlakte. Op een gegeven moment, tijdens een uitstekende Indonesische maaltijd, een wandeling langs de grachten in de avondschemering of een winkelexcursie door de boetiekjes van de Negen Straatjes, zult u zich realiseren – zoals vele reizigers voor u – dat er veel meer is in Amsterdam dan u misschien had gedacht.

En hoewel de losse zedenwetten van de stad een studentenpubliek lijken aan te trekken, is Amsterdam ook ideaal als romantisch uitje voor twee of een educatief uitstapje met de kinderen. Met attracties die variëren van fietsen langs een doolhof van grachten tot het herdenken van de Holocaust door de ogen van Anne Frank; van het verkennen van het wervelende expressionisme van Vincent van Gogh tot luieren in het uitgestrekte Vondelpark, komt Amsterdam tegemoet aan een verscheidenheid aan reizigersvoorkeuren.

3 Beste dingen om te doen in Amsterdam

Amsterdam biedt veel meer dan ondeugd. Voor cultuurliefhebbers zijn er het Van Gogh Museum van wereldklasse, het Rijksmuseum en winkelen in de Negen Straatjes. Wie met kinderen reist, kan genieten van een bezoek aan het Vondelpark en het NEMO Science Museum, een fietstocht met het hele gezin of een kennismaking met de Amsterdamse liefde voor pannenkoeken. Rondleidingen op de fiets, rondvaarten door de grachten en dagtochten naar het platteland bieden nog meer manieren om het beste uit je tijd in Amsterdam te halen. En natuurlijk mag je de feestscene van koffiehuizen, homobars, nachtclubs en meer niet missen.

1. Vondelpark

Vondelpark

Het Vondelpark, gelegen ten zuidwesten van het stadscentrum, is het favoriete lommerrijke toevluchtsoord van zo ongeveer iedereen. Niet alleen is het het grootste stadspark in Amsterdam, het is ook een van de meest vereerde in heel Nederland. De meeste recente reizigers zeiden dat ze genoten van mensen kijken en picknicken in het park, maar andere recensenten raden het vermijden van een late-night bezoek als het park kan een beetje beangstigend zodra de zon ondergaat. Gedurende de dag, hoewel, het park is gevuld met koppels, gezinnen en vrienden, en is zeker een bezoek waard.

Vijvers, velden en speelplaatsen zijn met elkaar verbonden door kronkelende paden, die ook lopen langs een openluchttheater, een rolschaatsverhuur, een rozentuin, verschillende cafés en een reeks standbeelden en sculpturen. Van zonsopgang tot zonsondergang kunt u trams 1, 2 of 5 nemen naar het Leidseplein, en dan is het nog maar twee minuten lopen naar de ingang van het park. Het park is gratis te bezoeken.

2. Jordaan

Jordaan

Als u van geschiedenis, cultuur en eten houdt, dan zult u tijd willen vrijmaken voor een wandeling of een rondleiding door de Amsterdamse Jordaan. Deze schilderachtige buurt ligt een paar straten ten westen van het centraal station van de stad en wordt begrensd door de Brouwersgracht, Prinsengracht, Leidsegracht en Lijnbaansgracht en zit vol met eetgelegenheden, speciale winkels, bars en kunstgaleries. Bovendien vindt u het Anne Frank Huis en de Negen Straatjes net ten oosten van de oostelijke omtrek van de Jordaan.

Reizigers bevelen een wandeling door de Jordaan ten zeerste aan en voegen eraan toe dat de koele sfeer, de prachtige omgeving en de top-notch cafés en restaurants een bezoek meer dan rechtvaardigen. Vergeet niet uw camera mee te nemen, want volgens bezoekers biedt het gebied volop fotomogelijkheden. Voor een meer diepgaande blik op de culinaire scene van de buurt kunt u zich aanmelden voor de Jordaan Food Tour van Eating Amsterdam Food Tours. Of bezoek de Jordaan op een zaterdag tussen 9.00 en 16.00 uur om te genieten van de Biologische Noordermarkt (een markt met verkopers van gebakken goederen, lokale kazen, crêpes en meer).

Door de centrale ligging is de Jordaan gemakkelijk te voet te bereiken vanaf bezienswaardigheden als het Rijksmuseum, het Koninklijk Paleis Amsterdam en het Van Gogh Museum die u niet mag missen. De buurt is ook bereikbaar via verschillende buslijnen en de trams nrs. 3, 5, 7, 13, 17 en 19. De buurt is 24 uur per dag vrij te verkennen, maar vergeet niet om euro’s of uw creditcard mee te nemen als u van plan bent om iets te gaan drinken of eten, souvenirs te kopen of attracties in de buurt te bezoeken. Om meer te weten te komen over wat er allemaal te zien en te doen is in de Jordaan, kijk dan op de website van het Amsterdam Tourism Board.

3. Anne Frank Huis

Anne Frank Huis

In het Anne Frank Huis zien reizigers de plek waar nog niet zo lang geleden de 15-jarige Anne Frank een dagboek schreef dat een bestseller zou worden. Reizigers kunnen zich voorstellen hoe het zou zijn om meer dan twee jaar verborgen te blijven, om vervolgens verraden te worden en naar een concentratiekamp te worden gebracht. Het museum bevat historische documenten, foto’s, filmbeelden en bezittingen van de onderduikers en degenen die hen bijstonden. Frank’s originele dagboek en andere notitieboekjes zijn ook te bezichtigen, hoewel originele voorwerpen uit het bijgebouw niet te zien zijn, omdat het tijdens de oorlog van zijn inhoud werd ontdaan. Een gratis audiogids – beschikbaar in negen talen – is inbegrepen bij de toegang.

Bezoekers beschreven de ervaring als educatief maar emotioneel, ondanks de relatief korte tijd die nodig is om het huis te bezichtigen (ongeveer een uur). Reizigers ook gezegd dat er zijn meestal altijd grote drukte en lange rijen, dus je zult willen vooruit te plannen. Verschillende van de beste rondleidingen in de stad stoppen hier – overweeg je in te schrijven voor een rondleiding als je een beetje begeleiding wilt tijdens je bezoek.

Het Anne Frank Huis is dagelijks geopend van 9.00 tot 22.00 uur van 1 april tot eind oktober en van 9.00 tot 19.00 uur van 1 november tot eind maart, met verlengde openingstijden (tot 22.00 uur) op zaterdagen. De toegang kost 9 euro (ongeveer 11 dollar) voor volwassenen en 4,50 euro (ongeveer 5 dollar) voor kinderen van 10 tot 17 jaar; tel daar nog eens een halve euro bij op voor online kaartjes kopen (die op dit moment verplicht zijn).

Als je wilt genieten van een 30 minuten durende inleiding in het levensverhaal van Anne Frank, kun je een inleidend programmakaartje boeken. Dit kost 14,50 euro (bijna $18) voor volwassenen en 10 euro (bijna $12,50) voor kinderen van 10 tot 17 jaar (en is inclusief toegang tot het huis). Houd er rekening mee dat de vraag naar kaartjes bijna altijd groter is dan het aanbod. Bezoekers moeten er ook rekening mee houden dat tot 1 juli 2018 tickets alleen online kunnen worden gekocht. Tot de faciliteiten ter plaatse behoren een museumwinkel en een café. U kunt het museum bereiken met trams 13, 14 en 17 naar de halte Westermarkt. Het museum ligt op ongeveer 20 minuten lopen van het Centraal Station. Houdt u er rekening mee: Fotograferen in het museum is niet toegestaan. Kijk voor meer informatie op de website van het Anne Frank Huis.

Ook interessant misschien?