Site Loader
Wenen

De geschiedenis ligt in het hart van Wenen, zowel letterlijk als figuurlijk. De smalle straatjes van de Innere Stadt (Binnenstad) kronkelen door verouderde gebouwen en zorgen voor een sfeer die zo authentiek is dat je bijna verwacht dat een Wener als componist Wolfgang Amadeus Mozart of psycholoog Sigmund Freud een geplaveide hoek omkomt en je begroet met “guten tag”. Extravagante barokke paleizen van de Habsburgse monarchie doemen op over de stad, net zoals de klassieke aria’s van Mozart uit eigentijdse cafés schallen. Als het cultuur is die je zoekt, dan vind je het hier.

Maar er is meer in deze stad dan alleen muziek en vorsten. Wenen is ook een prima plaats om geld uit te geven, met onafhankelijke boekwinkels die naast haute couture om zaken wedijveren. Er is ook een verrassend aantal attracties voor de kleintjes, waaronder een pretpark en een dierentuin van topkwaliteit. En hoewel veel Weners zich ‘s avonds vroeg terugtrekken, betekent dat niet dat jij dat ook moet doen; sluip naar een van de bars langs de Bermudadriehoek van de stad, of ga langs bij een van de wijntavernes die langs het Weense Woud liggen.

3 Beste dingen om te doen in Wenen

Wenen is een stad die geniet van haar verleden, en ze heeft de attracties om dat te bewijzen. Of je nu geïnteresseerd bent in de lang regerende Habsburgse familie, klassieke muziek gecomponeerd door Wenen’s eigen Mozart, of antiek; deze stad heeft genoeg om je dagenlang te vermaken. De meeste bezienswaardigheden liggen in de Innere Stadt, zoals het Haus der Musik (Huis van de Muziek) en het MuseumsQuartier Wien. Maar ook die welke niet centraal gelegen zijn, zoals het paleis Schönbrunn, zijn gemakkelijk te bereiken.

1. St. Stephen’s kathedraal (Stephansdom)

St. Stephen's kathedraal (Stephansdom)

Deze massieve kathedraal torent boven de straten van de Innere Stadt uit en is het ware middelpunt van Wenen. De Stephansdom staat sinds het begin van de 12de eeuw op deze plek, maar behalve de Riesentor (Reuzenpoort) en de Heidentuerme (Torens van de Heidenen) is er weinig van het origineel overgebleven. Het gotische bouwwerk dat er nu staat werd begin 1300 gebouwd en overleefde de Turkse belegering van 1683. Het was hier dat rouwenden in 1791 hun eer kwamen bewijzen aan Amadeus Mozart. In 1805 gebruikte Napoleon de deuren van St. Stephen’s om zijn afscheidsedict te posten. En ze doorstond aanvallen van zowel Duitse als Russische legers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vandaag blijft deze verbluffende kathedraal een actief bedehuis, een nationaal icoon en een toeristische topattractie.

Nadat je het hoofdgedeelte hebt bezichtigd, ga je ondergronds naar de catacomben waar veel slachtoffers van de Grote Pest van Wenen te ruste werden gelegd. Ga verder naar de gruft, of grafkelder, waar talrijke urnen de overblijfselen van leden van de Habsburgse koninklijke familie bevatten. Voor je vertrekt, moet je de 343 treden naar de top van de Zuidertoren beklimmen of de lift gebruiken om het uitkijkterras bij de Noordtoren te bereiken – je wordt getrakteerd op een spectaculair uitzicht. Bezoekers noemen dit een van die “must-visit” attracties in Europa, en roemen de prachtige kerk en de omgeving.

De St. Stephansdom is open van maandag tot en met zaterdag van 6 tot 22 uur en op zondag van 7 tot 22 uur. De toegang tot het hoofdgedeelte is gratis, maar je moet ongeveer 5 euro (ongeveer $ 6) neertellen om de catacomben te bezoeken of de torens te beklimmen. Bedenk dat hier nog steeds diensten worden gehouden – die je meer dan welkom bent bij te wonen – dus het is belangrijk respectvol te zijn. Meer informatie, ook over de misuren, vind je op de website van de kathedraal.

2. Museum voor Schone Kunsten (Kunsthistorisches Museum)

Museum voor Schone Kunsten (Kunsthistorisches Museum)

De werken in het Kunsthistorisches Museum, of Museum voor Schone Kunsten, variëren van oude Egyptische en Griekse voorwerpen tot meesterwerken van talrijke Europese meesters, waaronder Titiaan, Velasquez, Van Dyke en Rubens. De collectie hier is zelfs zo uitgebreid dat de muren van het paleis Hofburg er volgens velen kaal bij lijken. Ook het gebouw zelf, dat in 1891 voor het publiek openging, maakt indruk op reizigers; op de gevel staan sierlijke beeldhouwwerken.

Recente reizigers waardeerden de grote verscheidenheid aan werk dat in dit museum te zien is en merken op hoe groot het gebouw is en hoeveel kunst er in bewaard wordt. Enkelen stelden voor de dag te breken met een snelle kop koffie in de winkel ter plaatse.

Het Museum voor Schone Kunsten, dat ingeklemd ligt aan de Ringstrasse tussen het Hofburg Paleis en het MuseumsQuartier, is geopend van dinsdag tot zondag van 10 tot 18 uur, met verlengde openingstijden op donderdagavond. In de zomer is het museum dagelijks geopend en werkt het op dezelfde uren. De toegang (die ook de toegang tot de Keizerlijke Schatkist in het paleiscomplex Hofburg omvat) bedraagt 15 euro (ongeveer $ 17) voor volwassenen en rondleidingen en audiotours kosten 4 euro (ongeveer $ 5) extra. Kinderen van 19 jaar en jonger mogen gratis naar binnen en wie een Vienna Card heeft, krijgt korting op de toegang. Meer informatie vind je op de website van het museum.

3. Paleis Schönbrunn

Paleis Schönbrunn

Oorspronkelijk in 1696 gebouwd als jachtslot, werd paleis Schönbrunn later de officiële Habsburgse zomerresidentie. Onder de supervisie van Maria Theresia (de enige vrouwelijke Habsburgse heerser) ontwikkelde Schönbrunn zich tot een uitgestrekt paradijs met sierlijke kamers en uitgestrekte uitbundige tuinen, vergelijkbaar met het paleis van koning Lodewijk XIV van Frankrijk in Versailles. Een rondleiding voert je door de appartementen die toebehoorden aan zowel Maria Theresia als keizer Frans Jozef, zijn vrouw Elisabeth, en aartshertog Frans Karl. Andere hoogtepunten zijn de Blauwe Trap, de Spiegelzaal en de Ceremoniezaal. Plan ook minstens een uur door te brengen in de tuinen, die met elkaar verbonden zijn door schaduwrijke promenades die zich diagonaal uitstrekken vanaf de Gloriette, een schitterende boog in Romeinse stijl die uitkijkt over een uitgestrekt zwembad. Op het terrein ligt Tiergarten, de oudste dierentuin ter wereld.

Reizigers zeggen dat het terrein mooi is, de rondleiding inzichtelijk en de dierentuin onderhoudend voor het hele gezin, maar velen waarschuwen voor hoe druk deze attractie wordt. Velen raden aan ‘s morgens vroeg een bezoek te brengen om de drukke sfeer te vermijden.

Het paleis Schönbrunn, dat een groot deel van Hietzing (13de Wijk) ten zuidwesten van de Innere Stadt inneemt, is dagelijks geopend om 8.30 uur (de sluitingstijden variëren naargelang het seizoen). De toegang varieert van ongeveer 14 tot 20 euro (ongeveer $16 tot $23) voor volwassenen en ongeveer 10 tot 12 euro ($11 tot $14) voor kinderen, afhankelijk van de soort rondleiding die je kiest en of je een gids gebruikt. Je moet een paar euro extra betalen om bepaalde delen van de tuinen te verkennen. Meer informatie vind je op de website van het paleis.

Naar de winterzon

Fietsvakanties in Europa

Tui Ski Express

Stedentrip Excursie Reizen

Stedentrip ? Met de trein