Site Loader
Split

De op een na grootste stad van Kroatië heeft enkele eersteklas charmes. Ten eerste ligt Split (uitgesproken zoals het gespeld wordt) aan de glinsterende Adriatische Zee in Midden-Dalmatië. Het glooiende terrein loopt af naar kiezelstranden en turkoois water, dat uitkijkt op naburige eilanden zoals het trendy Hvar. In de tweede plaats heeft het een ongelooflijke hoeveelheid geschiedenis gekend: denk aan de Romeinse keizer Diocletianus, die hier in 295 n.Chr. met de bouw van zijn paleis begon. Maar ondanks zijn historisch cachet zit Split niet vast in het verleden. Tegenwoordig vind je in het labyrintische middeleeuwse paleis bijvoorbeeld levendige bars, hippe restaurants en trendy winkels. Bovendien schijnt de zon bijna altijd in Split, en is het nog steeds relatief goedkoop om het te bezoeken – dus de vraag is, wat weerhoudt je ervan te gaan?

3 leukste dingen om te doen in Split

Split heeft reizigers veel te bieden. In de op een na grootste stad van Kroatië staat bijvoorbeeld het paleis van Diocletianus, een UNESCO Werelderfgoed dat ook het bruisende hart van de stad is met zijn bars, restaurants en winkels. Het fort van Klis zal geschiedenisfanaten en fans van “Game of Thrones” aanspreken (het is te zien in het vierde seizoen). Plus, met zijn ligging aan de kust is Split ook een springplank naar enkele van de mooiste eilanden van Kroatië, waaronder Hvar.

1. Split oude stad

Split oude stad

De Oude Stad van Split omvat het paleis van Diocletianus, plus de straten die naar het westen lopen tot aan Marmontova. In deze voetgangersvriendelijke wijk lopen reizigers over middeleeuwse geplaveide straatjes, omzoomd met moderne restaurants, bars, winkels en hotels. Je kunt stoppen in Nadalina voor fijnproeverchocolade, Croata voor zijden halsdoeken en Ribarnica, de vismarkt, vooral als je logies hebt geboekt met een keukentje waar je kunt koken. Overal in de Oude Stad vind je borden die je de weg wijzen naar bedrijven en bezienswaardigheden, maar omdat het een doolhof van steegjes is, zul je ook een plattegrond willen halen bij je hotelconciërge.

Recente reizigers genoten van het slenteren door de smalle straatjes en steegjes van Old Town – snuffelend in de waren van de verschillende winkels en even stoppen voor een adempauze bij de restaurants en bars. Sommige bezoekers raden aan een gids te boeken die je door de wijk rondleidt, en zeggen dat je een rijkere ervaring zult hebben dan wanneer je op eigen houtje ronddwaalt. Split Walking Tours krijgt vooral hoge cijfers van recente reizigers, dankzij de deskundige, boeiende gidsen.

Houd er rekening mee dat, omdat dit gebied bijna uitsluitend voor voetgangers bestemd is, het parkeren van een auto hier moeilijk kan zijn. De Oude Stad is 24 uur per dag vrij toegankelijk, maar de openingstijden voor winkels en restaurants kunnen per plaats verschillen.

2. Paleis van Diocletianus

Paleis van Diocletianus

Als je het paleis van Diocletianus hoort, stel je je misschien een kasteel voor met zalen om te bezichtigen en kunstwerken om van te genieten, maar je zou je vergissen. In de vierde eeuw werd dit paleis opgericht als vesting, koninklijke woning en beveiligde stad. Tegenwoordig zijn de versterkte poorten open voor het publiek, en restaurants, winkels, bars en privé-woningen liggen verscholen in de straten om de bezoekers nog meer naar binnen te lokken. Bovendien is het openbare plein – de Peristijl van het paleis van Diocletianus – een van de levendigste van de hele streek, en mensen komen er op de meeste uren van de dag bijeen om te genieten van een drankje, live muziek en de algehele ambiance.

Sommige reizigers raden aan ‘s avonds te komen, als livemuziek de Peristijl vult. Weer anderen raden aan vroeg in de ochtend te komen om de drukte voor te zijn. De meeste recensenten waren eensgezind in hun wederzijdse betovering voor het paleis en de geschiedenis die het heeft meegemaakt. Maar ze raden bezoekers wel aan op hun tellen te passen, want de stenen looppaden kunnen glad zijn.

Je zult het paleis van Diocletianus, dat over het grootste deel van Oud Split verspreid ligt, niet kunnen missen. De toegang tot het paleis is gratis; het is 24 uur per dag en 7 dagen per week toegankelijk, hoewel de bedrijven van het pand op hun eigen uren werken. Meer informatie vind je op de website van het paleis.

3. Kathedraal van St. Domnius

Kathedraal van St. Domnius

Dit achthoekige gebouw werd in het jaar 311 opgericht als mausoleum voor Diocletianus, de beruchte vervolger van de christenen; tegen de zevende eeuw werd het omgebouwd tot kathedraal. In de jaren daarna drukten verschillende kunstenaars en ambachtslieden hun stempel op de kathedraal van St. Domnius, waaronder Split’s eigen gotische schilder Dujam Vuškovi, die de fresco’s van de vier evangelisten maakte. Tegenwoordig bezoeken de meeste reizigers het gebouw om een van ‘s werelds best bewaarde voorbeelden van Romeinse architectuur te zien, en ook om een glimp op te vangen van het schitterende uitzicht vanaf de top van de campanile en de doopkapel, die ook wel de Tempel van Jupiter wordt genoemd.

Sommige reizigers zeggen echter dat je, als je hoogtevrees hebt, de beklimming van de klokkentoren van St. Domnius beter kunt vermijden, want er is niet veel dat de bezoekers scheidt van de lange afdaling via de ronde trap.

Je kunt de kathedraal bezichtigen voor 35 kuna (ongeveer $ 5,50) en de klokkentoren voor 20 kuna (ongeveer $ 3,15), tussen maandag en zaterdag van 8 tot 19 uur, en op zondag van 12:30 tot 18:30 uur. Of je kunt deze werkende katholieke kerk gratis meemaken tijdens de zondagsmis. Kijk voor meer informatie op de Visit Split website.

Naar de winterzon

Fietsvakanties in Europa

Tui Ski Express

Stedentrip Excursie Reizen

Stedentrip ? Met de trein