Site Loader
Praag

Praag, een welvarende en bruisende stad, trekt nu meer toeristen dan ooit. Maar haar schilderachtige binnenstad verhult zowel een donkere erfenis als een veerkrachtig verleden. Praag, dat teruggaat tot ongeveer 870 na Christus, heeft talrijke omverwerpingen, invasies, branden en overstromingen doorstaan. Het is deze reputatie van overleven en doorzettingsvermogen die de Tsjechische hoofdstad zo fascinerend heeft gemaakt. Vandaag de dag vormen de verhalende kerken, smalle straatjes, het ontmoedigende kasteel op de heuvel en de met standbeelden omzoomde bruggen het decor van een stedelijk sprookje. Zelfs de meest afgematte reiziger zou moeite hebben de charmes van deze stad te weerstaan.

Praag was ooit een verborgen juweel, overschaduwd door zijn meer flitsende buren in het westen. Maar de stad kon haar wonderen niet al te lang geheim houden – nu is het een toevluchtsoord voor reizigers die ontzagwekkende ervaringen zoeken tegen betaalbare prijzen. Ook nu nog bieden topattracties – waaronder de beroemde Karelsbrug en de historische Praagse Burcht – gratis toegang en bieden veel hotels kamers voor een fractie van de prijs van andere Europese steden. Maar deze koopjesjagende erfenis heeft een tikkende klok, dus als je hoopt op een brand-uitverkoop prijs, is dit het moment om dat te doen.

3 Beste dingen om te doen in Praag

Praag bezit enkele van de schilderachtigste architectonische monumenten van Europa. Je vindt er de uitgestrekte Praagse Burcht, de bruisende Karelsbrug, de beroemde Astronomische Klok in de Oude Stad, en het eigenzinnige, art nouveau Dansende Huis. Praag is ook beroemd om zijn overvloed aan smakelijke bieren, pubs en bierhallen. Als je niet aan een pilsje zit te nippen, maak dan tijd voor culturele evenementen; opera’s en symfonieën trekken grote menigten en kunnen heel betaalbaar zijn. Als je een beetje hulp nodig hebt bij het navigeren door de stad, roep dan de hulp in van een plaatselijke bewoner door je in te schrijven voor een rondleiding.

1. Oude Stadsplein

Oude Stadsplein

Het Oude Stadsplein is een populaire plek in Praag, waar reizigers massaal op af komen vanwege de mooie architectuur, de kleurrijke geschiedenis en de levendige sfeer. Het plein is niet veel veranderd sinds het in de 12de eeuw werd aangelegd, toen het als de oorspronkelijke marktplaats van de stad fungeerde.

Het plein herbergt enkele van de meest historische bezienswaardigheden van de stad, waaronder het Oude Stadhuis, een van de beste plaatsen om een vogelvlucht over de stad te maken, en de Astronomische Klok van Praag, een mooi uurwerk dat dateert uit de jaren 1400. Andere architectonische hoogtepunten die op het plein te vinden zijn, zijn de Sint-Nicolaaskerk en de Kerk van Onze Lieve Vrouw vóór Týn, direct herkenbaar aan de twee gotische torenspitsen. Tot de nieuwste aanwinsten van het plein behoort intussen een monument dat in 1915 werd opgericht voor de religieuze hervormer Jan Hus. Er zijn hier ook verschillende restaurants die tijdens de warmere maanden op het plein uitlopen, waar zowel locals als reizigers op de patio’s van een kopje koffie of een biertje genieten. En als je tijdens de feestdagen op bezoek bent, verwacht dan dat het plein gevuld is met kerstmarkt-kopers.

Recente reizigers zeiden dat dit de ideale plek is om je reis in Praag te beginnen, plus dat het een geweldige plek is om achterover te leunen en mensen te kijken. Het kan er behoorlijk druk worden, maar de meeste mensen zeggen dat het nog steeds een must-see plek is. Voor meer aanwijzingen over de verscheidenheid aan bezienswaardigheden op het plein kun je een van de top rondleidingen door de stad overwegen. De wijk Oude Stadsplein is bereikbaar vanaf de metrohalte Staromestská. Als je van het uitzicht vanaf de top van het stadhuis wilt genieten, moet je betalen voor de rondleiding, die 250 koruna (of ongeveer $ 11) kost.

2. Karelsbrug (Karluv most)

Karelsbrug (Karluv most)

De Karelsbrug verbindt de Oude Stad (Staré Mesto) en de Kleine Stad (Malá Strana). Bezoekers komen hier om de sfeer op te snuiven, souvenirs te kopen en de 30 heiligenbeelden die de brug omzomen in het oog te houden. De beelden, die teruggaan tot 1357, werden tussen 1683 en 1928 vervaardigd om talrijke heiligen te eren.

Recente reizigers zeiden dat een bezoek aan de brug een must-do is, vooral als het je eerste keer in Praag is. Maar recensenten waarschuwen wel dat je waarschijnlijk te maken krijgt met claustrofobische zwermen toeristen en straatverkopers en dat je je waardevolle spullen goed in de gaten moet houden. Sommigen raden aan bij zonsopgang of zonsondergang te komen om de drukte te vermijden; de opstoppingen zijn ‘s middags het ergst, volgens reizigers. Een bezoek met een gids is een andere manier om de drukte te omzeilen.

Voor wie een unieke uitgaanservaring zoekt, is de vijf verdiepingen tellende nachtclub Karlovy Lázne een Praags instituut. Ze ligt ongeveer 150 voet van het oostelijke einde van de Karelsbrug en je vindt er in het weekend tot diep in de ochtend een gezellige mix van Praguers en reizigers.

3. Kasteel van Praag

Kasteel van Praag

In het bezit van het record voor het grootste samenhangende kasteelcomplex ter wereld, doet de Praagse Burcht dubbele dienst als het kantoor van de Tsjechische president en een populaire toeristische bestemming. Het complex waar het staat herbergt ook verschillende andere bezienswaardigheden.

De Praagse Burcht staat al meer dan duizend jaar op deze plek en bestrijkt een groot oppervlak. Het terrein, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, vertoont een verscheidenheid aan bouwstijlen, met alles van 10de-eeuwse Romaanse gebouwen tot gotische bouwwerken uit de 14de eeuw. In de loop van zijn geschiedenis hebben het kasteel en het gebied eromheen uitgebreide restauraties en verbouwingen doorgemaakt.

Het terrein omvat de St. Vitus Kathedraal, het Koninklijk Paleis, de St. Joris Basiliek en het Gouden Steegje – waar huizen zijn omgebouwd tot periode scènes om te laten zien hoe ambachtslieden in de oudheid leefden en werkten.

Sommige recente reizigers waren verbaasd dat het kasteel zelf niet zo groot is als ze zich hadden voorgesteld, maar ze voegden eraan toe dat de details van het paleis en de omringende gebouwen indrukwekkend zijn en de reis waard. Anderen waarschuwden dat sommige delen van het complex vol toeristenvallen zitten; je kunt misschien beter wachten met eten of een drankje in een andere buurt tot je klaar bent met sightseeing. Sommigen waarschuwden ook dat je moet betalen om de toiletten te gebruiken. Om je bezoek niet te delen met drommen andere toeristen, kun je het beste ‘s morgens bij de opening van het complex langskomen.

De toegang tot het terrein is gratis, maar sommige van de afzonderlijke sites vragen entree. Er zijn verschillende soorten combitickets die je toegang verlenen tot verschillende gebouwen. Reken op 350 koruna (of ongeveer $ 15,50) als je alle gebouwen wilt betreden. Audiogidsen en rondleiders zijn tegen betaling verkrijgbaar. De Praagse Burcht is bereikbaar met de metro vanaf het station Hradcany of je kunt Tram 22 nemen naar de halte Pražský Hrad. Je kunt ook de wandeling van een halve mijl naar het gebied maken vanaf de Karelsbrug. Het complex is dagelijks geopend van 6 tot 22 uur; andere historische gebouwen houden er andere openingstijden op na, die per seizoen variëren. Klik hier voor meer informatie.

Naar de winterzon

Fietsvakanties in Europa

Tui Ski Express

Stedentrip Excursie Reizen

Stedentrip ? Met de trein