Europa

Waarom naar Normandië gaan

Normandië

Aan de rand van het Kanaal, en een flink deel van Noord Frankrijk beslaand, is Normandië bekend om zijn Camembert kaas, zijn appelboomgaarden (dus ook cider en brandewijn) en zijn met koeienstruiken bezaaide landschap, compleet met schilderachtige steden en stadjes als Rouen, Bayeux en Giverny. Maar het wordt ook vereerd om zijn gedenkwaardige plaats in de geschiedenis. De stranden van Normandië, de plaats van de invasie van D-Day in 1944, zagen een dodental in de duizenden, maar ook een veranderend tij in de Tweede Wereldoorlog. De militaire begraafplaatsen, herdenkingsmusea en de D-Day landingsplaatsen brengen een enorm aantal bezoekers naar de streek.

Een ander hoogtepunt van Normandië is een van Frankrijks bekendste toeristische bezienswaardigheden, de verbluffende Mont Saint-Michel, maar bijna bij elke bocht vind je historische kastelen, kerken en charmante kleine stadjes. Je zou Normandië moeten bezoeken voor de geschiedenis, het eten en het trage levenstempo, maar je moet ook komen voor een voorproefje van Frankrijk op zijn vriendelijkst. Dit is niet het blitse Nice of Cannes – en ook niet het kosmopolitische Parijs – dit is waar de nuchtere Franse burgers samenkomen.

3 Beste dingen om te doen in Normandië

De bezienswaardigheden van Normandië liggen over de hele streek verspreid, dus we raden je aan ofwel een paar dagen in slechts een of twee steden door te brengen, ofwel een week of twee uit te trekken, een auto te huren en een cache te bekijken. Als je een fijnproever bent, zul je genieten van de overvloed in Trouville en Honfleur (denk: oesters aan het strand) of Camembert en Pont-l’Évêque (denk: kaas). Als je van de impressionistische werken van Monet houdt, overweeg dan een rondleiding door zijn huis in Giverny. Een schilderachtige maar indrukwekkende stad van cafés, musea en kathedralen vind je in Rouen (het wordt niet voor niets “de stad van de duizend torenspitsen” genoemd). En dan zijn er nog de D-Day Stranden en de oorlogsbegraafplaatsen in Bayeux, Caen en Colleville-sur-Mer.

1. Stranden van D-Day

Stranden van D-Day

De succesvolle Operatie Overlord van de Tweede Wereldoorlog vond plaats aan de kust van Frankrijk. Hoewel er zware Geallieerde slachtoffers vielen, keerde deze invasie het tij in de oorlog en hielp ze tot de val van Nazi Duitsland leiden. Tegenwoordig is dit stuk kust, dat de stranden Sword, Juno, Gold, Omaha en Utah omvat, gezamenlijk bekend als de D-Day Stranden.

Bezoekers kunnen met een rondrit of op eigen gelegenheid een tocht maken over de ongeveer 50 mijl lange strook zand en langs een aantal musea, gedenktekens en begraafplaatsen wippen die langs de kustlijn verspreid liggen. Als je zelf rijdt, begin dan in het stadje Arromanches, waar twee musea zijn die helpen context te geven aan de slagplaatsen. Ook de Amerikaanse begraafplaats in Colleville-sur-Mer en de bomkraters van Pointe-du-Hoc zijn bijzonder ontroerend. Als je liever iemand anders het rijden laat doen, raden recente bezoekers aan met een gids te gaan om het historische belang van het gebied ten volle te waarderen en een uitgebreid overzicht te krijgen. Als je in juni op bezoek bent, kom je waarschijnlijk verschillende ceremonies en re-enactment groepen tegen die de verjaardag herdenken. Dankzij het onvoorspelbare weer in Normandië wil je je in laagjes kleden (ongeacht het tijdstip van je bezoek) en regenkleding meenemen, volgens vroegere bezoekers.

Drie van de populairder door reizigers aanbevolen reisorganisaties zijn Overlord Tours, Bayeux Shuttle en Normandy Sightseeing Tours. Openbare bussen zijn ook een optie, hoewel niet zo handig als een eigen stel wielen. Bus Verts du Calvados exploiteert verschillende routes die vanuit Bayeux vertrekken, o.a. de No. 74 en No. 70. De stranden zijn gratis te bezoeken, maar je moet betalen om toegang tot de musea te krijgen. Voor meer informatie over de stranden en de D-Day gedenktekens en musea bezoek je de website van Normandy Tourism.

2. Abdij van Mont-Saint-Michel (Abbaye du Mont-Saint-Michel)

Abdij van Mont-Saint-Michel (Abbaye du Mont-Saint-Michel)

Omgeven door zee bij vloed en zand bij eb, is Abbaye du Mont-Saint-Michel een van Frankrijks meest bezochte plaatsen buiten de populaire Parijse bezienswaardigheden. Ze staat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De eerste incarnatie ervan werd vanaf de 10de eeuw op de 264 voet hoge rots gebouwd, maar tot ver in de 19de eeuw werden er bijgebouwen aan toegevoegd. Tegenwoordig kun je de abdij en het kleine dorp aan de voet ervan bezoeken, en ook verschillende musea. Rondleidingen worden het hele jaar door aangeboden, maar je kunt het massieve bouwwerk ook op eigen houtje doorkruisen.

Rondleidingen – die bij de toegangsprijs zijn inbegrepen – hoeven niet vooraf gereserveerd te worden en worden het hele jaar door in het Frans en Engels aangeboden. In juli en augustus worden ook rondleidingen in het Duits, Italiaans en Spaans aangeboden.

Recente bezoekers zeiden dat de abdij een bezienswaardigheid is die je niet mag missen, hoewel sommigen waarschuwden dat het dorp vol zit met te duur eten en drinken. Recensenten raadden aan comfortabele schoenen te dragen, want je zult de tocht naar de top willen maken voor het ongeëvenaarde uitzicht. Anderen stelden voor gebruik te maken van de audiogids of een rondleiding om de verreikende geschiedenis van de site en de mechanismen van de bouw ervan beter te begrijpen.

Je vindt deze indrukwekkende abdij op een magere strook land in het Kanaal. Om er te komen moet je vanaf de parkeerplaats op een gratis pendelbus stappen. Je kunt ook lopen – een aanbeveling van recente bezoekers. De toegang is 10 euro (ongeveer $ 11) voor volwassenen en gratis voor kinderen van 17 jaar en jonger. Audiogidsen zijn verkrijgbaar voor 3 euro (ongeveer $ 3,30). De abdij is dagelijks geopend van 9.30 tot 18.00 uur, met verlengde openingstijden van mei tot en met augustus (9.00 tot 19.00 uur). Toegang tot de abdij is gratis de eerste zondag van de maand van tot november tot maart. Tot de voorzieningen ter plaatse behoren toiletten en twee winkeltjes. Meer informatie vind je op de officiële website van de abdij.

3. Kathedraal van Notre-Dame de Rouen

Kathedraal van Notre-Dame de Rouen

Deze gotische kathedraal, die uit de 12de eeuw dateert, was gedurende ongeveer vijf jaar – 1876 tot 1880 – het hoogste gebouw ter wereld. Maar haar schoonheid in wisselend licht is wat de impressionistische kunstenaar Claude Monet, wiens werk te zien is in het Musee des Beaux-Arts de Rouen, aantrok om ze verschillende keren te schilderen. Tegenwoordig is de kathedraal een van de bepalende stukken architectuur in dit deel van Normandië. Behalve om zijn opvallende architectuur is hij ook beroemd om zijn graftombes – in een ervan ligt het hart van Richard Leeuwenhart.

Bezoekers raden aan naar binnen te gaan om de vele delen van deze werkende rooms-katholieke kathedraal te bekijken, waaronder het mooie gebrandschilderde glas in de Lady Chapel, de transepten en de ambulante monumenten. Anderen voegen eraan toe dat het in de zomer de moeite waard is ‘s avonds te komen om de gratis lichtshows te zien die buiten worden getoond. Recensenten raden ook aan je vóór je bezoek in te lezen in de geschiedenis van de kerk om je ervaring te vergroten en een beter begrip te ontwikkelen van de vele tentoongestelde bouwstijlen.

De kathedraal is dagelijks open; de uren hangen af van de dag. Tijdens de mis is ze ook gesloten voor rondleidingen. Je kunt de kerk gratis bezoeken, al kost een rondleiding door de ondergrondse crypte je 2 euro (ongeveer $ 2,20).

 

Je houd misschien ook van..