Site Loader
Madrid

In veel opzichten lijkt Madrid op veel andere internationale metropolen – het is de grootste stad van Spanje, heeft de grootste bevolking, is de hoofdstad en is het centrum voor internationale handel. Maar, voor je conclusies trekt, stil maar … als je goed luistert, hoor je de zachte melodieën van de Spaanse gitaar, het gezwiep van de rok van een flamencodanseres, en het vrolijke gelach van een middagmaal doordrenkt met te veel glazen sangria. Ja, Madrid is voor reizigers die geïnteresseerd zijn in beroemde schilderijen en verbluffende architectuur, maar het is ook, en misschien nog wel meer, voor wie op zoek is naar een ongehaaste goede tijd.

3 leukste dingen om te doen in Madrid

Deze grote Europese stad heeft haar deel aan drukte, maar dat betekent niet dat ze beknibbelt op het bieden van een authentieke Spaanse ervaring aan bezoekers. In het Prado Museum hangen werken van enkele van de beroemdste Spaanse kunstenaars, waaronder Velázquez en Goya. Het Palacio Real (Koninklijk Paleis) is open voor het publiek en de vlooienmarkt El Rastro of de chique winkels in Salamanca bieden urenlang winkelplezier. Maar als je uitgeput bent van een lange dag sightseeing, wil je misschien even uitrusten in een openlucht café, vooral in de cafés die langs de Plaza Mayor liggen. Als je weer op krachten bent gekomen, kun je in een tapasbar een paar uitgelezen specialiteiten proeven voor je naar de club gaat.

1. Plaza Mayor

Plaza Mayor

Dit plein, gelegen in het hart van Madrid, is meer een bezienswaardigheid die je moet beleven dan een die je moet zien. Omringd door cafés en bars smeekt het Plaza Mayor voorbijgangers bijna om er plaats te nemen, een koffie of een glas wijn te bestellen (afhankelijk van het tijdstip van de dag) en mensen te kijken. Er passeren niet alleen drommen toeristen, maar meerdere straatartiesten planten hier hun voeten om te entertainen. Het plein begint druk te worden rond 14 uur en zal steeds drukker worden naarmate de avond valt. Als je tijdens de feestdagen in Madrid bent, raden de plaatselijke bewoners aan de vakantiemarkten te bezoeken die op het plein worden gehouden.

Recente reizigers erkennen het toeristische karakter van het Plaza Mayor – de souvenirwinkeltjes, de minder-dan-gourmet en toch te dure restaurants, bijvoorbeeld – maar voor de meeste reizigers biedt het Plaza Mayor nog steeds een heerlijke ambiance. Als je meer wilt weten over de geschiedenis achter Plaza Mayor, dat dateert uit 1617, raden de recensenten je aan je op te geven voor een wandeling. Een van de meest emblematische stukken openbare kunst van de stad, het standbeeld van Filips III te paard, vind je hier ook.

Je vindt het plein even ten westen van Puerta del Sol, gemakkelijk te bereiken met de metro van de haltes Sol, Tirso de Molina of Opera. Het plein is gratis te bezoeken.

2. El Retiro Park (Parque del Buen Retiro)

El Retiro Park (Parque del Buen Retiro)

Ten oosten van het centrum van Madrid kan Parque del Buen Retiro (El Retiro Park) vertaald worden als “Park van de Aangename Terugtocht”, en dat is het ook – een uitgestrekte strook weelderig groen gevuld met formele tuinen, meren, cafés, speelplaatsen en meer. Dit park van zo’n 300 hectare herbergde vroeger het paleis en de tuinen van Felipe IV, en werd pas aan het eind van de 19de eeuw opengesteld voor het publiek.

Vandaag kun je nog steeds een roeiboot huren naar het Palacio de Cristal (Kristalpaleis), waar regelmatig kunsttentoonstellingen worden gehouden, of even stoppen en aan de rozen ruiken in de Rosaleda (Rozentuin), die meer dan 4.000 rozen telt. Plus, voor wie met kleintjes reist, zijn er in het Teatro de Titeres de meeste weekends poppentheatervoorstellingen.

De overgrote meerderheid van de reizigers had het erg naar hun zin in het El Retiro Park, en zei dat het een heerlijke plek is om wat schaduw op te zoeken en van het uitzicht op het meer te genieten. Sommigen vergeleken het met New York City’s Central Park, en gaven commentaar op de grootte en netheid ervan. Anderen mopperden over de hoge prijs van de café-concessies, maar die kan vermeden worden door een picknick in te pakken met ingrediënten uit de Mercado de San Miguel.

Het park verwelkomt bezoekers van 6 uur ‘s morgens tot 22 uur ‘s avonds, oktober tot april; en van 6 uur ‘s morgens tot middernacht, mei tot september. Je bereikt het Retiro Park door uit te stappen op de metrostations Retiro, Atocha of Ibiza. De toegang tot het park, inclusief de toiletten, is gratis. Verschillende buslijnen bedienen ook het gebied. Meer informatie vind je op de pagina van El Retiro Park op de toeristische website van Madrid.

3. Prado Museum (Museo Nacional del Prado)

Prado Museum (Museo Nacional del Prado)

Het elegante Museo Nacional del Prado, een van Madrid’s beroemdste musea, wordt door reizigers steeds weer aangeprezen als een must-see. Het museum werd in 1819 geopend op aanmoediging van koningin Maria Isabel de Braganza (de vrouw van koning Ferdinand VII) en bevat 8.600 schilderijen en meer dan 700 beeldhouwwerken, waarin Spaanse, Italiaanse en Vlaamse kunststijlen aan bod komen. Tot de beroemdste werken die er hangen behoren Velazquez’s “Las Meninas”, Goya’s “De derde mei 1808”, El Greco’s “Aanbidding van de herders”. Reizigers merken op dat het soms moeilijk kan zijn om dicht bij deze beroemde schilderijen te komen, en raden bezoekers aan vroeg of laat te komen voor de beste kans om deze werken te zien zonder hordes anderen.

Er staan vaak rijen buiten het Prado, dus plan om er vroeg te zijn en zorg dat je gemakkelijke schoenen draagt. Het Prado rekent een toegangsprijs van 15 euro (ongeveer $ 17,50) voor volwassenen (bezoekers jonger dan 18, en studenten van 18 tot 25 mogen gratis naar binnen met een betalende volwassene). Als je reisschema het toelaat, probeer dan het museum te bezoeken tijdens de gratis uren (meestal de laatste twee uur van de avond). Beschouw je jezelf echter als een kunstliefhebber, volg dan het advies van eerdere bezoekers op en trek minstens een halve dag uit voor een rondleiding door het museum.

Het museum is open van maandag tot en met zaterdag van 10 tot 20 uur en op zon- en feestdagen van 10 tot 19 uur. Je vindt het Prado naast het Retiro Park, en bereikt de attractie vanaf de metrohaltes Atocha of Banco de España. Samen met een cadeauwinkel en café biedt het museum ook kluisjes en audiogidsen (tegen betaling). Meer informatie vind je op de website van het Prado Museum.

Naar de winterzon

Fietsvakanties in Europa

Tui Ski Express

Stedentrip Excursie Reizen

Stedentrip ? Met de trein