Site Loader
Granada

De aantrekkingskracht van Granada is misschien wel de meest voelbare kracht, die bezoekers al lang voor hun geplande aankomst lokt. Verscholen tussen het Sierra Nevada gebergte in Zuid-Spanje, is dit Andalusische juweeltje overspoeld met een aanstekelijke Europese charme en een sterk gevoel van mysterie, veroorzaakt door zijn bewogen geschiedenis. In Granada waren kerken ooit de plaats van moskeeën, bakkerijen vroeger badhuizen en winkels serveerden vooral thee in plaats van tapas. Hoewel de dagen van wisselende dynastieën en botsende culturen al lang voorbij zijn, is wat overblijft een tastbaar gevoel van traditie dat smeekt om begrepen te worden.

Maar dat betekent niet dat ze niet gewaardeerd wordt. Granada’s geschiedenis als een voormalig Moors rijk fascineert, zijn eeuwenoude architectuur betovert en zijn rijke cultuur boeit de tientallen reizigers die elk jaar de tocht naar deze kleine Spaanse stad maken. En bezoekers ontdekken al snel dat in Granada alles mogelijk is. Je kunt een flamenco show meepikken in grotten die ooit door Afrikaanse zigeuners bewoond werden, goederen kopen die je in de straten van Marokko vindt, wandelen in de uitlopers van het grootste nationale park van Spanje en – met Granada’s bloeiende tapasscène – nooit een dubbeltje betalen voor het avondeten. Dus als je in Granada bent, omarm de stad dan in al haar unieke vormen en laat je als het even kan helemaal in haar pracht en praal verdwalen, je zult er geen spijt van krijgen.

3 Beste dingen om te doen in Granada

Granada’s schilderachtige landschap, Spaanse charme en historische plaatsen trekken reizigers in drommen. Het Alhambra is niet alleen Granada’s belangrijkste bezienswaardigheid, het is ook een van de grootste attracties van Spanje. Als je eenmaal genoeg hebt van de rijke geschiedenis van het paleis, maak dan een wandeling door de schilderachtige steegjes van de wijk Albaicín of shop de Marokkaanse waren in de Alcaiceria bij het Historisch Centrum. Je zult ook willen profiteren van Granada’s nabijheid van het Sierra Nevada Nationaal Park, of je laten verwennen in een van de Arabische badhuizen van de stad. En sluit zeker een van je nachten af met een uitstapje naar Plaza de San Nicolas voor onvergetelijke vergezichten.

1. Het Alhambra

Het Alhambra

Het Alhambra is het kroonjuweel van Granada. Hoog boven op een heuvel in het centrum van de stad domineert dit UNESCO Werelderfgoed de skyline. Het Alhambra is niet alleen de grootste toeristische attractie van Granada en Andalusië, het is ook een van de meest bezochte plekken in heel Spanje. Het trekt ongeveer 2 miljoen bezoekers per jaar, waarbij sommigen alleen naar Granada reizen om het Alhambra te zien. En niet voor niets – het kan bogen op een rijke geschiedenis, schitterende architectuur, prachtige tuinen en schitterende uitzichten.

Esthetiek daargelaten, om het Alhambra echt te waarderen moet je de geschiedenis ervan begrijpen. Het paleis werd in de eerste plaats tussen de 13de en 14de eeuw gebouwd door de Moorse Nasrid Dynastie (hoewel kleine delen ervan aanvankelijk in de negende eeuw door de vorige dynastie werden gebouwd) en fungeerde zowel als residentie voor royals als vesting. Na de verovering van Granada maakten de Spaanse heersers het Alhambra meer eigen – ze veranderden de interieurs, vervingen de moskee ter plaatse door een kerk en voegden andere bouwsels in renaissancestijl toe, waaronder een extra paleis voor Karel V. Veel van wat bezoekers vandaag zien is eeuwen van verbouwing en restauratie.

Het Alhambra is groot, en veel recente bezoekers zeggen dat je gemakkelijk meer dan een halve dag zou kunnen besteden aan het verkennen van de site. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de attractie behoren de Nasrid Paleizen, het paleis van Karel V, de Generalife (een ontspanningsoord voor vorige koningen) en de Alcazaba (het fort en oudste deel van het Alhambra), die allemaal bij het dagkaartje zijn inbegrepen. Tickets kunnen moeilijk te krijgen zijn door de immense populariteit van de attractie, en reizigers raden dan ook sterk aan vooraf te reserveren. Hoewel er binnen meerdere gebieden te verkennen zijn, kan de zon door de hoge ligging van het paleis ondraaglijk zijn; reizigers die het paleis op een warme dag bezochten, raden aan water mee te nemen om het terrein comfortabeler te doorkruisen.

Overdag kosten algemene toegangskaartjes 14 euro (ongeveer $ 15,50) voor volwassenen en 8 euro (ongeveer $ 9) voor kinderen tussen 15 en 12 jaar; voor kinderen jonger dan 12 is de toegang gratis. Nachtkaarten zijn verkrijgbaar tegen een lager tarief, maar geven geen toegang tot alle delen van de attractie. Je kunt vooraf kaartjes krijgen bij elke geldautomaat van de La Caixa Bank, bij de Corral del Carbon in de Mariana Pineda Straat of zelfs via Ticketmaster.es. Het Alhambra is dagelijks open, maar de uren zijn seizoensgebonden. Om de drukte te beheersen, krijgt slechts een bepaald aantal mensen twee keer per dag toegang – 8:30 tot 14:00 uur is het eerste tijdslot en 14:00 tot 18:00 uur het tweede. Je kunt het Alhambra bereiken door te lopen vanuit de wijk Albaicín, minder dan een mijl naar het noorden, maar de ligging op een heuvel kan voor sommige reizigers een te grote klim zijn. Je kunt ook de C3 bus nemen, die opstapt aan Plaza de Isabel La Catolica, in het centrum van de stad. Voor meer informatie bezoek je de website van het Alhambra.

2. Het Albaicín

Het Albaicín

De wijk Albaicín is de stof van Spaanse dromen. Smalle geplaveide wegen slingeren zich door traditionele huizen, charmante pleinen, schilderachtige binnenplaatsen en talrijke historische plaatsen. Er zijn ook tal van mogelijkheden om te winkelen, te eten en je te vermaken. Bovendien biedt de ligging van de wijk op de heuvel ten noorden van het Alhambra tal van uitzichtpunten op het UNESCO Werelderfgoed, ook vanaf het populaire Plaza de San Nicolas. En geloof het of niet, UNESCO’s onderscheiding als Werelderfgoed strekt zich ook uit tot het Albaicín. Dat komt omdat de wijk de oude Moorse wijk van de stad is. Als je er rondloopt, zie je gemakkelijk overblijfselen van de eens bloeiende moslimwijk (die ooit meer dan 40.000 inwoners telde). Zo waren alle kerken die je onderweg tegenkomt waarschijnlijk ooit de plek van een moskee, waaronder de Kerk van San Salvador, waar nog enkele Arabische inscripties op staan.

Plan een stop bij Calle Elvira en Calle Caldereria Nueva voor tapas en winkelen en bij Mirador de Los Carvajales voor uitzicht op het Alhambra. En voor echt panoramische (en onvergetelijke) uitzichten over de stad is er El Mirador de San Miguel Alto, het hoogste uitzichtpunt van Granada. Hoe je je tijd in het Albaicín ook verkiest door te brengen, je kunt niet vertrekken zonder een wandeling over de Carrera del Darro. Dit ongelooflijk schilderachtige pad lijkt op dat van een sprookje: kleine, stenen boogbruggen verbinden de ene kant van de stad met de andere terwijl de bescheiden Darro rivier door met gebladerte begroeide oevers sijpelt en uiteindelijk vlak onder het Alhambra zelf ophoudt.

Recente bezoekers waren helemaal gecharmeerd van het Albaicín. Reizigers vonden de architectuur prachtig, de straten verrukkelijk en de uitzichten onvergelijkbaar. Velen waren het erover eens dat lopen de gemakkelijkste manier is om je door de wijk te verplaatsen (er zijn een aantal straten waar auto’s gewoon niet passen) en de beste manier om het Albaicín te ervaren. Bezoekers merkten graag op dat de straten snel steil kunnen worden, en raadden toekomstige reizigers aan stevige schoenen te dragen. Het Albaicín is gratis te verkennen en is het hele jaar door alle uren open. Meer informatie vind je op de website van de dienst voor toerisme van Granada.

3. Historisch Centrum

Historisch Centrum

Als je na het Alhambra nog steeds staat te popelen om meer historische, niet te vergeten architectonisch schitterende, bezienswaardigheden te bezoeken, is Granada’s historische centrum je beste keus. Deze kleine wijk, grenzend aan het Albaicín, herbergt een verscheidenheid aan bezienswaardigheden, waaronder kerken, kloosters, paleizen, culturele centra en huizen en zelfs scholen. Hoewel je gemakkelijk dagen zou kunnen ronddwalen in het binnenste van het historische centrum, zijn de belangrijkste bezienswaardigheden de Basilica de San Juan de Dios, de kathedraal en de koninklijke kapel en het Sint Hiëronymusklooster.

De Basilica de San Juan de Dios wordt beschouwd als een van de belangrijkste barokke tempels van Spanje en herbergt een urn met daarin de heilige Johannes van de Goden. Wat de bezoekers echter het meest opvalt, zijn de interieurs. De binnenpatio, die bijna helemaal van goud is, verbijstert reizigers als hij verlicht wordt door het natuurlijke licht dat door de ramen van de kerk stroomt. Veel reizigers ondergingen een soortgelijke reactie bij het Sint Hiëronymusklooster, de eerste tempel ter wereld gewijd aan de Onbevlekte Ontvangenis van de Maagd Maria. De bezienswaardigheid is meer renaissancistisch van stijl en heeft een sierlijk, meerzijdig altaar dat versierd is met beeldjes van religieuze, historische en mythische personen en personages. De kathedraal van Granada is een van de vele gebouwen die bovenop een voormalige moskee werd gebouwd en in de aangrenzende Koninklijke Kapel bevinden zich de graven van koning Ferdinand en koningin Isabella, de royalty’s die tijdens de herovering van Spanje de scepter zwaaiden.

Behalve religieuze attracties is in de wijk ook het Federico García Lorca Centrum gevestigd. Het centrum fungeert als een museum waar voorwerpen uit het bezit van de schrijver worden tentoongesteld, en ook kunstwerken van andere internationale kunstenaars. De wijk is ook tot de nok toe gevuld met restaurants, tapasbars en mogelijkheden om te winkelen, waaronder de Alcaiceria Markt. Prijzen en uren variëren per attractie, maar het gebied is vrij te verkennen op alle uren van de dag en de nacht. Meer informatie vind je op de website van het bureau voor toerisme van Granada.

Naar de winterzon

Fietsvakanties in Europa

Tui Ski Express

Stedentrip Excursie Reizen

Stedentrip ? Met de trein