Site Loader
Dubrovnik

Ooit zelf een prachtig fort aan zee gewild? Stel het je voor: Enorme stenen muren houden de kabbelende zee op afstand, terwijl je dineert in de veiligheid van je barokke paleis. Je kunt deze fantasie benaderen met een bezoek aan Dubrovnik, dat recht uit een droom komt, of als je een fan bent van “Game of Thrones”, recht uit de razend populaire TV serie. Dubrovnik, dat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, wordt omringd door prachtige middeleeuwse stadswallen die in hun oorspronkelijke vorm bewaard zijn gebleven en een van de belangrijkste attracties van de stad zijn.

Deze kleine stad aan de Dalmatische kust wordt vaak de Parel van de Adriatische Zee genoemd en heeft het allemaal. Reizigers uit de hele wereld stromen hierheen om de rijke geschiedenis te ervaren die in de monumenten en gebouwen bewaard is gebleven, om de fantastische plaatselijke keuken te proeven, om een paar leuke dagtochten te maken en om zich te koesteren in het warme water dat op de kiezelstranden uitloopt. Snapshots volstaan niet: Je moet er zelf zijn om te zien waar al die ophef over gaat.

3 Beste dingen om te doen in Dubrovnik

Het piepkleine Dubrovnik heeft heel wat te doen. Begin met het aanpakken van zijn geschiedenis; patrouilleer over de verhoogde stenen loopbrug, waar je getrakteerd wordt op een prachtig uitzicht over de stad aan zee. Hier kun je op de stad neerkijken om je volgende halte uit te kiezen. Moet het een religieuze plaats zijn zoals de kathedraal van Dubrovnik of het franciscaner klooster? Of moet het een politieke zijn zoals het Rector’s Palace? En vergeet een van de grootste trekpleisters van de Dalmatische kust niet – de schitterende stranden en het warme kristalwater. Je kunt een watertaxi nemen naar de kusten van het eiland Lokrum of genieten van een plaatselijk strand als Banje.

1. Muren van Dubrovnik

Muren van Dubrovnik

Het eerste wat je ziet als je Dubrovnik vanuit de lucht of de zee nadert, zijn de stadsmuren. Deze oude vestingwerken werden gebouwd en herbouwd in de 13de, 14de en 15de eeuw naarmate de dreiging van Turkse indringers toenam. Op sommige plaatsen zijn de muren bijna 20 voet dik en 82 voet hoog. Ze omsluiten de hele Oude Stad, beschermd door strategisch geplaatste forten en torens.

Sinds de dreiging van invallers is geweken, zijn de muren een toeristische trekpleister geworden, en vormen ze het dramatische toneel voor shows als “Game of Thrones”. Boven op de stadsmuren heb je een van de beste uitzichten op Dubrovnik’s gebouwen met betegelde daken en de blauwe zee. Tijdens het Zomerfestival vinden Shakespeare toneelstukken en andere voorstellingen plaats in enkele forten langs de muur. Hoewel recente bezoekers waarschuwden dat je misschien in de rij moet wachten om tot bij de muren te komen, is het de moeite waard voor het geweldige uitzicht.

Volgens recente reizigers is er weinig schaduw langs de wandeling, dus bescherming tegen de zon is een must. Kwaliteitsschoenen die je helpen bij het navigeren over sommige van de steile trappen zullen je tocht ook aangenamer maken. Recensenten waren verdeeld over de beste tijd om te gaan. Sommigen noemden timing van je bezoek voor ‘s morgens om de middagdrukte te vermijden, terwijl anderen zeiden dat een klim in de late namiddag de beste manier is om de aanval van ochtendbezoekers die de middaghitte willen ontlopen, te ontwijken.

Je zou denken omdat het maar een muur is dat je niet hoeft te betalen, maar helaas is dat wel het geval. Voor ongeveer 200 kuna (of ongeveer $ 30) kun je de muren meestal bekijken van 8 tot 18.30 uur van april tot oktober en van 9 tot 15 uur van november tot maart. Houd er rekening mee dat je met je toegangskaart de muren maar één keer kunt betreden, wat betekent dat je niet meer naar binnen kunt als je besluit de klim die dag niet af te maken (er zijn uitgangen langs de weg). De hoofdingang van de stadsmuren bevindt zich in Placa bij de binnenste Pile Poort. Kijk op de website van Dubrovnik Tourist Board voor meer informatie.

2. Dubrovnik Oude Stad

Dubrovnik Oude Stad

Tegen het eind van je bezoek aan dit omzeilde paradijs, zou je wel eens verder binnen de formidabele stenen stadsmuren willen blijven dan je geplande route. De muren wikkelen zich rond de historische bezienswaardigheden van Dubrovnik, zoals het Franciscaner klooster, het Rector’s Palace en de kathedraal van Dubrovnik. Zelfs nieuwe attracties zoals de War Photo Limited zijn in dit dichte gebied geperst dat bekend staat als Old Town. Hoewel eerdere bezoekers lovend waren over de restaurants en attracties die binnen de stadsmuren gehuisvest zijn, klaagden ze ook over de grote toeristische drukte. Verscheidene stelden voor een bezoek te brengen in de koelere schouderseizoenen, zoals de herfst en de winter. Hoewel recensenten meldden dat sommige restaurants en winkels sluiten voor het seizoen, zeiden ze dat het een eerlijke ruil is voor het gebrek aan drukte.

Wandel over de belangrijkste verkeersader van de stad, Stradun, om de bruisende levendigheid van Dubrovnik te begrijpen. Mis ook niet het indrukwekkende Luza plein of de Grote Onofrio’s Fontein, die in 1438 werd gebouwd om vers bronwater te geven.

3. Het eiland Lokrum

Het eiland Lokrum

De stranden van Dubrovnik zijn weliswaar schitterend, maar zijn beperkt in ruimte en aantal en kunnen erg druk worden. Waar ga je dan heen om wat stralen op te vangen in dit paradijselijke vakantieoord? Het eiland Lokrum is het beeld-perfecte antwoord, volgens recente bezoekers die zeggen dat het een leuke dagtocht is, ver weg van de drukte van Dubrovnik. Minder dan een halve mijl uit de kust (of ongeveer 15 minuten met de veerboot) roept dit beboste eiland vanaf de stadsmuren van Dubrovnik toeschouwers op. Voor zwemmers biedt het eiland ook een klein zoutwatermeer.

Behalve de stranden heeft Lokrum zelf een historische attractie – het 19de-eeuwse Napoleontische Fort Royale. Vanaf het fort kun je een prachtig uitzicht over de oude stad vangen. De overblijfselen van een middeleeuws benedictijnenklooster vind je ook op het eiland – tegenwoordig herbergt het een restaurant en een replica van de ijzeren troon uit “Game of Thrones”. Als je een pauze van de zon nodig hebt, dwaal dan door een botanische tuin en bossen en houd je ogen open voor de vele konijnen en pauwen die vrij over het eiland zwerven.

Het eiland is toegankelijk van april tot november. Vanuit de haven van Dubrovnik vertrekken elk uur veerboten tussen 10 en 15 uur; de laatste boot keert om 16 uur terug. Een retourtje kost 150 kuna (ongeveer $22). Als je via een privé-tour op het eiland aankomt, reken dan op 120 kuna (ongeveer $ 18) om toegang tot het eiland te krijgen (deze vergoeding is in de prijs van je veerbootkaartje inbegrepen). Het schema van de veerboot verandert afhankelijk van het seizoen, dus bezoek de website van het eiland voor details.

Naar de winterzon

Fietsvakanties in Europa

Tui Ski Express

Stedentrip Excursie Reizen

Stedentrip ? Met de trein